Biawena Wysowa-Zdrój Uwaga Ważne!!

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Re: Biawena Wysowa-Zdrój Uwaga Ważne!!

Post autor: Atina »

Sztani udanego pobytu w Wysowej ;)
Góry,góry... :D
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

No i pobyt się kończy jutro nad ranem wyjazd mam sporo kilometrów do przejechania tylko 801 . Wkrótce opinia z pobytu w Biawenie. Żal wyjeżdżać tak tu pięknie :)
Awatar użytkownika
Bozena321
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 wrz 2014 07:55
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Bozena321 »

Ach! te drzewa i powietrze :-) chwilo trwaj :-)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Turnus mój rozpoczął się 10 kwietnia a znając realia z poprzednich pobytów trzeba być w miarę wcześnie więc swoją 800 kilometrowa podróż rozpocząłem już o 3.00 nad ranem . Przyjechałem około 14.00 na miejsce a tu niespodzianka przyznam ,że niemiła - lekarz mnie nie przyjął .Co najmniej dziwne . wizyta następnego dnia o 11.00 i cały dzień w plecy bez zabiegów. Potem już było tylko lepiej .
Zabiegi .
Z racji tego ,że nie mogę mieć ani basenu ani zabiegów prądowych bardzo dużo miałem wszelakiej gimnastyki . Na przyrządach ,na materacach . Była też oczywiście gimnastyka oddechowa prowadzona przez zmieniających się prawie codziennie fizjoterapeutach . Wg. mojej oceny wypadało to różnie jedni się starali a inni nie . Mała salka do ćwiczeń . Mając porównanie do Równicy wypada na gorzej ( gimnastyka oddechowa) Również gimnastyka na sali (1 piętro poziom kawiarni) była czasami kłopotem zwłaszcza w godzinach rannych (do południa) No i wszędobylska karta magnetyczna odbić można się piętnaście minut przed zabiegiem i piętnaście minut po planowanym zabiegu. mieszkałem na piątym pietrze więc do zamykania pokoju również była potrzebna wyjmując (wychodząc z pokoju)kartę ze specjalnego czujnika kompletnie gasło światło a z nim Lodówka . Był problem . Podobno tylko piąte piętro tak miało Wracając do zabiegów to jedynym zabiegiem naprawdę na drogi oddechowe była inhalacja mineralna lub solankowa . Przyznam ,że sam mogłem taką sobie robić w pokoju gdyż miałem ze sobą nebulizator . W mojej dolegliwości bardziej pomocna była by inhalacja pneumatyczna a takiej nie było .Najlepszą inhalacją było dla mnie super powietrze i spacery. Oprócz gimnastyki miałem pas wibracyjny i kąpiele wirowe na cale ciało . Zdawałem sobie sprawę ,że za wiele nie mogłem poszaleć z zabiegami. . jednak po pewnym czasie i gimnastyka się przejadła bo było tak , że miałem cztery dziennie po 30 minut. Był też plus bo bardziej z każdym dniem stawałem się sprawniejszy . Nie bylo problemu z włożeniem paska w szlufki od spodni czy umycia pleców . Wcześniej nie było to możliwe. Operacja prawego barku odeszła na plan dalszy . Rehabilitanci na ogół sympatyczni i pomocni. Zrezygnowałem z gimnastyki na zewnątrz gdyż ćwiczenia rano nie były dobrym rozwiązaniem ze względu na ostre, zimne powietrze. Sporo osób było po prostu przeziębionych po tej gimnastyce. Wracając do sal gimnastycznych to główna na 1 piętrze też bardzo mała czasami panował tam tłok i brak świeżego powietrza . Relaksacje pogadanki nie obowiązkowe . Spora część kuracjuszy tylko podpisywała kartę i w nogi. ostatnie dni pobytu rozchorowałem się i wracałem też przeziębiony ale jest już lepiej . :)
Warunki socjalne ;
Tu miłe zaskoczenie . Panie sprzątające sympatyczne i pomocne . Sprzątanie pokoi co drugi dzień .nie było problemu z woda mineralną (w buteleczkach)można było wymieniać codziennie za darmo. Ręczniki praktycznie wymieniałem co trzeci dzień bez problemów . pościel zmieniałem dwa razy :) też gdybym chciał częściej nie było by problemu . Było ogólnie czysto a na podłodze parkiet . W pokoju dwie szafy przystawka czyli pojedyncza szafa. miejsca sporo .
Posiłki;
Urozmaicone ,wybrałem dietę cukrzycową i byłem zadowolony . zawsze jakiś owoc lądował na stoliku ,kanapka po kolacji do pokoju . Zupy b. smaczne a i do drugiego dania nie można mieć zarzutów. Śniadania wystarczające z pomidorem lub sałatką ,surówką. było też drugie śniadanie o 9.45 dla cukrzyków. Koleżanka miała dietę bezglutenową i było ok. Nie chodziłem głodny a jedyną rzeczą którą kupowałem w sklepie to papryka pomidor i owoce. Polecam sklep Hitpol ceny niższe jak w sklepie obok. Pieniądze wypłacałem na Poczcie kartą 1 złoty prowizja.

Rozrywki;
Codziennie spontaniczne wieczorki w kawiarni nie licząc dużej potańcówki zapoznawczej na sali konferencyjnej . Kto chciał to tańczył . Kawiarnia dobrze zaopatrzona w ciasta , soki , piwo( regionalne b. dobre) i inne alkohole . osób podchmielonych będąc tam czasami nie widziałem (sam smakując piwa Browar Grybów) Było sympatycznie . Były organizowane wycieczki autokarowe , spacery z P. Marią Świder też zapadną w pamięć dzięki super P. Marii. Pięknie opowiada. Wycieczki piesze na okoliczne wzniesienia . opisywali je moi poprzednicy więc nie będę się powtarzał . Samo podejście ze sklepu nie było tak uciążliwe jak w Ustroniu do Równicy no i nie taki moloch wszystkie zabiegi na miejscu , w budynku. Odbyło się spotkanie z kadrą Polski w biatlonie która gościła w naszym ośrodku. Wysowianka jest sponsorem . Były wspólne zdjęcia ,autografy a także dyskusja z zawodnikami i trenerem . Dużo ciekawych rzeczy się dowiedziałem np. ile ważą narty, buty, kijki.jak wyglądają treningi ,jak wygląda ich sportowe życie od kuchni.
Podsumowanie; Pobyt udany i sympatyczny. Widoki i teren rekompensują wszystko . Potrzebna mi była taka odmiana .jestem sprawniejszy i fizycznie a i psychika się poprawiła . polecam ten ośrodek mimo słabych zabiegów na drogi oddechowe ,ale nie można mieć wszystkiego. osoby posiadające kartę parkingową mają parking za darmo . Autobusy dojeżdżają tylko do Beskidu i dalej piechotką niestety. :( Myślę ,że w przyszłym roku czas na Wieniec Zdrój :) :) :) Pozdrawiam serdecznie caly personel bez wyjątku . Chętnie odpowiem na pytania

Dzięki Wszystkim z którymi mogłem się poznać podczas mojego pobytu ( wcześniej wirtualnym znajomym) :kwiat:
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 255 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Konkretny i szczegółowy opis Sztani :) ... super ..
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 12 lip 2014 15:10
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: Adela »

Sztani :kwiat: jak zawsze niezawodny :D
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Sztani te cztery gimnastyki dziennie po 30 min to sam wybrałeś, czy zostały Ci narzucone przez lekarza. Tak czy tak, to jakaś masakra, żeby jedna była oddechowa, a reszta ogólna. Jednak na oddechówkę nie wybiorę Wysowej, wolę już Świnoujście, gdzie była gimnastyka oddechowa 20 min, ale prowadzona przez jednego fizjoterapeutę tego samego przez cały turnus, który poznał ćwiczących kuracjuszy i wiedział jakie mamy możliwości. Prowadził tą gimnastykę profesjonalnie i był w nią zaangażowany ćwicząc z nami co dziennie o godz. 7.15. Nie dziwię się, że w ostatnich dniach się przeziębiłeś, bo to są jednak góry, a z naszym schorzeniem o tej porze roku ostre zimne powietrze robi swoje. ;) :)
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

Z1.jpg
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Świetnie Sztani, jak zawsze obowiązkowy :)

pozdrawiam :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Sztani, fantastyczny opis. Bardzo Ci dziękuję. 🌼
ODPOWIEDZ