Sanatorium ZUS w czasie zwolnienia lekarskiego?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
kajacek
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 02 maja 2018 11:52
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1

Sanatorium ZUS w czasie zwolnienia lekarskiego?

Post autor: kajacek »

Witam - mam trochę nietypowe pytanie: czy w czasie trwającego zwolnienia lekarskiego można jechać do sanatorium z ZUS w ramach prewencji rentowej?
Sprawa wygląda następująco:
Złożyłem w tym roku papiery do ZUS w lutym tego roku, potem zrobiłem rezonans kręgosłupa L-S, bo zaczął mnie coraz bardziej boleć - neurochirurg po konsultacji wnioskował o operację - myślałem, że będę długo czekał, ale okazało się, że jest szansa zrobienia szybko no i zgodziłem się (moja pierwsza operacja w życiu) - dostałem skierowanie na operację na początek kwietnia.
Pod koniec marca dostałem wezwanie na komisję do ZUS - przedstawiłem swoją sytuację i pani orzecznik stwierdziła, że to nawet dobrze, bo zrobią mi operację, potem rehabilitacja pooperacyjna i dopiero potem sanatorium (dlatego ustawiła mi późniejszy termin na koniec sierpnia).
Pod koniec kwietnia dostałem skierowanie do sanatorium na ostatnią dekadę sierpnia.
Obecnie jestem na końcówce 6 tygodniowej rehabilitacji pooperacyjnej i 30.07 wychodzę do domu.
Lekarz prowadzący moją rehabilitację powiedział że może mi dać zwolnienie aż do pół roku, czyli do początku października - tak więc sanatorium wypadłoby w czasie trwania tego zwolnienia - no i pytanie, czy coś takiego jest dopuszczalne ( oczywiście będę miał zaświadczenie o zakończeniu leczenia...)
Czy też lepiej nie przedobrzać i brać zwolnienie do czasu wyjazdu do sanatorium, a tam brać następne?
Dzika
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 18 mar 2019 22:44
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Sanatorium ZUS w czasie zwolnienia lekarskiego?

Post autor: Dzika »

Witam,
Moim skromnym zdaniem,nie przedobrzysz😊,spokojnie.Pół roku po operacji to raczej wskazany oszczędny tryb życia i zwolnienie jak najbardziej.Operacja kręgosłupa nie wyleczy a tylko "naprawi",a chyba nie chcesz tego zepsuć.Jeśli chodzi o wyjazd będąc na zwolnieniu,nie ma przeciwskazań,w końcu to dalsza rehabilitacja tego samego schorzenia.Nie wiesz,czy po wyczerpaniu 182 dni chorobowego wrócisz do pracy,czy zdrowie pozwoli,wtedy świadczenie rehabilitacyjne i na komisji,myślę,że ZUS sam by Cię skierował na prewencję rentową.Pozdrawiam,życząc szybkiego powrotu do dawnej aktywności.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Re: Sanatorium ZUS w czasie zwolnienia lekarskiego?

Post autor: ANDY12345 »

Porozmawiaj z lekarzem prowadzącym czy wskazane jest już jechać do sanatorium czy odroczyć powiadamiając zus. Wszystko zależy jakie ćwiczenia i zabiegi możesz robić. Dobrze by było żeby prowadzący napisał to w formie zaleceń i jedź do sanatorium póki ciepło i mniej klamotów trzeba zabrać. Po powrocie i tak pójdziesz do lekarza po dalsze zwolnienie i jak będzie potrzeba to staraj się o świadczenie rentowe i dalszą rehabilitację. Wszystko zależy jak będzie wyglądał Twój stan zdrowia i co zus orzeknie. Zdrowia życzę :)
ODPOWIEDZ