Rzuć palenie z N-S (anatorium )...

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Re: Rzuć palenie z N-S (anatorium )...

Post autor: Dzia_dek »

Zacząłem palić będąc bardzo młodym człowiekiem. :oops: Paliłem przez okres 32 lat, aż wreszcie dorosłem (dojrzałem) do tego aby rzucić ten nałóg. Nie chcę nawet myśleć co przez ten okres przepaliłem. Najtrudniejsze w tym wszystkim było to, że oprócz nałogu palenie sprawiało mi przyjemność. :oops: Rzuciłem palenie z dnia na dzień "walcząc sam ze sobą". :evil: Od tamtej pory minęły już cztery lata. Rok po rzuceniu palenia zachorowałem poważnie na serducho. Wszyscy się śmiali, :lol: że to na skutek rzucenia nałogu. Wszystkie wyniki i badania były "jak książka pisze" a jednak się przytrafiło. :roll: Od czterech lat nie miałem papierosa w ustach :D i żyję nadzieją, że tak będzie nadal. Jest też przy mnie Ktoś, ;) Kto mnie w tym wspiera i właśnie dla Niej :kwiat: postanowiłem, że nigdy więcej nie sięgnę po papierosa. :D
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Rzuć palenie z N-S (anatorium )...

Post autor: jacky6 »

Nie wiem, czy z tego nie wyjdzie jakiś dekalog, ale spróbuję, może inni też się dołączą.
1. Na początek, trzeba nabrać mocnego przekonania wewnętrznego co do podejmowanej decyzji. Nie może to być decyzja wymuszona przez pana doktora w szpitalu, który powie, że wyrwał nas spod grobowej deski.
Należy przygotować się organizacyjnie, od samego początku akcji aż po ostatni moment, którym jest spełnienie życzenia zazwyczaj występujące po 3 latach abstynencji.
Należy wybrać możliwie dogodny moment startowy, zabezpieczający sprawny przebieg akcji przez pierwszy dzień, tydzień, miesiąc. To jest minimum. Potem już leci.
Należy poprosić rodzinę o pomoc, taką cichą, właśnie w tym okresie startowym.
Należy uregulować wszelakie stresogenne sytuacje i uniemożliwić im szansę wystąpienia w pierwszym okresie - tzn. jest nim miesiąc.
Należy przygotować sobie mały zapasik środków "zastępczych" typu guma do żucia, słoneczniki, ulubiona woda mineralna i stosować je przemiennie, żeby nie popaść w kolejne nałogi. (Niestety - na długi czas wpadłem w nałóg piwno - wysokoprocentowy ).
Ciąg dalszy poradnika i wspomnień nastąpi w kolejnym odcinku.

:mrgreen: :ugeek:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Ja też nie palę, co bardzo mnie cieszy :)
Udało mi się rzucić po wielu próbachi usprawiedliwnianiu samej siebie - że impreza,że stres,że kawka z koleżankami, że moze nie warto rzucać bo w koncu to takie przyjemne 8-)
W końcu mimo tego,ze nałóg papierosowy był dość przyjemnym nałogiem to w koncu poszłam po rozum do głowy i stwierdziłam że doś tego,ze szkoda mi zdrowia, że nie chcę miec zmarszczek i nie chce smierdziec fajami. I rzuciłam z dnia na dzien :) I cieszę się wolnoscią od nałogów :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Ponoć świetnie problem nałogu nikotynowego opisują ksiązki Allena Cara. Napisał on tez ksiązkę specjalnie dla kobiet, mówi ona o motywach, problemach i przyczynach nałogu u kobiet. Ja nie czytałam, bo juz miałam ten kłopot za sobą, ale znam osoby, które mówią ze warto i ze nie jest to kolejny głupawy poradnik i ze warto ;)
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Post autor: eluunia »

Jecky na początek to było po niego nie sięgać :lol: :lol:
ale trzymam kciuki za wszystkich co próbują ;) rzucić :roll:
Awatar użytkownika
krecik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 cze 2013 17:44
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: krecik »

Palilem bardzo dużo, bo dochodziło do 3 paczek dziennie. Zastanawiala mnie niska waga tzn 64 kg przy wzroście 178 cm. Doszedłem do tego, że przyczyną są papierosy. Postanowiłem rzucić palenie. Udało się za n+1 razem.! Zaplanowalem w październiku termin na 1 grudnia który wtedy był Dniem bez papierosa. UDAŁO SIĘ!!!
W tym roku minie 33 lata jak jestem szczęśliwy z powodu uwolnienia się od nałogu. Obecnie waze 83 -85 kg i zamierzam zrzucić jakieś 3-5 kg :lol:
Palaczom wspolczuję, bo wiem jak trudno rzucić to świństwo.
Rzucajacym życzę wytrwałości :)
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Nie palę od 7 lat. Bardzo lubiłam ten nałóg ale wiele czynników zdecydowało o porzuceniu tego draństwa. Bardzo mi pomogła silna motywacja bez której jest to niemożliwe...
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

Czytam posty i widzę,że grono Forumowiczów "rzuciło" palenie i nie jest w sidłach nałogu. :)
BRAWO za wytrwałość i konsekwencję :!:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

A ja też nie palę i cieszy mnie to ;) :) :) :)
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

jacky6 pisze:a i samo życie potrafi odzwyczaić...
gdy na przykład przyjdzie całować się z "popielniczką"...
...
:lol:

to przyjemne czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi
Brak tolerancji się kłania to że Ty czegoś nie lubisz i nie tolerujesz nie znaczy że wszyscy mają tak myśleć
ODPOWIEDZ