Niepełnosprawni-Protest w Sejmie

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: Niepełnosprawni-Protest w Sejmie

Post autor: darek »

Marku
Andrzeju

Za urazę przepraszam podobnie Andrzeju posiadam orzeczoną niepełnosprawność może tego wizualnie nie widać bo jak wiesz mam malutki problem z organami .
Zdaję sobie sprawę ,ze wtzw cywilizowanym świecie raczej nie powinienem być zaliczony bo są różne rodzaje niepełnosprawnosć -ale skoro zstałem zaliczony to będę popierał i TYCH dlla których życie codzienne jest TRUDNE.

Fakt Marku dla wszystkich ekip Problem Niepełnosprawnych to PROBLEM TABU.
Jest to smutne ale z tym Żyjemy.
Szkoda jedynie ,ze osoby najsłabsze wtym łańcuch są tak oszukiwane.

Tak co jakiś czas powraca temat i co jakiś czas kolejne osoby próbuja się wybić czy wylansować .

Najsmutniejsze w tym jest to ,że pewne ekipy wypracowały pewiien system .
Nazywało się to PFRON -sytem opracowany w czasach odległych -system który był i działa/
Wiemy jaką Kurą znoszącą złote jajk jest PFRON.

Sa firmy które odprowadzają wskali miesiąca kwoty które ny zadowoliły osoby Niepełosprawne.

97 złotych tyle średnio wynosi tzw CHARACZ który ponszą pracodawcy zatrudniający powyżej 25 pracowników miesięcznie !!!
Znam firmy które płacą miesięcznie po 100 -200 tysiecy złotych do BUDŻETU.

TE pieniądze są tylko niestety te pieniądze są w tzw 2 obiegu i One nie zawsze trafiają do osób niepełnosprawnych.
Jest wiele przypadków kiedy miast do Osób trafiały na konta HOSZTAPLERÓW ( znany przypadek pewnego zieńcia :serce: )

Podczas ponad 20 lat kiedy działa PFRON - JEDNA Pierwsza Dama - umiała i miała godną przekazać EMPATIE do osób niepełnosprawnych
-Była to Pani Jolanta Kwaśniewska -ale wiadomo -dla pewnych środowisk była to Zona Pijaka i Komucha
-ok
Ale to w jej czasch Pomoc dla Niepełnosprawnych była na Najwiekszym poziomie.

Tema Faktycznie Panowie trąci polityką bo Nasze Życie mocno wiąze się jednak nie możemy być ,aż tak jak jednostki hipokrytyczni.

Pozdrawiam Tych ,których protest Dotyczy i ,którzy chetnie miast sławnych nie zwaloryzowanych 153 złotych na koncie ujżeli by kwote troszkę zwaloryzowaną ..Wszak jest dobrze ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Temat "niepełnosprawni" jest bardzo ważny społecznie, nie da się zamieść tego pod dywanik , właśnie z tego zamiatania od czasu do czasu robi się wybrzuszenie i potykamy się o to, czego przykładem jest obecny protest.
Jest to dla mnie niezrozumiałe, że dotychczas nie wypracowano polityki , która zadowalałaby tę grupę społeczną i byłaby "do przełknięcia" dla budżetu państwa. Tak sobie myślę , że być może te powstałe możliwości zakładania stowarzyszeń , odpisów podatkowych ze wskazaniem na konkretne osoby były tzw umyciem rąk ... przecież to jest pomoc państwa .

Czytam temat , chociaż tak naprawdę mało mam do powiedzenia ale wiem , że można rozmawiać i trzeba - róbmy tak aby zostawić "wielką i bardzo brudną politykę" poza .
Administrator może kilkoma przyciskami zablokować temat ale czy to jest potrzebne ? , jeśli nie będzie uczestników dyskusji , temat w naturalny sposób umrze .
Marku , odrębny dział czy jest potrzebny , nie wiem .... od czasu do czasu zakładają ludzie wątki dotyczące jakiegoś tematu , Ty sam zresztą niejednokrotnie odsyłasz do forów , które tylko i wyłącznie zajmują się tematyką niepełnosprawnych .
Nasze Forum cały czas rozwija się , być może jest taka potrzeba

