Sanatorium miłości

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 29 razy

Re: Sanatorium miłości

Post autor: BozenaMat »

kuracjusz54 pisze: 21 sty 2019 07:19 Darujcie sobie określenia fejsiki tv bo oglądaliście z otwartymi gębami :?
Z pewnością wielu mi nie uwierzy i nawet nie zamierzam Was przekonywać, ale ja nie oglądałam i nigdy nie oglądam tego typu programów. Nigdy nie miałam parcia, by podglądać życie innych. Może takie programy są zabawne, może i dostarczają jakiejś rozrywki, gusta są różne, ale dla mnie to tylko marna i nieudolna próba pokazania życia (wybiórczo) pewnej grypy ludzi w pewnym środowisku. "Wielki Brat", "Rolnik szuka żony", "Sanatorium miłości".... i wiele wiele innych.... trendy, które napłynęły do nas z zachodu. Tak zwane zapchaj dziury TV... bo nie ma środków na dobry film, spektakl teatralny, program popularnonaukowy.
Ktoś z Was pamięta "Sondę"?? Program prowadzony przez Zdzisława Kamińskiego i Andrzeja Kurka... to właśnie ten program oglądałam z otwartą gębą. :)

Aha...... i jeszcze jedno. To tak w nawiązaniu do innych tematów, ale nie chce mi się łazić i szukać, gdzie to przeczytałam. Nie boję się wyrażać swoich opinii, nie wazelinuję... jak milknę w danym temacie, to dlatego, że uważam iż dyskusja staje się jałowa, zaczyna się bezsensowna przepychanka... wtedy milkę, bo nie jestem za "przerzucaniem błota raz w tę, raz w drugą stronę".
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Od lat chyba 10 albo i więcej nie posiadam w domu telewizora :D :D W sanatorium toleruję oglądaczy :roll: Telewizja ma to do siebie że "ściąga wzrok" .Trzy tygodnie utwierdzają mnie w przekonaniu że już nigdy nie nabędę tego diabelskiego wynalazku :D :D :D
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

.............Popularna Prezenterka po "Sukcesie " i sparowaniu kilku Rolników/Rolniczek poszła dalej.
Gdzieś Ktoś wrzucił temat Sanatorium/
Zresztą podczas spotkań rodzinnych pojawia się temat rehabilitacji ,wypoczynku.
Nasi Rodzice -My wychowaliśmy się w czasach kiedy Dziecko miało szansę wyjazdu na kolonie letnie niekoniecznie jak teraz 14 dniowe ,ale nawet na 26 dniowe !!!! Tak tak Firma rodziców organizował 2 turnusy po 26 w Gdyni czy w innych miejscowościach

Rodzice mieli możliwość prócz wysłania dzieci również wyjazdu na tzw wczasy zakładowe

Dziś totalna komercjalizacjia nieraz nie pozwalają na tzw tanie wczasy stąd kierunek NFZ i sanatoria a że coraz więcej ludzi odkryło możliwość kolejki dłuższe.

Zastanawiam się czym i Kto kierował się dobierając uczestników w/w programu.
Były określone kryteria'
wiek powyżej 60 lat
stan wolny
..chyba parcie na szkło

Dla mnie pierwszym kłamstewkiem były pokoje
TAK
pokoje w 90% my kuracjusze mamy przyznawane pokoje 3 lub 4 osobowe standard duzo niższy -fakt ,aby mieć lodówkę piszemy nieraz prośbę bo lodówki są tylko w 20% pokoi
Może się czepiam ,ale ilość ręczników gdzie kuracjusze z 1 pietra otrzymują 1 słownie jeden
Czekam jak potoczą się losy .. stołówka czy dla Kuracjuszy czy Komercyjna
Zabiegi z Bransoletami czy Komercyjne

Zapewne będzie kilka ..pytań
Awatar użytkownika
lubelanka64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2015 17:23
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: lubelanka64 »

