Kardiologiczny Szpital Uzdrowiskowy w Nałęczowie pobyt 10-31-XII

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
jania
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 paź 2017 15:47
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 9

Kardiologiczny Szpital Uzdrowiskowy w Nałęczowie pobyt 10-31-XII

Post autor: jania »

Moja rehabilitacja została lekko przesunięta o prawie 2 dni z uwagi na brak miejsc w w/w Szpitalu,ale jak najbardziej mieliśmy zapewniony nocleg i wyżywienie w sanatorium Fortunat.Następnego dnia, w sposób sprawny nasza grupa /ok.12 0sób/została przetransportowana pod właściwy adres.
Okazało się ,że to posłużyło integracji grupy a przy okazji zapoznałam się z nowym sanatorium.
Pokoje 2 osobowe,wyposażenie standard:2krzesła ,stoliczek,czajnik,2 szklanki,2 łyzeczki,1lampka nocna,2 przyzwoite szafki-wysokie,rozkładane,łazienka ok.stołeczek,miednica,cieplutka,lustro w przedpokoju,szafa obszerna.Brak ręczników,ale po opłaceniu 7zł w recepcji otrzymałam 2 ręczniki-duży i mały.Płacimy za czajnik 6zł od osoby-i to by były wszystkie opłaty na pobycie szpitalnym,ponieważ z koleżanką zgodnie wybrałyśmy opcję bez telewizora/30 zł od osoby/.
Wstępne badanie lekarskie przebiegło w miłej atmosferze,miałam to szczęście i trafiłam do lek.W.Dziaducha spec.rehabilitacji medycznej.Przez cały pobyt miałam 3 wizyty lekarskie ,bardzo dokładne,na koniec zrobiono mi lipidogram-wynik rewelacja.Lekarz powiedział,ze to zasługa diety oraz ćwiczeń,zalecił mi dużo spacerów i jak najbardziej tzw.parkietoterapii z czego skwapliwie korzystałam :D Czułam się jak najbardziej zaopiekowana,czemu tez służyły 2 wizyty pielęgniarki rano i wieczorem.Dyżurka pielęgniarki zawsze była dla nas otwarta,nikt nie czuł się intruzem.
W X- 2019 byłam w Wieńcu Zdrój -mam porównanie,a przede wszystkim czystość!W Nałęczowie panie sprzątające cały dzień dostępne ,co drugi dzień mycie podłóg-dokładne,codziennie sprzątanie łazienki,wyrzucanie śmieci.W łazience ręczniki papierowe i mydło w dozowniku.Stwierdzam,że zadawalające warunki bytowe maja również wpływ na naszą rehabilitację.W następnym poście opiszę zabiegi i stołówkę.Pozdrawiam noworocznie
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 138 razy

Re: Kardiologiczny Szpital Uzdrowiskowy w Nałęczowie pobyt 10-31-XII

Post autor: GIENIA »

Dzięki Janiu :kwiat: za opinię , na pewno komuś się przyda :)
Awatar użytkownika
jania
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Tak,Gieniu :kwiat: może się przyda,a jednocześnie chcę poprawić wizerunek tego sanatorium :serce: Tu naprawdę leczy się :serce: Ale żeby nie było,to i tutaj zdarzają się przykre niespodzianki :( Np.notorycznie skracane są niektóre zabiegi z 15min do 14min.Spotkało mnie to na kąpieli kwasowej suchej oraz kąpieli solankowej całkowitej.Na moje uwagi zawsze była wymijająca odpowiedz,no jaki ten komputer złośliwy :evil: Bywało,że kąpiele solankowe odbywały się bez udziału soli-bo zabrakło,bo nie dowiezli :roll:
Czasem ktoś pyta,jakie zabiegi przy leczeniu kardiologicznym.Ja otrzymałam takie:
- zbiorowe ćwiczenia w basenie x8,
- gimnastyka grupowa lekka x6,
-tr.interw.czyli rowerek x14,
-kąpiel solankowa podudzi x3,
-kąpiel solankowa całkowita x5,
-kąpiel kwasowęglowa sucha x10,
-ultradzwieki /na stawy biodr./ x8
Przy rejestracji otrzymujemy prześcieradełko z flizeliny a w pokoju pielęgniarek ładny kubeczek do krenoterapii/30 x 250ml/Ja piłam chętnie wodę z żelazem,a zródełko miłości do butelki i było na herbatkę,do popijania leków.
Najfajniejsze są ćwiczenia na basenie,można za darmo przebywać ok.godz.łącznie z ćwiczeniami.Zdarzało się dopłacić 45 gr :shock:
Wszystkie zabiegi /oprócz basenu/były wykonywane na miejscu,ale ci kuracjusze co mieli okłady fango chodzili na zabiegi do Fortunata.
Kuracjusze z Fortunata byli dowożeni na niektóre zbiegi w Kardiologu,kierowca czekał do ostatniej osoby.W tym okresie nie było kuracjuszy z ZUSu.Ostatni wyjechali 11 grudnia,stąd pewne perturbacje na początku,ale w zamian otrzymalismy pokoje na I p.no i 2os.
c.d.n
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Brawo Janiu - dziękuję :kwiat: i czekam na cdn...
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

