Czy wiecie że...

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Re: Czy wiecie że...

Post autor: ANDY12345 »

No nic, najwyżej w aptece powiem że nie kupię bo lekarz też człowiek i się myli :lol:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

A ja sie cieszę na te e-recepty. Może to ukróci szwindle jakie masowo robią lekarze z papierowymi receptami. Niestety po założeniu profilu zaufanego i konta w ZIP przeglądając historię wyszło mi że w nieistniejącym już dziś ośrodku wpisano mi swiadczenia i recepty których nigdy nie miałem.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

A przecież NFZ bez problemu może sprawdzić czy recepty nie są wypisywane bezpodstawnie. Kilka lat temu były przypadki złapania lekarzy którzy fałszowali kartoteki i wypisywali bardzo drogie leki, w sumie na kilka milionów złotych. I co ? fundusz całą sprawę olał i nic z tym nie zrobił a miał dowody przed ślepiami. Nie wierzę że będzie lepiej, a w jaki sposób Babcia 90 letnia ma kupować leki jak ma stacjonarny :o :lol:
Wielu mężczyzn było leczonych na choroby czysto kobiece i na odwrót, i co zrobił fundusz znowu olał, na urzędników nie ma silnych, to oni są silni za biurkiem i stosem przepisów.
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

Witam,

Już dużo wiem...ale napiszę więcej o tych e - receptach wieczorem... ;) moja apteka już to ma w systemie ...tylko nie wiem czy lekarze są juz przeszkoleni :roll: ;)

Andy :kwiat: pytałeś jak ktoś nie ma internetu lub komórki tylko stacjonarny...nic nie szkodzi...Pani dr.da kod na kartce i w systemie wszystko będzie..
reszta napiszę potem
Awatar użytkownika
jurand40
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 lut 2013 19:36
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9
Podziękowano: 1 raz

Post autor: jurand40 »

Czy wiecie że...
Dla blisko jednej trzeciej Polaków odpowiedź na pytanie: czy można usprawiedliwić, gdy "ktoś nie zwraca uwagi kasjerowi, który pomylił się na własną niekorzyść?" brzmi "tak". Oznacza to, że w oczach 32 proc. nie ma niczego złego w wykorzystaniu cudzej nieuwagi! :roll:
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 260 razy
Podziękowano: 138 razy

Post autor: GIENIA »

A czy wiecie , że ....
W sporej grupie hipermarketów , jest okreslona kwota do której kasjer może się pomylić , nie ponosząc za to konsekwencji ....
Jeśli natomiast nadgorliwy , uczciwy , odchodzac od kasy , zauwazy , że pani wydała Mu za dużo o np. 10 zł .... wraca , oddaje , temat musi się oprzeć o kierownika kas .... itp.
W taki sposób moja córka straciła pracę .... zamiast z 50 zł , wydała ze 100 ..... pan wrócił , kasę oddał .... córce od jutra podziękowano :roll:
Była to Jej pierwsza pomyłka kasowa po 7 latach pracy , zawsze rozliczała sie na zero :? gdyby pan nie wrócił , pomyłka poszłaby w straty ...
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dobry zwyczaj nie pożyczaj, jeszcze lepszy nie oddawaj :oops:
A czy wiecie że na rehabilitację leczniczą i uzdrowiskową dodatkowo zostanie przeznaczonych 250 mln zł. Na podstawie artykułu z Dziennika Polskiego z dn 31.05.19 "Większa pula na leczenie pacjentów"
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

A na co konkretnie ma iść ta kwota :?: :roll:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Tylko tyle jest podane, tak jak pozostałe sumy na szpitale, poradnie, leki itp bo budżet ma wzrosnąć o 4 mld.

A wiecie że wg fiskusa mamy największe w Europie (po Bośni) rozwarstwienie dochodu. 1% Polaków najlepiej zarabiających zgarnia ponad 15% dochodu wszystkich podatników w kraju, a 10% najbogatszych - 46% ogólnej puli. W roku 1989 było to ponad 2x mniej. Wniosek: najsilniej wzbogacili się i bogacą krezusi .
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

A my szaraczki wydzwaniamy o zwrot ;) :cry: