Odpłatność w 2019 za tzw Lepsze wyżywienie-Komercyjne

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 10 razy

Re: Odpłatność w 2019 za tzw Lepsze wyżywienie-Komercyjne

Post autor: p-siak »

Zawsze mówię,iż sanatorium,to jedyna okazja,by 3 tygodnie odżywiać się racjonalnie.Bazować na stołówce,w razie bardzo pustego brzuszka kupić bułkę i tyle.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Nie neguję .
Przyznaje się ,że spożywając zaordynowana dietę sanatoryjna 95 % kuracjuszy przybieże na wadze .

Fakt

Mam 192 cm wzrostu , fakt waże 120 kg MAM nadwage moje BMI jest po za
Wiem powinienem zrzucic 5-10-20 -30 no 40 kg .

Ale z drugiej strony nieraz nie moge sie pogodzić z ordynowanymi dietami.

Kiedys w pewnym sanatorium nie podano Diabetykom-Cukrzykom surówki z kapusty kiszonej bo w owej surówce było ..jabłko .
PODANO zasmażaną kapustę.
Innym razem sławna Afera w kołobrzeskiej Willi Fortunie gdzie dietetyk cukrzykom na kolację zaordynował pierogi z serem i powidłami pozostali dostali sledzia w jarzynach .

Wiem obecny budżet na całodzienne wyżywienie od 3 lat nie uległ Zmianie mimo że w ciągu 3 lat Nasze Pobory czy Nalezności z ZUS poszły w góre

Stawka w NFZ w szpitalach czy sanatoriach to kwota 9,00 złotych choć są i 8,5

99 % Intendentów w szpitalach -sanatoriach .zastanawia się jak z Nakazanej Stawki 8,5 wyżywić

Osobiście wolę dopłacić i mieć mozliwość spożycia świeżej nie koniecznie ślimatej wędliny, spożyć jakieś warzywa czy owoce .

Mieć mozliwość wyboru tego co mam zjeść na drugie danie nie koniecznie to co może mimo Starań może zaordynować mi Dietety sanatoryjny.

Mieć możliwość do sławnego pomidora dodać odrobinę pieprzu a nie słyszeć ,że się NIE NALEŻY
do ew wędliny mieć możliwośc odrobiny ..musztardy i ew ketchupu a nie patrzeć się na Kolegę ,który był pierwszy i Niewiedział jak podzielić się słaną małą łyzka musztardy.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Na szczęście jeszcze mam dobry żołądek tak że mogę jeść to co mi smakuje. Jak nie dojadam w sanatorium to spadam z wagi ok. 1 kg. na tydzień, oczywiście nie leżąc między zabiegami ale chodząc czy spacerując w zależności od towarzystwa nawet gdy jest lekki deszcz. Trzeba troszku samozaparcia a po paru dniach przyzwyczaimy się do wielkości jak i pory posiłków. Dodatkowo nie używam cukru i słodyczy ale jak do obiadu podadzą smaczne ciasto to nie odmówię zwłaszcza że nie jest codziennie. Łakomczuszkom polecam towarzystwo osób które przestrzegają takie zachowanie a na pewno będzie dobrze. Kalorie są tak wyliczone że to nam wystarczy do "przeżycia" a nie robimy ciężko w kopalni.
Natomiast jeżeli byłbym komercyjnie ze szwedzkim stołem to mogłoby być nie wesoło gdyż też nie lubię odmawiać. Jeżeli ktoś się czuje głodny to proponuję owoce dostępne przez cały rok w sklepach lub ciemny chleb z ziarnami i kefir powinno uspokoić uczucie pustego żołądka.
Buntownik
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 17 lis 2018 02:03
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Buntownik »

ciekawe jak w sanatoriach radza sobie wegetarianie?
forumowicz

Post autor: forumowicz »

W wielu ośrodkach to nie jest problem , tylko zawsze jest jakieś ale ....
Jeśli ktoś jest wegetarianinem lub ma inną specjalną dietę trzeba skontaktować się z ośrodkiem w celu uzgodnienia diety .
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Wegetarianie sobie poradzą bo to już nie średniowiecze, może nie we wszystkich w 100 % ale gorzej mają weganie jeszcze jak jest okres zimowy.
ODPOWIEDZ