Oglądałam, uśmiechałam się, czasami nudziłam, ot odcinek prezentujący uczestników, nic specjalnego. Chociaż czytając notki biograficzne uczestników to nie są reprezentanci braci sanatoryjnych z racji wieku /na wyrost nazywani seniorami/ a raczej ludzie w sile wieku i czynni zawodowo / nie wiem czy są ale powinni być/. Ktoś napisał wcześniej że nie wyglądają na ludzi chorych......do sanatorium nie przyjmują ludzi chorych a do szpitala. Czasami lubię obejrzeć coś lekkiego bez napinki na kulturę ambitną. Pozdrawiam kuracjuszy.
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

do sanatorium nie przyjmują ludzi chorych a do szpitala
Lubelanko64 kiedyś ludzie zdrowi jeździli na wczasy a do sanatorium zmagający się z różnymi dolegliwościami ...być może teraz jest inaczej :roll: nie byłam dawno 8-)
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

Potwierdzam zdanie Margotki że...
Obecnie sanatoria przejmują funkcje wczasów rodzinnych (dawniej FWP), co widać na turnusach a nawet w niektórych tematach na Forum. Do sanatorium ludzie planują wspólne wyjazdy np. z żoną/mężem lub konkubiną/konkubentem a nawet z dzieckiem czy wnuczkiem. Ogólnie to nie mogą to być osoby schorowane a tym bardziej niepełnosprawne. Wielkim szokiem jest gdy w sanatorium pojawi się osoba niepełnosprawna w stopniu znacznym a zwłaszcza niesamodzielna i z opiekunem. Wtedy jest ogromny problem dla wszystkich gdyż takie instytucje nie są na to przygotowane a kontakt gości z osobami naprawdę chorymi psuje sielankę sanatoryjną.
Właśnie w programie "Sanatorium miłości" mamy okazję poznać tylko taki jednostronny rozrywkowy obraz pobytu na turnusach.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Jeśli po wyglądzie można ocenić osobę czy jest zdrowa czy chora to gratuluję :roll: wzroku :o no cóż na NS się wyostrza i ewoluuje. :lol:
Trzeba zasugerować NFZ by nie przeprowadzano badań pacjenta tylko by zalecano diagnozowanie przez spojrzenie .
Ile pieniędzy by zaoszczędzono.
Kuracjusz54
PS jak to nagle brać :lol: NS jest chora i jedzie do zdrojow a reszta tam po co ????? Gnać leni i zdrowych z sanatoriów :shock:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Andrzej1958 pisze: 20 sty 2019 22:15 To poza miejscem nie ma nic wspólnego z sanatorium. Równie dobrze program mógłby mieć tytuł Miłość na uniwersytecie trzeciego wieku, albo na kółku różańcowym.
Szkoda czasu. Nie oglądałem Rolnika, nie znałem konwencji takiego programu, dlatego skusiłem się na pierwszy i ostatni odcinek.
Ooooo..... miłość w kółku różańcowym..... super :P to bym obejrzała
forumowicz

ogladałem :P
osoby te , są osobami komercyjnymi i zajmują takie pokoje i mają taki program i wyżywienie jak komercja . nie płaci za nich NFZ , lecz TV .
program ten nie będzie obrazem sanatorium - prawdziwego sanatorium - na szczęście :P :twisted:
forumowicz

Sloneczko pisze: 21 sty 2019 13:45
Andrzej1958 pisze: 20 sty 2019 22:15 To poza miejscem nie ma nic wspólnego z sanatorium. Równie dobrze program mógłby mieć tytuł Miłość na uniwersytecie trzeciego wieku, albo na kółku różańcowym.
Szkoda czasu. Nie oglądałem Rolnika, nie znałem konwencji takiego programu, dlatego skusiłem się na pierwszy i ostatni odcinek.
Ooooo..... miłość w kółku różańcowym..... super :P to bym obejrzała
:shock: :mrgreen: :P
ODPOWIEDZ