Odpłatność w 2019 za tzw Lepsze wyżywienie-Komercyjne
Re: Odpłatność w 2019 za tzw Lepsze wyżywienie-Komercyjne
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Przyznaje się ,że spożywając zaordynowana dietę sanatoryjna 95 % kuracjuszy przybieże na wadze .
Fakt
Mam 192 cm wzrostu , fakt waże 120 kg MAM nadwage moje BMI jest po za
Wiem powinienem zrzucic 5-10-20 -30 no 40 kg .
Ale z drugiej strony nieraz nie moge sie pogodzić z ordynowanymi dietami.
Kiedys w pewnym sanatorium nie podano Diabetykom-Cukrzykom surówki z kapusty kiszonej bo w owej surówce było ..jabłko .
PODANO zasmażaną kapustę.
Innym razem sławna Afera w kołobrzeskiej Willi Fortunie gdzie dietetyk cukrzykom na kolację zaordynował pierogi z serem i powidłami pozostali dostali sledzia w jarzynach .
Wiem obecny budżet na całodzienne wyżywienie od 3 lat nie uległ Zmianie mimo że w ciągu 3 lat Nasze Pobory czy Nalezności z ZUS poszły w góre
Stawka w NFZ w szpitalach czy sanatoriach to kwota 9,00 złotych choć są i 8,5
99 % Intendentów w szpitalach -sanatoriach .zastanawia się jak z Nakazanej Stawki 8,5 wyżywić
Osobiście wolę dopłacić i mieć mozliwość spożycia świeżej nie koniecznie ślimatej wędliny, spożyć jakieś warzywa czy owoce .
Mieć mozliwość wyboru tego co mam zjeść na drugie danie nie koniecznie to co może mimo Starań może zaordynować mi Dietety sanatoryjny.
Mieć możliwość do sławnego pomidora dodać odrobinę pieprzu a nie słyszeć ,że się NIE NALEŻY
do ew wędliny mieć możliwośc odrobiny ..musztardy i ew ketchupu a nie patrzeć się na Kolegę ,który był pierwszy i Niewiedział jak podzielić się słaną małą łyzka musztardy.
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 maja 2018 11:42
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 3
- Podziękował: 4 razy
Natomiast jeżeli byłbym komercyjnie ze szwedzkim stołem to mogłoby być nie wesoło gdyż też nie lubię odmawiać. Jeżeli ktoś się czuje głodny to proponuję owoce dostępne przez cały rok w sklepach lub ciemny chleb z ziarnami i kefir powinno uspokoić uczucie pustego żołądka.
-
Buntownik
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 17 lis 2018 02:03
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
-
forumowicz
Jeśli ktoś jest wegetarianinem lub ma inną specjalną dietę trzeba skontaktować się z ośrodkiem w celu uzgodnienia diety .
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 maja 2018 11:42
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 3
- Podziękował: 4 razy