Komisja ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Slodziaczek
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 cze 2017 23:38
Staż sanatoryjny: 16

Re: Komisja ZUS

Post autor: Slodziaczek »

:) :D :D no nie wiem ale az takim pesymista to chyba jeszcze nie jestem.... chyba, tylko po prostu jako stworzenie stadne nie lubie siedziec zbyt dlugo w odosobnieniu :mrgreen: :mrgreen:
Komisje to w polowie stycznia mialem z osobistym stawiennictwem :D i to z zaskoczenia :geek:
Teraz to tylko czekam.... Na otwarcie, na skietowanie, na wyjazd, na rehabilitacje.
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2019 20:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: dani888 »

Witam .
Czekam i ja na wezwanie lekarza orzecznika bo przed zakończeniem świadczenia rehabilitacyjnego złożyłam wniosek o rentę . Jestem ciekawa czy teraz będę musiała stawić się osobiście czy znów decyzję otrzymam zaocznie . Przyznam się , że znów boję się jak diabli :) .
Do sanatorium załapałam się w ubiegłym roku , w sierpniu będąc na świadczeniu rehabilitacyjnym .
Pewnie już z ZUS-u nie pojadę bo nie wiadomo czy przyznają rentę , poza tym jestem za stara troszkę :lol: i nie będą wydawać kasy na moją rehabilitację .
Pozdrawiam Was serdecznie i powodzenia ;) .
P.s. jeśli czegoś dowiem się , napiszę .
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Dani, jak Ci nie przyznają renty , to powinni przyznać prewencję, a jak nie będą rokować poprawy po prewencji , to powinni rentę dać... taka czasami przewrotność :roll: . A jak przyznają świadczenie to i tak staraj się o prewencję :)
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Andy ale moje świadczenie rehabilitacyjne skończyło się już , czekam na decyzję i jestem w zawieszeniu .
Poza tym jestem jeszcze pracownikiem , na zwolnieniu lekarskim i mój zakład pracy czeka razem ze mną .
Dziś dzwoniłam do ZUS-u i dowiedziałam się , że na pewno poczekam do końca marca :shock: a wzywać nie będą tylko znów rozpatrzą wniosek zaocznie , bez osobistego stawiennictwa u lekarza orzecznika .
Po prostu na podstawie dokumentacji medycznej . Co mi z prewencji , muszę mieć jakiś dochód a zresztą we wrześniu ubiegłego roku wróciłam więc nie należy się jeszcze . Na razie modlę się o to aby przyznali tę rentę :) . Miłego dzionka , pozdrawiam ;) .
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Dani z tego co wiem, to z prewencji ZUS można jechać co 6 miesięcy, nawet dwa razy w roku. Tak było jeszcze dwa lata temu, chyba że coś się teraz. zmieniło.
Awatar użytkownika
Slodziaczek
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Kiedys to sie jechalo po 2 miesiacach od zlozenia wniosku :D :D :D
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Jest raz na rok kalendarzowy niezależnie kiedy się wróciło . W wyjątkowych sytuacjach jak wypadki i rokujemy poprawę to kierują na dwa turnusy czyli 48 dni ciągłości.
To mnie Dani też pewnie będą zaocznie .
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Zbyszku , Słodziaku , Andy , dzięki za info chłopaki ale skoro ubiegam się o rentę i lekarze w zaświadczeniach piszą , że rokowania są złe to jakbym mogła ubiegać się o prewencję ? :)
A nawet jeśli dadzą tę rentę to bałabym się składać wniosek o sanatorium bo mogliby mi po powrocie zabrać i co wtedy ? :roll: Nie ukrywam , że pojechałabym chętnie bo zabiegi mi pomagały w Wieńcu i klimat odpowiadał ale nie ma co marzyć zanim co . Pozdrawiam :serce: :) .

P.s. Andy , u Ciebie nie wiem jak , w mojej placówce ZUS takie info otrzymałam .
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dani, jak jesteś na świadczeniu to prewencja Ci przysługuje... wszystko zależy na jakiego lekarza trafisz .
Awatar użytkownika
Slodziaczek
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Dani, u mnie dobrze to juz bylo :lol: a lepiej to nie mowic :D . Twoje obawy sa dla mnie zrozumiale ale pamietaj, ze niejednokrotnie walczymy, by nie bylo gorzej bo lepiej to jak pisalem powyzej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
U mnie zmiany nastepuja tylko w strone: gorzej i nie oznacza, ze nie mam szans na wyjazd. Zawsze warto walczyc o siebie i nie poddawac sie. Co by nie bylo trzeba myslec pozytywnie.
Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