pozdrawiam i życzę mądrych i wyważonych opinii
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam-to że założyłem ten temat nie świadczy że kieruję się jakimiś innymi pobudkami niż jeszcze bardziej nagłośnienie go-jest to dla mnie jak i wielu wrażliwych społecznie w tym Kraju ludzi-mam nadzieję że jeszcze tacy istnieją-bardzo istotna sprawa :!: co do partyjności-nie interesuje mnie jaka partia-zieloni,czerwoni, czy jeszcze inni,aparat państwowy jest od rozwiązywania problemów i płacimy mu za to wszyscy-aby żyło się nam w nim jak najlepiej-wszelkiego rodzaju daniny wobec państwa powinny być na to wykorzystane bo są to nasze wspólne pieniądze i nikt nam łaski nie robi,pomoc tym najbardziej potrzebującym powinna być priorytetem-tak niektórzy głośno deklarowali-żenujące są wypowiedzi wysoko postawionych osób o tym proteście-sprawa powinna być już dawno załatwiona-a tak świadczy o decydentach i ich podejściu,nie będę przytaczał ich wypowiedzi-można sobie obejrzeć nagrania,mamy 21 wiek,jesteśmy w Unii Europejskiej i jakieś standardy powinny obowiązywać,Mam nadzieję że zakończy się to z satysfakcją dla Protestujących :!:
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

A ja tracę nadzieje.Tylko żal mieszany ze złością mnie ogarnia.Kto choć raz w życiu przebywał z niepelnosprawnymi ten jest w stanie to pojąć.Tą ogromną pracę ech tego nie da się opisać.Oby rozwiązać problem trzeba by było choć na chwilę znaleźć w decydentach człowieka.Na to nie liczę niestety.
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

Ela-Fionka jak zawsze ma rację :) i potwierdzam Twoje słowa
Wystarczy taki jeden taki jak nas dwóch i już sparaliżowane całe sanatorium :lol:
Wystarczy kilkoro matek z chorymi dziećmi i już nie tylko Sejm, ale i całe Państwo mówi o nich ;)
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Marku,sporadycznie mam rację.Ja nie z tych co to wszystkowiedzaca.Niestety tutaj chyba jednak się nie mylę.Guzik ich to o chodzi.Mnie to nie dotyczy.Be względu na pobudki z jakich się wypowiadamy,trzeba mówić.Trzeba pomagać Nie stosować strusiologi.Nigdy nie wiadomo co będzie.
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

Po raz kolejny potwierdzam, że Ela-Fionka ma zawsze rację. Zawsze w tych samych tematach, się zgadzamy a oto przykład:
Fionka pisze: 25 kwie 2018 13:43 (...) Wystarczy prosty podział . Niepełnosprawny wymagający stałej opieki , nie mogący wykonywać żadnej pracy zarobkowej - pomoc od państwa zapewniająca godne życie .Cała reszta która może w mniejszy , lub większym stopniu samodzielnie funkcjonować wsparcie w zatrudnieniu , w pokonywaniu barier.(...)
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Marek ,zgadzamy,bo sprawę od podszewki znamy.Może trochę z innej perspektywy.Zablyslo światełko Jaśnie Panujący każe zakończyć sprawę.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

11 doba PROTESTU
Totalnie sprzeczne doniesienia dotyczące protestu ,który dotyczy szerszej masy ludzi -Obywateli tego Kraju również Wyborców partii będącej u władzy.
Pozostawiono w Warszawie 3 Kobiety ,które kolejny raz chcą się Spotkać nie mając ARGUMENTÓW .
Fakt ludzi niepełnosprawnych nie widać bo Oni są domach czy przytułkach.

Walczą o godność jak ten Młody Człowiek też chciałby iść do Kina , tez chciałby NIE BYĆ CIĘŻAREM i ..PRACOWAĆ .
JEST wiele zajęć ,które mogły by wykonywać NAWET samodzielnie osoby schorowane.

Pamiętajmy NAJLEPSZA REHABILITACJA jest przez RUCH I PRACĘ .

Nikt niech nie obawia się ,że Inwalida Zabierze komukolwiek Pracę.
Oczywiście pracę z sensem.

Wielokrotnie zastanawiam się JAKI LEKARZ wydaje zgodę ,aby osoba niepełnosprawna Pracowała jako Portier -Ochroniarz -Stróż z Cukrzycą insulinozależna w porze Nocnej !!!
Zastanawiam się jak 90% ZPCHR-ów zatrudnia w systemie 12 godzinnym ok system równoważny 168 godzin - gdy ów ma tzw 2 czy1 grupę i może raptem pracować do 35 godzin w tygodniu .