Gdyby tak każdy opisywał swój pobyt jak "Jania" byłoby wspaniale 😃

Dla takich wpisów właśnie powstał ten portal.
Awatar użytkownika
jania
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Oczywiście bibi,cdn...a więc stołowka.Och,jak przyjemnie usiąśc przy pięknie nakrytym stole;2 kolorowe obrusiki,świąteczne stroiki,4 osoby,proszę ,dziękuję,smacznego.A co dla ciała? ot np. taki zestaw śniadaniowy:3 plastry polędwicy/szynka,kiełbasa szynkowa/2 plastry sera żółtego,masło-malutko,sałatka z ogórka św.+kukurydza,jabłko got.herbata,pieczywo ciemne 2 rodz.Codziennie dla chętnych zupa mleczna +płatki owsiane lub kukurydziane.Obiad:zupa podana w wazie,II danie na półmisku,czasami porcjowane na talerzach,obowiązkowo surówka,kompot.Porcje malutkie,więc zjadałam do ostatniego okruszka.Byłam zdziwiona jak pan /słusznej postury/zostawiał na talerzu a to ziemniaki,a to wędlinę.Okazało się,że śmigał na stołówkę do Starej Apteki na placki ziemniaczane lub flaczki :lol:
Przez 3 tygodnie tylko 1 raz podano makaron,2x ryż,2x kaszę/gryczaną,jęczmienną ale co niektórzy życzyli sobie ziemniaki/.Ziemniaczki tłuczone zawsze z koperkiem ,formowane w kulki.Surówki bądz sałatki podawano 3x dziennie :shock: na śniadanie,obiad i kolację :o
W piątki było jajeczko na twardo z sosem chrzanowym,ser biały lub żółty,tylko 2x serek topiony hochland,na obiad obowiązkowo ryba na parze.
Na zakończenie podam menu wigilijne i zmykam do kuchni coś przekąsić ;)
WIGILIA
Ksiądz,opłatek,barszcz z uszkami,śledzik,ryba po grecku,karp,kapusta wigilijna,kluski z makiem,kompot z suszu,owoce,makowiec,kolędy.A to wszystko przy pięknie nakrytych stołach ustawionych w 2 rzędy,reszta kuracjuszy na przepustkach.Jeszcze długo snuły się opowieści o wigilijnych smakach...
bogjan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2012 14:24

Post autor: bogjan »

Czy to jest przypadkiem sanatorium zwane kolejowe?
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Staż sanatoryjny: 22
Podziękowano: 3 razy

Post autor: jan19557 »

Kolejowy jest po sąsiedzku.. Kolejowy, Kardiolog i Rolnik po kolei.
Awatar użytkownika
jania
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Na zakończenie tematu kilka refleksji o tzw.rozrywkach ,które oferuje Uzdrowisko Nałęczów.Wycieczki do okolicznych miejscowości,występy artystów z Lublina,klub Atrium z wieczornym dansingiem,kawiarnia w Rolniku i więcej grzechów nie pamiętam ;) Oczywiście są wspaniałe kawiarnie ale w dalszej odległości od parku.W grudniu o godz. 16 już jest ciemno,park słabiutko oświetlony nie zachęca do wieczornych spacerów.Okres świąteczny a tu żadnych iluminacji w parku,jedna choinka przed Domem Kultury to chyba zbyt skromnie :( Szaro,buro i ponuro.Owszem,20 grudnia była wspólna wigilia dla mieszkańców i kuracjuszy,ale tych ostatnich było bardzo mało-bo to pora kolacji.
Myślę,że turnusy z ZUS-u choć troszkę rozruszają smutny obraz Kardiologa,no bo co tu wymagać od osób po świeżych operacjach na sercu,no nawet pół roku po zawale :serce: .Pozdrawiam :serce:
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 138 razy

Post autor: GIENIA »

Janiu :kwiat: ... super opisałaś