Odmrażają uzdrowiska

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2016 09:00
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 11

Re: Odmrażają uzdrowiska

Post autor: alien »

Wiktor,jak jedziesz prywatnie to może pomyśl o zmianie uzdrowiska np. na Zdrowie w Ciechocinku. Za własną kasę to raczej lepiej mieć spokój .
dajpanspokoj
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 16 lut 2018 13:59

Post autor: dajpanspokoj »

Krzysio010 faktycznie masz rację. Tylko niektóre uzdrowiska prowadzą możliwość odpłatnego przebadania płytkowego. Wiem że taka możliwość jest w Kołobrzegu.
Awatar użytkownika
Mirabella
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2012 20:55
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Mirabella »

Wszystkie imprezy sanatoriach są odwołane.Nie ma wycieczek,wieczorów tanecznych i innych spotkań masowych.
Awatar użytkownika
wiktor64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2017 20:42
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wiktor64 »

alien pisze: 11 cze 2020 18:14 Wiktor,jak jedziesz prywatnie to może pomyśl o zmianie uzdrowiska np. na Zdrowie w Ciechocinku. Za własną kasę to raczej lepiej mieć spokój .
nie ma takiej opcji zliczka poszła w styczniu może tak zle nie bedzie :lol: :lol: :lol:
Krzysio010
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 wrz 2015 13:01
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Krzysio010 »

Ogólnie kulturalnie pobyt zapowiada się raczej słabo. Pozostają jedynie spacery po okolicy.
Co do badań to właśnie dzisiaj je załatwiłem i teoretycznie wyniki są następnego dnia.
Ponieważ jutro jest weekend Pani wykonująca badanie powiedziała, że trafiają one do systemu i Sanatorium ma na nie podgląd. Zatem nikt nic nikomu nie wysyła :) Zapytałem również kiedy mogę poznać wynik - można zadzwonić w poniedziałek rano.
Żartobliwie dodała, że jak się obudzę w poniedziałek rano i przed domem nie będzie stała karetka z Sanepidu to znaczy że wynik jest dobry :lol: :P
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Sprawdzisz sobie na stronie e - pacjent ,jak masz założone konto. Trochę jest przy tym rzeźbienia ,bo trzeba mieć profil zaufany ,ale spokojnie założysz przez bank.
Ostatnio zmieniony 12 cze 2020 18:42 przez alien, łącznie zmieniany 1 raz.
gosiaczek63
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 mar 2015 19:18
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: gosiaczek63 »

Krzysio010 pisze: 12 cze 2020 15:58 Ogólnie kulturalnie pobyt zapowiada się raczej słabo. Pozostają jedynie spacery po okolicy.
Co do badań to właśnie dzisiaj je załatwiłem i teoretycznie wyniki są następnego dnia.
Ponieważ jutro jest weekend Pani wykonująca badanie powiedziała, że trafiają one do systemu i Sanatorium ma na nie podgląd. Zatem nikt nic nikomu nie wysyła :) Zapytałem również kiedy mogę poznać wynik - można zadzwonić w poniedziałek rano.
Żartobliwie dodała, że jak się obudzę w poniedziałek rano i przed domem nie będzie stała karetka z Sanepidu to znaczy że wynik jest dobry :lol: :P
Dobry humor z tą karetką :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Pasjaart
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 12 cze 2020 17:16
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Pasjaart »

Krzysio010 pisze: 08 cze 2020 15:05 Nic z tych rzeczy. W regulaminie stoi wyraźnie że brak możliwości jakiejkolwiek rezerwacji :(
Kwaterują w kolejności zgłoszenia się na turnus i tyle w temacie.
Krzysio010 zawsze możesz spróbować przedstawić zaświadczenie od lekarza prowadzącego lub psychologa,psychiatry(jeżeli uczęszczasz) o tym,że masz jakieś zaburzenia i że przebywanie w pokoju z osobami trzecimi może źle wpływać na przebieg leczenia sanatoryjnego.Moja koleżanka,która ma leczenie biologiczne miała takie od psycholog,że stres związany z pobytem w pokoju z inna osobą może zaburzyć jej leczenie terapeutyczne.I w związku z tym zalecany jest pokój jednoosobowy.Zresztą wykorzystuje ten manewr już kilka razy i zawsze się udaje...Jak ktoś ma padaczkę a źle trafi na "przydział w pokoju" to może dostawać ataków.Dlatego też warto się starać o wszelkie zaświadczenia od swoich prowadzących lekarzy,którzy już coś tam odpowiedniego skrobną ;) Wtedy taki papier wysyła się do ośrodka przed wyjazdem(najlepiej wcześniej zadzwonić do oddziałowej i poinformować o tym liście) żeby wiedzieli,że musza szykować "jedynkę" dla takiego jegomościa :) .Powodzenia.
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

... a czy nie lepiej postarać się o orzeczenie o niepełnosprawności?
Wtedy będzie można legalnie korzystać z przywilejów dla niepełnosprawnych związanych z pobytem na turnusie. Włącznie z miejscem w izolatce ☺
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Jakieś 13 lat temu, jadąc do sanatorium, gdzie będąc rok wcześniej miałem pokój 4 osobowy i dwóch panów z dyrekcji lubelskiego plomosu 😜, usilnie miesiąc przed przyjazdem starałem się o jedynkę mając na uwadze swoją wątrobę. Niestety odmownie non stop. Dopiero mail z zapytaniem,- a co by było gdybym był muzyłmaninem i musiał się modlić 5 razy dziennie, co byłoby krępujące dla mnie i dla współspacza, czy wtedy z racji konstytucyjnej swobody praktyk religijnych będzie możliwość mieć osobny pokój?
I nastąpiła konsternacja i cisza...po przyjeździe na miejsce ,a wtedy jeszcze przydział robiły pielęgniarki ,nie jak teraz recepcja, otrzymałem bez słowa zapytania jedną z dwóch jedynek na cały ośrodek. Gdzieś za parę miesięcy uświadomiłem sobie dopiero co by się działo jakby autentyczny muzułmanin też był na turnusie i dostałbym z nim pokój..
Mirabellko,może i w ośrodkach jest zakaz tańców,ale ciekaw jestem jak to wygląda w kawiarniach poza ośrodkami..
ODPOWIEDZ