Sanatoria ZUS 2018

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
ewlinka7
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 cze 2014 20:24
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Sanatoria ZUS 2018

Post autor: ewlinka7 »

Hej Kotek - na stronie ZUS widnieje tylko zapis ze wniosek wypełnia lekarz u którego się leczysz - ja zawsze daję wypełniony przez specjalistę - można też z gabinetu prywatnego - wydaje mi się ,że jest to bardziej wiarygodne niż z POZ. Pozdrówka
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Można tylko domniemywać , że lekarz specjalista może być bardziej "ceniony" ale tak naprawdę nie ma to znaczenia . Orzecznicy potrafią odrzucić wniosek specjalisty i lekarza rodzinnego .
forumowicz

Bardzo :serce: serdecznie dziękuję. Pozdrówko :kwiat: :kwiat:
Kuracjuszka_08
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2018 19:22
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: Kuracjuszka_08 »

ewlinka7 pisze: 13 mar 2018 19:29 Zdar-ek1 - jeżeli chodzi o rehabilitację stacjonarną to owszem.- trzeba na nią codziennie dojeżdżać, ale często sprowadza się ona do zabiegów typu: wszelkiego rodzaju prądy, laser, magnetronic, ultradźwięki, krioterapia miejscowa czy wszelkiego rodzaju gimnastyki no i.jeżeli są to masaże klasyczne. Nie wszędzie ale w niektórych sanatoriach masz dodatkowo możliwość skorzystania z różnego rodzaju zabiegów wodnych typu - kapiele perelkowe, hydromasaże i inne, basenu bądź to do plywania bądź tylko do gimnastyki, czasem kriokomory lub kriosauny czy wszelkiego rodzaju kąpieli czy okładow borowinowych - czego raczej w tej ambulatoryjnej - nie uświadczysz. .. przynajmniej ja się z tym nie spotkalam. Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów :lol: :kwiat:
Na rehabilitacje ambulatoryjna dojeżdżać trzeba codziennie a nie na stacjonarna.
xzibi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2013 14:27
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 1 raz

Post autor: xzibi »

woytek pisze: 13 mar 2018 19:12 Szczęśliwa 13-stka przydział na 16 sierpień do Augustowa :D
U mnie też szczęśliwa 13, przełom czerwca i lipca Krynica Morska.
forumowicz

Ewucha pisze: 13 mar 2018 17:37 Zda-rek u nas w zachodniopomorskim a widze źe ty teź z tego województwa jest w Szczecinie Szpital Zdroje i 3 Maja przychodnia niewiem skąd dokładniej jesteś wiec pisze tam gdzie ja chodzilam
Hej,Ewucha :) Ja stacjonuję po drugiej stronie województwa, dlatego tak dopytuję o te sprawy, gdyż niedługo składam wniosek.
Dziękuję Wszystkim za duży odzew :serce:
ewlinka7
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 cze 2014 20:24
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ewlinka7 »

Masz racje Kuracjuszka_08 - powinno być rehabilitacja ambulatoryjna - moje przejezyczenie - sorki :kwiat: oczywiście ja miałam na myśli pisząc o codziennych dojazdach :kwiat: :D
Jolasia
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 mar 2016 17:48
Oddział NFZ: Lubuski

Post autor: Jolasia »

Ewelina dziękuję :D
forumowicz

ewlinka7 pisze: 13 mar 2018 19:29 Zdar-ek1 - Nie wszędzie ale w niektórych sanatoriach masz dodatkowo możliwość skorzystania z różnego rodzaju zabiegów wodnych typu - kapiele perelkowe, hydromasaże i inne, basenu bądź to do plywania bądź tylko do gimnastyki, czasem kriokomory lub kriosauny czy wszelkiego rodzaju kąpieli czy okładow borowinowych - czego raczej w tej ambulatoryjnej - nie uświadczysz. .. przynajmniej ja się z tym nie spotkalam.

przeczytałam Twój post i trochę się zdziwiłam :shock: . Na pewno piszesz o prewencji ambulatoryjnej z ZUs-u czy o zwykłych zabiegach ambulatoryjnych ,które można odbywać w przychodniach na skierowanie od lekarza POZ lub jakiegoś specjalisty? ;) Bo jednak prewencja (obojętnie czy stacjonarna czy ambulatoryjna) rządzi się swoimi prawami - muszą być zabiegi z udziałem surowców naturalnych w tym wodne.
forumowicz

ewlinka7 pisze: 13 mar 2018 20:08 Hej Kotek - na stronie ZUS widnieje tylko zapis ze wniosek wypełnia lekarz u którego się leczysz - ja zawsze daję wypełniony przez specjalistę - można też z gabinetu prywatnego - wydaje mi się ,że jest to bardziej wiarygodne niż z POZ. Pozdrówka
bardziej wiarygodne od lekarza prywatnego niż z POZ? :shock:
a dlaczego?
ODPOWIEDZ