ZPCHR -Zmuszają do pracy -pracownicy podpisują oświadczenia ,że chcą PRACOWAC powyzej 8 godzin

HIPOKRYZJA

Czas temu pewne Hospicjum gdzies w Polsce całkiem niedawno udostępnilo dane osób z niepełnosprawnościa w Stopniu ..Znacznym z grupami tzw Specjalnymi i............
Firma zgłosiła owych Pracowników o ..REFUNDACJE Kosztów zatrudnienia do PFRON

Walek -Kradzież na ogromne pieniądze.
Fakt z informacji Firma zyskiem podzielila się z Hospicjum z zysku -ale Ktoś doniosł i jak szybko Proceder trwal tak szybko zlikwidowal się
wg informacji Firma miała papiery na 50 pracowników za kazdego brała na poziomie 1600 plus grupa specjalna dawało to ponad 2200 złotych po odliczeniu kosztów ponad 1000 zostawal do podziału

Smutnym jest ,że każda WLADZA pragnie kazdorazowo coś ugrać na tych najbardziej poszkodowanym
Wiadomo ,ze PUSTEGO nikt nie nalej ale po co się helpic ze jest tak dobrze

mam nadzieję ,że KTOS pojawi się i Zwoła Posiedzenie ,aby.......
Szkoda dzieci i ludzi tam koczujących
Awatar użytkownika
Slodziak_2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 04 kwie 2018 00:27
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Slodziak_2 »

Witam wszystkich

Dyskusja - jak widać w pełnej krasie. Oczywiście polityczność samego protestu została skutecznie przeniesiona w to miejsce. Niestety.
Tak niejednokrotnie zastanawiam się dlaczego właśnie tak się dzieje. Zwolennicy jednej opcji politycznej używają argumentów przeciwko zwolennikom drugiej opcji. Najbardziej boli, że pośrodku kuli się prawda.

Mam zasadnicze pytanie - czy pośród Was są osoby opiekujące się osobami niepełnosprawnymi.

Wydaje mi się, że wszyscy zapominamy o co w tym wszystkim tak naprawdę chodzi, a chodzi o pomoc osobie niepełnosprawnej.

Mnie, niestety, ten problem bardzo dotyczy. Jestem rodzicem niepełnosprawnego dziecka i w związku z tym często spotykam się z innymi rodzicami. Ja osobiście nigdy bym się na taki protest nie wybrał - nie miał bym sumienia narażać na taki cyrk mojej pociechy. Oczywiście spodziewam się, że zaraz znajdzie się osoba, która mnie za to zgani. Spokojnie - życie jako rodzic dziecka niepełnosprawnego mnie nauczyło, że dumę chowa się w najczarniejszy kąt wielkiej szafy a drzwi zabija się gwoźdźmi.
Kolejną sprawą jest jakie mają podejście, w większości wypadków, rodzice do swoich dzieci niepełnosprawnych ale o tym tutaj nie napiszę, bo to jest moje spostrzeżenie i jest sprzeczne z obiegową opinią.
Opieka nad niepełnosprawnym to nie jest prosta sprawa ale "pomoc" ludzi - to coś "pięknego"
Większość ludzi pomoc sprowadza do wysłania sms'a na orkiestrę lub inny podmiot "pomocowy". Czują się w tym momencie rozgrzeszeni. Czują się dobrze. Pomagają w końcu - nie?
Niestety - jak przychodzi do podania ręki osobie niepełnosprawnej - to już nie - w końcu niepełnosprawnością można się zarazić.

Troszeczkę mnie oburza podejście - "jak sobie matka urodziła roślinkę - niech sobie radzi". Pewien pAN już na terenie europy ostatecznie rozwiązywał kwestię osób min. niepełnosprawnych i żaden człowiek cywilizowany nie powinien dążyć do powrotu realiów z 4-tej dekady XX wieku.

Mogę - jeśli ktoś chce - opisać, jak wygląda sprawa opieki nad dzieckiem niepełnosprawnym ale uprzedzam, że może wielu z Was nie przypaść do gustu ponieważ rzeczywistość jest zupełnie inna niż może się to wydawać.

Pozdrawiam Wszystkich
Zablokowany