Sanatoria ZUS 2018

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Sanatoria ZUS 2018

Post autor: forumowicz »

Jula , nie mam wiedzy medycznej kiedy można zacząć taką rehabilitację . U Ciebie mogą być różne opcje : może Cie lekarz skierować na rehabilitację tzw "poszpitalną" z puli NFZ.
Możesz także skorzystać z turnusu rehabilitacyjnego z ZUS-u.
W sytuacji gdy masz wykorzystany zasiłek chorobowy i starasz się o zasiłek rehabilitacyjny , sam ZUS może wysłać Cię na taki turnus, ale możesz zrobić to sama, która opcja jest lepsza nie wiem.
Od nowego roku zmieniło się rozporządzenie na podstawie, którego kwalifikuje się turnusy. W tej chwili jak zauważyłaś różnie ludzie piszą , trzeba poczekać na wypracowanie schematów którymi posługuje się ZUS. Dotychczas mówiło się o realizacji takiego turnusu w ciągu 6 miesięcy, no i położenia osrodka jak najbliżej miejsca zamieszkania .
Podlaski ZuS ma w swoim regionie: Gołdap , Augustów, Olecko - dwa pierwsze ośrodki cieszą się dobrymi opiniami (mówię o bazie zabiegowej), ale wysyłają w różne miejsca (przynajmniej do tej pory).
Jako ciekawostkę dodam, że w Supraślu otworzono nowy ośrodek Szpital , który ma podpisaną umowę z NFZ-tem na leczenie szpitalne - uzdrowiskowe .

zdrówka życzę :)
Jula6
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2018 20:43
Oddział NFZ: Podlaski

Post autor: Jula6 »

Dziękuję za odpowiedź :-) ja jestem na zwolnieniu lekarskim dopiero niecaly miesiąc,nie licząc zwolnienia sprzed operacji,dlatego zastanawialam się czy składać o sanatorium teraz,bo i tak nie wiadomo na kiedy bym dostała,czy składać dopiero po dłuższym okresie zwolnienia,ciemna jestem w tym temacie...
Awatar użytkownika
okkasia1
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 lut 2016 14:13
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: okkasia1 »

Jula to zależy od rodzaju operacji, co miałaś robione. Ja po operacji wyjechałam po 6 miesiącach i według mnie to była dobra przerwa,
Jula6
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2018 20:43
Oddział NFZ: Podlaski

Post autor: Jula6 »

Miałam mikrodiscektomie l5 s1,okkasia1 kiedy skladalas wniosek o sanatorium,od razu po operacji czy trochę później?
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Jula porozmawiaj z lekarzem , on doradzi kiedy zacząć rehabilitacje . Niekiedy zbyt wczesna może bardziej zaszkodzić , niż pomóc. Myślę że jeżeli lekarz zaleci , to poproś o skierowanie do sanatorium z NFZ tzw. poszpitalne . Na ZUS przyjdzie czas .Pewnie i tak będziesz na długim zwolnieniu , to zapewne sami Cię wyślą a jak nie to będziesz mogła sama się o taką rehabilitację w ramach prewencji rentowej ubiegać . Na to poszpitalne czeka sie do 6 miesięcy .
Awatar użytkownika
okkasia1
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 lut 2016 14:13
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: okkasia1 »

Ja składałam 4,5 miesiąca po operacji a wyjechałam w ciągu 2 tygodni, bo ZUS sie postarał abym wróciła zanim mi się skończy półroczne zwolnienie, ale Ela ma racje pytaj lekarza aby sobie nie zaszkodzić. Każda operacja jest inna więc nie ma co porównywać. Pozdrawiam. :D
Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 mar 2012 19:13
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Tojka »

wiesniaczkaela pisze: 17 sty 2018 11:25 Za ok 14 dni ruszy lawina zadowolonych i nie zadowolonych .
Własnie dzisiaj minął 14 dzień od mojego spotkania z orzecznikiem.
Jesli jutro wyslą skierowanie, to powinnam dostać poniedzialek/wtorek.
No i wtedy zobaczymy_zobaczymy ;)
Przypomne, że składałam wniosek przed wejściem nowych przepisow i miła pani urzedniczka rzekla; "rezerwuje maj, Międzywodzie, prosze czekac 14 dni aż decyzja sie uprawomocni". No to czekam :) z obawą, czy aby jednak departament mi nie namiesza w tej rezerwacji :o
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2014 16:51

Post autor: aniag »

Dokladnie vtak jest jak napisał Darek płacimy składki z naszych ciężko zarobionych pieniędzy a jak idziemy na komisję to drzymy i W cudzysłowie modlimy się żeby coś przyznali .Czemu mamy bać się tu pisać o tym już mam to gdzieś a niech sobie czytają ZUSOWCY .Przepracowalam 35 lat i uważam że coś mi się należy dla poprawienia mojego zdrowia.A teraz jeszcze ta niepewność gdzie i W jakim terminie wyślą naprawdę szlag trafia.
Czytam i nie wierzę jednak jest prawo wyboru lub rezerwacja chociażby miejsca w innych województwach jest jak to jest do (cholery)
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2014 16:51

Post autor: aniag »

:D Przepraszam pogmatwalam trochę ale to nerwy😁👍
Awatar użytkownika
Ewucha
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2017 12:52
Oddział NFZ: Zachodniopomorski

Post autor: Ewucha »

Dzień dobry wszystkim Aniag masz racje popieram cie ja mam 36 lat przepracowanych powinnam spokojnie dostac rechabilitacje a jednak sie martwie kieruja mnie na operacje mam L3 L4 L5 S1 ale bronie jak sie da neurochirurg powiada rechabilitacja rechabilitacja a tu doczekac sie niemozna jak dostaje oddział dzienny szpitalny to czekam na to rok jak do zusu to niewiem czy dadza człek by chcial jakos funkcjowac do emerytury dotrzymac a tu weszedzie pod górke pozdrawiam miłego dznia wszystkim
ODPOWIEDZ