Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Martinka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 06 maja 2014 12:50
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 9 razy

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: Martinka »

Witam. W końcu mogę pisać. :shock:
Odlepiłam się od pracy i chcę odpocząć :!:
Szczęście niepojęte, że o zwroty nie muszę się ubiegać a już myślałam :?: :roll:
Szkoda tylko,że nikt ze mną do tego Inowrocławia nie chce jechać :cry: :cry:
Pozdrawiam. :kwiat:
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2016 09:00
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 11

Post autor: alien »

Ciąg dalszy historii pytania na jakich zasadach można wyjechać ze zwrotów.
Z oddziału wielkopolskiego otrzymałem odpowiedź z prośbą o kontakt telefoniczny i podanie numeru telefonu,więc tam istnieje opcja,że klient zostanie poinformowany co dalej.
Natomiast ciekawa historia z Mazowieckiego oddziału, odpowiedź zakończona była postraszeniem mnie,że informacja należy li tylko do mnie i za rozpowszechnianie jej (gdzie mogą być treści chronione przepisami prawa) mogę zostać pociągnięty do odpowiedzialności...czyli frontem do klienta !!! :lol:
A co do meritum, tam też informacje tylko pod numerami podanymi mi w odpowiedzi. Więc w obu oddziałach nie otrzymałem konkretnej,pisemnej odpowiedzi jakie warunki ustawowe muszę spełniać by móc się starać o tzw.zwrot.
Czy tak trudno mieć gotowca napisanego w centrali ,który byłby zgodny z prawem ,a oddziały wojewódzkie wysyłałyby go takiemu upierdliwcowi jak ja? Proste i bez straszenia konsekwencjami prawnymi...przecież te urzędy są dla Nas ,a nie my dla nich i jeszcze mamy się ich bać!!!
Zobaczymy co będzie dalej...i chyba jednak finisz będzie u Rzecznika Praw Pacjenta.
Jak do tej pory na 6 oddziałów tylko dwa pofatygowały się prostemu człowiekowi wytłumaczyć pisemnie o co biega, i tylko w jednym z nich odpowiedź pokrywała się z obowiązującym rozporządzeniem..przecież przy rozmowie telefonicznej starszy człowiek nie zawsze tak szybko łapie w kwestii prawnej i odsłuchowej..a tak na piśmie ,może sobie spokojnie poczytać.
Pozdro all
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 256 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Alien - starszy człowieku ;) .... a może zadzwoń do tych oddziałów ... tylko tyle , że to raczej nic nie da .... zapytają o pesel i klapa ..... nie ma Cię w ich funduszu :roll:
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Martinka pisze: 18 gru 2017 14:10
Szkoda tylko,że nikt ze mną do tego Inowrocławia nie chce jechać :cry: :cry:
No nie płacz juz :) w sumie mogę jechać do Kołobrzegu przez Lublin i Inowrocław :lol: :lol: jedziemy kilka dni wcześniej :?: :lol: :lol: :twisted:
Awatar użytkownika
Martinka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 06 maja 2014 12:50
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: Martinka »

GIENIA pisze: 19 gru 2017 11:13
Martinka pisze: 18 gru 2017 14:10
Szkoda tylko,że nikt ze mną do tego Inowrocławia nie chce jechać :cry:

No nie płacz juz :) w sumie mogę jechać do Kołobrzegu przez Lublin i Inowrocław :lol: :lol: jedziemy kilka dni wcześniej :?: twisted:

Gieniu :kwiat:
No ja nie płaczę :lol: :lol: :lol:
Tylko nikt nie chce się uzewnętrznić :roll: :roll: :?: Dlaczego :?: nie wiem :?
I tak będę miała 1- jedynkę, i tak mąż wiezie mnie wcześniej 13 (chyba) :?: :?: , jak się zgodzi
- pokój już zamówiony :lol: :lol:
Ja tak tylko .......
Pozdrawiam. :kwiat:
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Nie chodzi mi konkretnie o zwrot ,bo nie zależy mi na tym,ale chcę na forum pokazać jakie jest podejście instytucji do petenta w różnych regionach naszej pięknej i Rzeczypospolitej (jeszcze).
Gienia,nie wiem czy łapiesz o co biega....zadzwonić mogę ,ale nie o to chodzi....chodzi o ZASADY. Dlaczego jeden jedyny oddział i to też nie z mojego regionu potrafił grzecznie i prosto opisać, co i jak ,a inny ,albo zbywa albo straszy. Jeszcze raz powtórzę...to nie My jesteśmy dla nich ,lecz Oni dal Nas.Bo to nadal jest Państwo w Państwie i interpretacja dwóch linijek rozporządzenia potrafi być aż tak rozbieżna... Jaka interpretacja!!! Nie ma czegoś takiego i to jest między innymi składowa tych ZASAD.
Pozdro all
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

CD...MOW NFZ (Mazowiecki) stanął na wysokości zadania i na drugie moje pytanie odpowiedział już konkretnie,za co jestem wdzięczny.
oto link dotyczący zwrotów z MOW
http://www.nfz-warszawa.pl/dla-pacjenta/co-kazdy-pacjent-wiedziec-powinien/leczenie-uzdrowiskowe/
Zakładka : Realizacja leczenia uzdrowiskowego z tzw. zwrotów skierowań
Szczególnie zainteresowała mnie końcówka tego odnośnika:
UWAGA! Potwierdzenie leczenia uzdrowiskowego przez NFZ, w przypadku osób zakwalifikowanych na uzdrowiskowe leczenie sanatoryjne dorosłych lub rehabilitację uzdrowiskową dla dorosłych w sanatorium uzdrowiskowym, możliwe jest po upływie 18 miesięcy od daty ostatniego zrealizowanego pobytu na leczeniu uzdrowiskowym, które odbyło się na podstawie potwierdzonego skierowania na leczenie uzdrowiskowe.

Pozdro All
Awatar użytkownika
zaba-12
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 11 gru 2015 18:44
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: zaba-12 »

witam
a do mnie dziś Pani z NFZ zadzwoniła sama i spytała czy nie chciałabym wyjechać przed upływem mojej kolejki tj.od 5 stycznia do Polańczyka :D , no cóż miejsce super ale jakoś inny termin (mój) będzie cieplejszy. Grzecznie odmówiłam i poprosiłam po pierwszym kwartale nowego roku i najlepiej w to samo miejsce. Czyli można...
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Pewnie chcieli wysłać zakontraktowany komplet ;) na pewno kogoś znajdą :)
Awatar użytkownika
zaba-12
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 11 gru 2015 18:44
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: zaba-12 »

zwłaszcza ze to 15 dni jeszcze do wyjazdu...
ODPOWIEDZ