Szczepionki na korona wirusa

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.

Czy zaszczepisz się przeciwko koronawirusowi SARS-COV2?

TAK
70
72%
NIE
22
23%
NIE WIEM
5
5%

Liczba głosów: 97

Gość

Re: Szczepionki na korona wirusa

Post autor: Gość »

W kwestii szczepienia się wypowiedziałam wcześniej. Zgadzam się z Wami, nie powinno to mieć formy nacisku i celowego dzielenia ludzi. Przy mentalności wielu dojdzie zapewne do nieuzasadnionego hejtu.
Co do grypy.. szczepiłam się w zakładzie pracy 8 lat, nie było przymusu, nie było to specjalnym przywilejem. Każdorazowo w zimie po szczepieniu ciężko chorowałam (po ok 2 miesiącach), zaufałam organizmowi, nie szczepię się na grypę od 4 lat, nie choruję, przeziębienia przechodzę stosunkowo lekko.
Chcę aby preparat był bezpieczny a za powikłania jeżeli wystąpią był ktokolwiek odpowiedzialny, szczególnie jeżeli ma to przybrać formę szantażu pod kątem przywilejów, które należą się nam wszystkim.
O znakowaniu takich odszczepieńców już wolę nie myśleć. :roll:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Aż swędzi mnie aby wkleić link do rozmowy z Panem z tzw drugiego szeregu ,który wypowiada się w kwestii szczepień.
Dostępny wywiad jest na jednym z portali internetowych Pan Nazywa się

Osoby dociekliwe znajdą .
dr hab. n. med. Ernest Kuchar, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Wakcynologii

Oczywiście bardzo duzy % populacji ma przeciwskazania do szczepień i To właśnie te OSOBY nie mogą być "wyeliminowane" ze społeczeństwa bo nie są zaszczepione.

Oby przez ta cała Kampanie nie wylano dziecka z kąpielą.

Musimy też pamiętać że do Polski wchodzi druga szczepionka ,która posiada podobne parametry ,ale nie wymaga aż tylu obostrzeń i Jest tańsza ?

I kolejny aspekt ,o którym zaczyna być głośno
Z ampułki można zaszczepić nie 5 ale 6 Osób
Nie chciałbym ,gdy nadejdzie moja kolej aby solą fizjologiczną z 1 ampułki rozcięczono i zaszepiono 10 Osób .
I aby jeszcze komuś nie przyszło do głowy ,aby Jedną Igłą szczepić do 20 Ludzi bo Ludzie i tak zaszczepieni są na Wirusa B
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 79 razy

Post autor: Andrzej1958 »

Wkleję cytat wypowiedzi z którego wynika skąd biorą się nadprogramowe dawki:

"30 grudnia ukazał się komunikat, w którym Ministerstwo Zdrowia dopuszcza i rekomenduje wykorzystanie 6 dawek szczepionki z jednej fiolki, a nie 5 jak jest zaznaczone w charakterystyce produktu leczniczego.
Nikt wcześniej nie wiedział, że preparatu w fiolce starczy na 6 dawek szczepionki? W rozmowie z WP abcZdrowie prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska z Katedry Wirusologii i Immunologii Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie wyjaśnia, jak doszło do tego odkrycia.
- Po rozcieńczeniu zawartości ampułki odpowiednią ilością wody i podawaniu po 0,3 ml jednej osobie okazuje się, że zostaje naddatek w ilości 0,75 ml, czyli jest to jeszcze dwa razy po 0,3 ml. Teoretycznie wystarczyłoby szczepionki nawet dla 7 osób - mówi ekspertka. - Oczywiście bierzemy pod uwagę to, że część preparatu może zostać na ściankach w strzykawce, w igle, część się wypuszcza, żeby udrożnić igłę, aby nie było tam powietrza. Z tego powodu firmy zawsze dają naddatek preparatu. Jednak tutaj wyjątkowo jest tego dużo.
Jak dodaje, w Izraelu i Stanach Zjednoczonych już w tej chwili z jednej ampułki podaje się szczepionkę sześciu osobom, a Czechy wystąpiły o opinię w tej sprawie do Komisji Europejskiej. Dzięki temu rozwiązaniu więcej osób będzie mogło zostać zaszczepionych."
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

I bardzo dobrze, bo zdaniem Ministra Zdrowia szczepienie grupy zero ma zakończyć się w przyszłym tygodniu.
Z tego wynika że szczepienie pierwszej grupy czyli między innymi seniorów może rozpocząć się już 13 lub 15 stycznia.
Pozostanie zarejestrowanie się i oczekiwanie na sms z datą i miejscem szczepienia. :)
Gość

Ciekawe tylko w jakiej kolejności będą wysyłać zaproszenia. Skoro jesteśmy w grupie miedzy innymi z nauczycielami i służbami mundurowymi, to może oni będą mieć pierwszenstwo🤔. A seniorzy też będą szczepieni od najstarszych począwszy. Pytanie też, czy w tym zaproszeniu będzie jakiś kod, który będzie trzeba podać przy rejestracji? Bo chyba taki jest sens zaproszeń, żeby wszyscy nie rzucili się jednocześnie o rejestracji🤔.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jak dostaniesz zaproszenie w postaci sms, to zgłosisz się na infolinię, lub wejdziesz na e-konto pacjenta i się zarejestrujesz.
Następnie mamy otrzymać już sms z podanymi terminami i miejscem w którym mamy się zaszczepić.
Tak jest napisane na stronach NFZ I ministerstwa Zdrowia, ale pewnie jeszcze będą podane szczegóły przed 15 stycznia.
Gość

A nie będą to zaproszenia papierowe? Tak mi się zdawało 🤔. Przecież nie wszyscy staruszkowie muszą mieć telefon (teoretycznie...)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Kazimierz tego nie wiem, czy będą papierowe. Wszędzie piszą, że będą sms i przed drugą dawką również Ci przypomną sms dzień przed, że masz szczepienie.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Myślę ,że zaproszenia będą wysyłać przez Centrum Powiadamiania Kryzysowego, bo skąd by mieli numery telefonów do wszystkich zainteresowanych. Zobaczymy wkrótce.
Gość

Zmobilizowany przez Ciebie wszedłem na portal NFZ i tam jest napisane, że to pierwsze zaproszenie będzie w formie e-skierowania. W systemie zostanie, a nam pewnie wydrukują i przyślą.
ODPOWIEDZ