Pieczenie chleba na zakwasie

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Pieczenie chleba na zakwasie

Post autor: serendipity »

A takie pytanie:) Tydzień temu dostałam zakwas i pierwszy raz upiekłam:) Chlebki wyszły super, jeden od razu zjedzony, dwa poćwiartowane i zamrożone, przez tydzień zjedzone. I przez tydzień nie musiałam kupować! Dzisiaj znów za chwilę zrobię i odstawię zaczyn na 12 godzin, a jutro, mam nadzieję, wypiekę 3 świeże chlebki;)
To się pochwaliłam;)
A chętnie posłucham dobrych rad od starych wypiekaczy!
Np. jakie mąki, oprócz żytniej i pszennej? i gdzie je tanio kupić? Jak mieszać? Bo mieszam na oko. Kupuję żytnią w Hercie, podobno dobra, ale gdzie kupić dobrą pełnoziarnistą? Kupiłam krupczatkę, nada się?
Ktoś piecze?
Chętnie też podzielę się zakwasem i lakoniczną instrukcją pieczenia, bo taką dostałam :D
forumowicz

Re: Pieczenie chleba na zakwasie

Post autor: forumowicz »

Witaj :) Jak Ja Tobie zazdroszcze tego chlebka ,jak znajdę przepis ,ponieważ taki dostałam ,to podeślę na forum.
Mąka zawsze jest najlepsza z zaufanego młyna. :kwiat:
Dodaj jeszcze ziarna orkiszu i będzie super zdrowo ,ziarna trzeba sparzyć w termosie przez całą noc . :)
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ziarenka oczywiście dodaję, na razie siemię lniane, słonecznik i dynia.
O orkiszu myślałam jako mące, a nie ziarenkach! Tylko gdzie taką mąkę kupić?
forumowicz

Mąke orkiszowa kupuję w sklepie PSS na stoisku z produktami zdrowej żywności ,ale tez jest w wyspecjalizowanych sklepach ,ze zdrową żywnoscia .
U mnie kg tej mąki kosztuje 10 zł :shock: :lol:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Chleb piekę samodzielnie już od kilku lat.Generalnie w tej chwili już bez przepisów tylko tak jak mi dusza podpowiada.Ale jeżeli chcesz parę fajnych i sprawdzonych to napisz,wyślę na priv lub pocztę.
Mąki kupuję na swoim bazarku gdzie mają wszelki wybór wszystkich jak i również dodatków w postaci otrębów,ziaren itp.
Krupczatka jest mąką na kruche ciasta,do chleba nie nadaje się.Ważny jest typ mąki (to są te oznaczenia cyfrowe od 400 do 2000).
Powodzenia w pieczeniu.
A tutaj znajdziesz wiele przydatnych informacji.
http://chleb.republika.pl/wyposaz.html
forumowicz

Oto mój przepis na chleb.Sprawdzony piekłam go już nie wiem ile razy.
Przepis na 1 foremkę keksową ( ja używam wąskiej ale długiej) .

Rozczyn

2 szklanki wody letniej
1/4 kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
troszeczkę mąki
dobrze roztrzepać, pozostawić do wyrośnięcia.

ciasto
1/2 kg mąki pszennej ( typ 550 do 650 można pomieszać)
150 g mąki żytniej
1 1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
dobrze wymieszać ( można przesiać)
można dodać słonecznik, dynię według upodobania

sposób wykonania:
do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, dobrze wyrobić aż ciasto będzie się odrywało od ręki dodać olej i jeszcze trochę wyrabiać do połączenia .Pozostawić przykryte do wyrośnięcia.
W międzyczasie na patelni podsmażam słonecznik ,
Po wyrośnięciu ciasta ponownie wyrobić dodając słonecznik.Przełożyć do foremki wysmarowanej oliwą i obsypanej otrębami żytnimi, pozostawić do wyrośnięcia, można posmarować wierzch jajkiem rozmąconym z wodą lub oliwą,ja posypuje po wierzchu w zależności na co mam smaka albo makiem albo czarnuszką albo słonecznikiem.
po wyrośnięciu wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180 c. Piec ok 50 min do 1 godz.

Ilość mąki w tym przepisie to wartości przybliżone bo mąka mące nie równa nieraz ciasto jest za rzadkie i trzeba podsypać trochę mąki albo odwrotnie jest zbyt gęste to trzeba dodać trochę wody.
Po ostygnięciu chlebek można zamrozić .
pozdrawiam i życzę smacznego
forumowicz

serendipity pisze:A takie pytanie:) Tydzień temu dostałam zakwas i pierwszy raz upiekłam:) Chlebki wyszły super, jeden od razu zjedzony, dwa poćwiartowane i zamrożone, przez tydzień zjedzone. I przez tydzień nie musiałam kupować! Dzisiaj znów za chwilę zrobię i odstawię zaczyn na 12 godzin, a jutro, mam nadzieję, wypiekę 3 świeże chlebki;)
To się pochwaliłam;)
A chętnie posłucham dobrych rad od starych wypiekaczy!
Np. jakie mąki, oprócz żytniej i pszennej? i gdzie je tanio kupić? Jak mieszać? Bo mieszam na oko. Kupuję żytnią w Hercie, podobno dobra, ale gdzie kupić dobrą pełnoziarnistą? Kupiłam krupczatkę, nada się?
Ktoś piecze?
Chętnie też podzielę się zakwasem i lakoniczną instrukcją pieczenia, bo taką dostałam :D

Mąkę dzieli się także na typy, w zależności od ilość zawartych w niej substancji mineralnych. Im wyższy typ mąki tym mąka jest ciemniejsza gdyż do przemiału trafia nie tylko środkowa część ziarna czyli bielmo, ale także okrywa owocowo - nasienna, w niej znajduje się najwięcej substancji odżywczych i błonnik. Dlatego też im wyższy typ maki tym więcej substancji wartościowych, korzystnie wpływających na nasz organizm, a także mniej złych węglowodanów, których najwięcej jest w mące pszennej jasnej np. typu 500. Typy określone są w zależności od rodzaju mąki z podziałem na pszenną lub żytnią. W Polsce podział na typy określają Polskie Normy: PN-A-74022:2003 Przetwory zbożowe. Mąka pszenna oraz PN-A-74032: 2002 Przetwory zbożowe. Mąka żytnia.

Mąka pszenna
typ 450 - ta mąka idealnie nadaje się do wypieku ciast biszkoptowych i tortów
typ 500 - mąka przeznaczona do wyrobu klusek, pierogów, pizzy, ciast kruchych i francuskich
typ 550 - idealna do wypieku ciast drożdżowych
typ 750, 1400, 1850, 2000 - typy mąk, które przeznaczone są głównie do wypieku pieczywa, typ 2000 to mąka razowa
typ 3000, mąka z pełnego przemiału

Mąka razowa
typ 580 - mąka żytnia jasna idealna do makaronów
typ 800, 1400, 1850, 2000 - typy mąk, które przeznaczone są głównie do wypieku pieczywa, typ 2000 to mąka razowa"
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Pytanie do piekących (może ktoś wie):
Dlaczego moje chlebki dzisiaj wypiekły się wklęśnięte na środku? Niedużo, ok. 1cm.
Podejrzewam za niską temp.?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Według mnie nie wyrosły dobrze przed pieczeniem.
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Przed pieczeniem wyrosły do krawędzi foremek, jak zwykle. Ale wkładałam je do piekarnika włączonego ok. pól godziny wcześniej, a dotychczas do piekarnika, w którym już upiekło się ciasto - nagrzany. Dlatego napisałam, że to chyba wina temperatury/piekarnika.
ODPOWIEDZ