NIWA - KOŁOBRZEG

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 268 razy
Podziękowano: 138 razy

NIWA - KOŁOBRZEG

Post autor: GIENIA »

Byłam , zobaczyłam , wróciłam , opiszę :)

I jak zawsze , nie wiem od czego zacząć ... wiem , wiem , najlepiej od początku :D

Sporo osób przyjechało już w przeddzień , przyjęcia teoretycznie miały być od 18-ej , praktycznie były od ok 16-ej . Można było sobie bez irytacji przyjmujących , wybrać pokój .
Przyjmowała pielęgniarka i dwie recepcjonistki . Miłe i uprzejme osoby :kwiat:
Prawie wszystkie pokoje to dwójki z balkonami . Jest kilka trójek , nic mi nie wiadomo o jedynkach .

Niedziela - pierwszy dzień turnusu .... od ok 7,30 pani ze stołówki już "dzieliła" stoliki :) po śniadaniu do pielęgniarek ... kto obyty w tym ośrodku , zaklepał stolik i poszedł do pielęgniarki i do lekarza , a potem wrócił na śniadanie :D
Tak kombinując byłam pierwsza u pielęgniarki i pierwsza u lekarza :)

Pielegniarki .... ja nigdy nie spotkałam sie z nieprzyjemnym zachowaniem z Ich strony , słyszałam , że komuś coś nie pasowało ( jak zawsze ) ;)

Lekarze - jest Ich kilku , ja poprosiłam przy meldowaniu ( bo już wtedy przydzielają lekarzy ) o pana doktora , który był moim lekarzem na poprzednich trzech turnusach . Bardzo uprzejmy , sympatyczny człowiek , który wychodzi naprzeciw oczekiwaniom kuracjusza . Najpierw ogólny wywiad , potem wspólne ustalanie listy zabiegów .... :D

Zabiegi .... ja jestem z nich bardzo zadowolona , bo otrzymałam te , o które prosiłam , wiedząc , ze są mi najbardziej pomocne ... i były , wróciłam podleczona :D
Kriokomora nieczynna do odwołania , z tego co wiem , naprawa jej , wymaga ogromnych kosztów .
Sauna , basen .. 15 minut ćwiczeń ( kilka dni na rowerkach 8-) ..) 10 minut czas wolny ... pływanie , " biczowanie " , dżakuzi , kto chciał mógł po ćwiczeniach wyjść ....
Hydrojet , krzesło masujące , kąpiele perełkowe , borowinowe , solankowe , bicze wodne , masaże , i oczywiście inne .. laser , magnetronik , prądy , krio , gimnastyka indywidualna i grupowa , siłownia ....
aa jeszcze okłady borowinowe i parafinowe ..... i oczywiście parkietoterapia :twisted:

No to o wspomnianej kawiarni ;) pani I , zarazem KO ... może i chce , ale nie potrafi przyciągnąć ludzi do kawiarni . Muzyka taka nijaka , kelnerka opryskliwa , sama pani I miła i uśmiechnięta .
Wstęp 5 zł , soczki i inne napoje , cena przyzwoita ;)

Pokoje .... w pokojach odkąd najstarsi pamiętają , nic się nie zmienia .... ale jest czysto , sprzątanie 3 razy w tygodniu , plus dwa pozostałe tylko wynoszenie śmieci .... weekend wolny .... wymiana ręczników w każdy czwartek .Na wyposażeniu są dwa , duży i mały , można wypożyczyć w recepcji .. duży -5 zł , mały - 3 zł , szlafrok - 20 zł ....
W pokoju czajnik , dla każdego szklanka , łyzeczka i talerzyk .

Stołówka ... obiad na dwie zmiany ... o 13-ej i 14-ej .... śniadanie 8 - 10,30 .... kolacja 17 - 19 .....
Śniadanie i kolacja stół szwedzki .... dużo surówek , dania gorące - po kilka codziennie , sery , wędliny , kiełbaski gotowane , parówki , kaszanki , twarożki , dżem , gotowane warzywa - codziennie dwa ..np kalafior , brokuł , marchewka , fasola szparagowa .... do obiadu trzy propozyje napoi , do śn i kolacji - kawa zbożowa , herbata , nerbata owocowa , mleko , płatki .... kelnerki sympatyczne ..

To by było na tyle .... w organizacji czasu wolnego i minusach ;) później ..
forumowicz

Re: NIWA - KOŁOBRZEG

Post autor: forumowicz »

Brawo Gieniu, na ciąg dalszy czekam :kwiat:
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 45 razy

Post autor: BozenaMat »

Super Gieniu............ czyli wpisuję następny obiekt na listę przyszłych wyjazdów :)
beatricze
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 sie 2018 23:35

Post autor: beatricze »

Witam Gieniu
Super opis, cudowny Kołobrzeg. Ja też już pożegnała ten kurort, ale za rok i tak od 20 już lat. I jeszcze się nie znudzil, może dlatego tu czuję się jak u siebie.pozdrawiam miłośników Kołobrzegu.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

brac przykład z Gieni :!: :!: :!: super opis :)
czekamy na pikantniejsze szczegóły :P
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

W Polonusie pojawił się cennik turnusów rehabilitacyjnych w NIWIE na rok przyszły - drogo, w zależności od terminu > 2450 - 2700 za pokój jednoosobowy (znaczy są); 1950-2250 za "dwójkę"; 1850 - 2000 pobyt w "trójce". Pierwszy turnus od 11 maja 2019 roku.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Tak , Niwa jest droga :?
To prawda , że kwateruja pojedyncze osoby , tyle , że w pokoju dwuosobowym . Cena , to cena jednej osoby z dwójki , plus połowa ceny , za drugie niewykorzystane łózko , czy jakos tak podobnie :) . Być moze jest samodzielna jedynka , ale wiem , ze komercyjnych kwaterują pojedynczo w dwójkach .
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

Brawo Gieniu, na ciąg dalszy czekam :kwiat:
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ciąg dalszy będzie :) , teraz tylko uzupełnię poprzedni wpis :)

Jeśli chodzi o lekarzy , pacjenci jednej pani doktor narzekali ... że opryskliwa , że " ja wiem co mam zlecić " itp.

Na korytarzach wymienione są wykładziny :)

Pani dyrektor powitała turnus , przedstawiając swoich współpracowników , czyli " władze ".... każdy z Nich powiedział coś od siebie .... nie wszędzie się to spotyka ..... czasami dyrektor jest jak yeti .... wszyscy wierzą , ze istnieje , ale nikt go nie widział ;)
Po słowach Pani dyrektor na temat dyscypliny , otrzymała ogromne brawa ;)
Mówiąc w dużym skrócie , zachowując sens wypowiedzi ;) .... wszystko co ludzkie nie jest nam obce i nie zabronione , ale umiar wskazany we wszystkim . Cisza nocna jednak była wymagana ... i dobrze ;)
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Po 22 nie było możliwości (teoretycznie ;) ) przebywania w nie swoim pokoju . Panie robiły obchód od ok 22,20 :)
Tematu nie rozwinę na forum , bo być może pielęgniarki to czytaja , więc nie chcę szkodzić kolejnym turnusom :P

Sanatorium współpracuje z jednym z Biur Podróży .... organizowane są wycieczki zagraniczne i krajowe .... Wyspa Brokholm , Oceanarium w Stralsund , Berlin , Poczdam .... Szczecin , Świnoujście ( to wycieczka Pomorzem min Międzyzdroje , Dźwirzyno ) , Ogrody ( nie pamiętam nazwy ) koło Koszalina , ognisko w Zieleniewie i kilka innych miejscowych .
Wycieczka z przewodnikiem , rejs statkiem , przejażdżka meleksem , w kawiarni oczywista sprawa ;) wieczorek zapoznawczy i pożegnalny , ponadto wieczór duchów , występ Państwa Studzińskich , Wieczór Romski ( ballady i romanse ) , jeszcze jakiś koncert w Zaduszki ( nie byłam , nie pamietam jaki ..) ..

W ośrodku są 4 sprawnie działające windy . Na moim turnusie działały trzy , gdyż jedna , kolejno była w przegladzie .
Jest stół do ping ponga i bilarda . Jest mini tężnia z sofami , fotelami , i na tej właśnie tężni jest ... WIFI ... jest ono także w holu recepcyjnym . W pokojach niestety brak :?

Żeby nie było , że wszystko jest cacy ;) , to i minusy dostrzegłam ;)
W pokojach było chłodno , ale szczęściem w nieszczęściu było dwudniowe załamanie pogody :) od tej chwili było cieplutko :D
" Sznureczki " alarmowe przy wannach zabiegowych umieszczone tak , że nawet najwyższa osoba nie dosięgnie . Czyli sa , bo są :? tak samo jest w kabinach prysznicowych , gdyby ktoś upadł nie ma mozliwości wezwania pomocy .

aa ... na balkonach są suszarki , na każdym piętrze pomieszczenie do prasowania , żelazka do wypożyczenia w recepcji

uff ... to juz chyba wszystko , ale jak sobie coś istotnego przypomnę .. napiszę :D

Jeszcze własne przeżycia , bez pikanterii , o którą Waldek prosił :lol: :P
Po kilku dniach turnusu , moja koleżanka z przyczyn osobistych musiała przerwać turnus :cry: zostałam do końca turnusu sama , czego , jak juz wielokrotnie pisałam - nie lubię :evil: obawiałam się też twardego egzekwowania przebywania po 22 w swoim pokoju . Umarłabym z nudów . ale Polak , czyli Gienia potrafi :twisted:
Miałam fajną paczkę , wspólne spacery , tańce , "domówki".. :lol:
Ogólnie ... jestem bardzo zadowolona z pobytu :D
ODPOWIEDZ