Wyżywienie w sanatorium

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
forumowicz

Re: Wyżywienie w sanatorium

Post autor: forumowicz »

Jeśli Cię stać na wykupienie komercyjnego 3- tygodniowego jedzonka to Twoja broszka, Ja wolę wstąpić do sklepu i kupić ulubione jedzonko -w sanatorium nie zgrywam damy, cały czas jestem sobą :kwiat: Bez odbioru
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Samosia »

Pusiu wyobraż sobie,że ostatnio w sanatorium byli właśnie kuracjusze na diecie i aby sobie dodatkowo urozmaicić diete to sami sobie coś kupowali i nikt na nich krzywym okiem nie patrzył. :)
ghjkl
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 mar 2015 16:43
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 39

Post autor: ghjkl »

Kazdy z nas ma prawo do inywidualnosci.Ale pamietac trzeba by osoby obok nas nie poczuly sie dotkniete,ponizone czy tez o nizszym statusie .A bardzo czesto to sie zdarza w naszym spoleczenistwie mozna to tez(niestety) zauwazyc w sanatoriach.A moje ostatnie pobyty to tylko potwiedzaja.Chodz jeszcze dziesiec lat temu nie bylo to tak wyraznie zauwazalne.Pozdrawiam
forumowicz

ghjkl - i dlatego często wyżywienie komercyjne jest na innej sali. Chociaż przy moim którymś pobycie jedna z kuracjuszek skomentowała, że komercyjne wyżywienie jest na innej sali "żebyśmy nie widzieli jakie frykasy jedzą" Więc chyba trudno o złoty środek...
forumowicz

tak Samosiu, wyobrażam sobie. Może nie patrzył a może nie mówił.
Ja postępuję inaczej, tzn.jeżeli jest możliwość wykupienia wyżywienia komercyjnego przynajmniej dotyczącego śniadań to tak robię. Mogę? czy będzie to źle widziane? A w ogóle to mam prawo do swoich poglądów czy nie?
forumowicz

Oczywiście ,że masz takie prawo i nikt tego nie neguje ale nie karć ludzi za przyniesienie na stołówkę pomidora lub sałaty :lol:
Tak poza tym co jest bardziej nieeleganckie w stosunku do kuracjuszy od stolika ,pójście na śniadanie do innej sali ,czy zjedzenie ulubionego dodatku przy wspólnym stole ?????
forumowicz

:lol: :lol: na sali komercyjnej też jem przy wspólnym stole. Tamci kuracjusze z którymi jem są innego,gorszego gatunku?

Ale dobrze że przedstawiasz swój pogląd Peonio. Nie będę ukrywać że jesteś drugą osobą która mówi o tym w ten sposób. Ta pierwsza osoba była w realu nie na forum. Usłyszałam kiedyś , że wykupienie komercyjnych śniadań jest "nie w porządku wobec innych kuracjuszy" Wprawdzie nie do końca rozumiem dlaczego bo w końcu wykupuję za swoje pieniądze a nie za czyjeś. I nie robię tego żeby komuś zrobić przykrość tylko chcę polepszyć swój pobyt w sanatorium. A komercyjne śniadania to nie tylko inny asortyment -to też elastyczne godziny posiłku . Nie ukrywam że nie cierpię wstawać rano, więc chociaż w sanatorium chce tego uniknąć!I to jest dla mnie tak samo ważne jak asortyment . Nawet nie wiem czy nie bardziej ważne! :) Bo kolacji już nie wykupuję.
Optymalnym rozwiązaniem dla mnie są tylko komercyjne śniadania,reszta może być na fundusz.
forumowicz

I tak powinno być , pozostańmy przy swoich przyzwyczajeniach. nie ingerując w czyjeś. Pozdrawiam życzę miłego wieczoru :kwiat:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

..odnosiłem się do postu ghjkl -gdzie zasugerował/a sory po nicku nie umię okreslić ...
Zasugerowano wykupieni czy też dokupienie może i lepszego standardu posilłków w Wielkiej Pieniawie.
w buskiej Krystynie przy przyjęciu Pani Dietetyczka również zadawała pytanie czy Dieta ..Sanatoryjna czy raczej Dieta komerrcyjna za DOPŁATĄ
Było uczciwe transpparentne Ci ,którzy dokupili dodatkową opcję wszystkie posiłki spożywali na innej sali w każdej chwili Ci NFZ mogli dokupić i przenieść się .
Zasady sa Transparentne.

Problem jedynie jest taki ,że OFICJALNA STAWKA ŻYWIENIOWA w sanatoriach jest na poziomie 10 lat ( ceny ) do tyłu lub NAWET o 70% niższa niż mają ..Więźniowie o nich jednak dba Ktoś inny i to jest prooblem.

Dlatego ,jeżeli jest taka opcja to jestem nią zainteresowany bo po śniadaniu w sanatorium nie polece do sklepu na przeciw obiektu kupić sobie ...uzupełnienie śniadania bo kolejny raz był biały ser ze szczypiorkiem i tak przez 19 śniadań :D
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

No nie przesadzajcie z tym,że inni kuracjusze mogą patrzeć źle na jedzenie na talerzu sąsiada. Przy moim stole na ostatnim pobycie każda z 4 osób jadła coś zupełnie innego.
Kuracjusze komercyjni jedli TO SAMO co pozostali zgodnie z dietą. Diet było multum - ogólna,lekkostrawna,cukrzycowa,bezglutenowa,wysokobiałkowa,niskokaloryczna i dla alergików ustalana indywidualnie w zależności od potrzeb.Ilość była taka,że największy głodomór nie miał powodu do narzekań.
Przynosząc na stołówkę jakieś dodatki typu kiełki lub inne warzywa proponowałam wszystkim skorzystanie z nich,inne osoby robiły to samo.
ODPOWIEDZ