Jestem za...Felice pisze: 11 mar 2025 07:43 Pytanie do Stanisława, który uważa że żal dupę ściska nam maluczkim. Jak zareagujesz po przyjeździe do sanatorium i uzyskasz informację, że zgodnie z przepisami nie będziesz zakwaterowany z żoną w pokoju dwuosobowym?
Przecież NFZ gwarantuje zabiegi i miejsce, czyli uzyskasz to, na co skierował lekarz.
Nie życzę Ci żebyś został wdowcem , ale wtedy zmienisz punkt widzenia?
Chcesz mieć bezwzględnie dwójkę? Dopłać tak samo jak singiel do tego luksusu.
Planowana podwyżka za sanatorium
- Atina
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 19 sie 2011 09:29
- Oddział NFZ: Pomorski
- Podziękował: 54 razy
- Podziękowano: 34 razy
Re: Planowana podwyżka za sanatorium
- GIENIA
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 18 maja 2016 10:12
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 16
- Podziękował: 103 razy
- Podziękowano: 76 razy
zbigniew165 pisze: 11 mar 2025 05:06 chyba, że ktoś lubi być w trójce jak Gienia, która jest zachwycona mieszkaniem w takim pokoju przez trzy tygodnie.![]()
Zachwycona to może nie jestem , aż tak to nie
Ja po prostu staram się w sanatorium żyć swoim życiem , swoimi problemami , nie nastawiam się pesymistycznie do sytuacji na które nie mam wpływu , a przede wszystkim lubię ludzi .
Mieszkałam już z paniami , które ... jedna lunatyczka , kolejna ( tą znasz ) korzystała co chwilę w nocy z toalety i z dobrych pobudek nie spuszczała wody , aby mnie nie obudzić
Teraz , pisząc to , przypominam sobie te wszystkie sytuacje , uśmiecham się do wspomnień
Panie mówiły czy robiły swoje a ja robiłam swoje . Nie wiem co musiałoby się wydarzyć , abym zmieniła zdanie , co do mieszkania w trójce
Nie zmienia to jednak faktu , że jestem za znacznymi podwyżkami cen jedynek i dwójek , żeby każdy miał wybór .
A najprostszym rozwiązaniem byłoby to co tutaj piszecie .... zakwaterowanie w dniu przyjęcia , kto pierwszy ten ma większy wybór .
Nic prostszego . Żadnych rezerwacji , bo jedne Odziały wysyłają skierowania 3 , 4 miesiące wcześniej , inne niecałe 2 miesiące . Ci drudzy nie mieliby już żadnego wyboru .
I jeszcze jedno ...
" Na leczenie uzdrowiskowe w ramach NFZ może skierować każdy lekarz ubezpieczenia zdrowotnego, czyli pracujący w ramach świadczeń publicznych. Pacjent musi natomiast być samodzielny, samoobsługowy oraz wystarczająco sprawny, aby do placówki dotrzeć na własną rękę."
-
Arker
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
- Oddział NFZ: Lubelski
- Podziękowano: 33 razy
A gdzie to pisze ?z checia poczytam ,Eduardo ma racie mysli chlop rozsadnie po ludzku a nie jakies histeryczkiKleinehexe pisze: 10 mar 2025 21:45 To poczytaj, a dowiesz się, że jeżdżą osoby niesamodzielne.![]()
I oto dowód, że każdy myśli tylko o swoich korzyściach, ale u innych, to jest złe, JA mogę, bo to JA.![]()
-
Arker
- Super Kuracjusz

To sa sporadyczne przypadki ,tez bylem z ZUS i chlopak po 30 po wypadku mial mega trudnosci z poruszaniem dwie kule i te nogi ledwo ciagnol i byl sam i o dziwo dal rade ,a te bajki ze ojej sam ,sama zgine nie poradze sobie to dzieciom ,a jak jedno powaznie zachoruje i jest w szpitalu to ta osoba w domu sobie nie radzi???????Samosia pisze: 10 mar 2025 21:51No coż chyba Cię zaskocze ale gdy byłam w 2023r w sanatorium w Krynicy Zdroju było właśnie małżenstwo gdzie pani była na wózku wraz ze swoim mężem,który również jej pomagał w różnych codziennych czynnościach.Dodam,że oboje byli ze skierowaniem z NFZ i byli ludzie w wieku 40+edwardo pisze: 10 mar 2025 21:40 Samosiuile jest takich par
![]()
Poza tym , do sanatorium z NFZ kierowane są osoby zdolne do samoobsługi .
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 9 razy
- Podziękowano: 35 razy
Jako weteran pobytów sanatoryjnych zastanawiam się
CZY DOCZEKAM czasów
Kiedy w sanatorium
Będę mógl skorzystać z pełnej bazy zabiegowej
I ILE za to zapłacę
DZIS
Chyba żaden obiekt sanatoryjny nie oferuje Bardzo popularnego zabiegu
MASAŻ PODWONY z dyszami oraz obsługa pracownika w wymarze 20 minut
Ten zabieg zabiły ceny
Ceny wody oraz obsługi
Masaż Klasyczny
Nie głaskanie tylko masaż 20 minut
Zabiegi wodne z użyciem wód
Dlaczego juz prawie Nikt nie oferuje
Kapieli kwasowęgolowej
Kapiel solankowej
CENA -Wody i Prądu
Lata temu w ówczesnym Kombatancie po przyjeżdzie usiadlem na fotelu celem podania sobie insuliny
Mialem pecha FOTEL padl -lew a ręka w gipsie ( Plus w ramach rekompensaty NIE PŁACIŁEM za pobyt )
No fakt wtedy miałem około 100 kg
Ktoś podczas snu spadl razem z łózkiem
ZASTANAWIAJĄCE jest dl mnie
Dlaczego goście Komercyjni otrzymują ręczniki
Goście z NFZ raczej szmaty do podłogi
Podczas ostatniego pobytu w sanatorium po 1 -2 nocy byłem cały obsypany
Dopiero PRYWATNA prośba o wymianę Koca -Fakt już chciałem kupić_
Dopiero wymiana koca ,poduszki oraz podkładu -Wg Pani Sprzatajacej NIGDY tego nie robią
Dlaczego w sanatoriach BRAK dezynfekcji i wymiany poduszek ,kołder ,kocy
Sa firmy piorące wypożyczające
WSPOMINAMY o podwyżkach
Super
Zastanawiajace jest ,że posilki w jednych obiektach są słabe w innych jest nawet stół szwedzki dla NFZ
PYTANIE
Jak kalkulowany jest pobyt
Od 15 lat jest dostępny w IKP tabelka doplat jaka za pobyt płaci NFZ
STAWKI są porównywalne
Dlaczego wobec tego na NFZ -Kuracjisz ma stół szwedzki a inny marny posiłek
NIESTETY BRAK W TYM KRAJU LOBBY ,KTÓRE BY WALCZYŁO O KURACJUSZY
Zastanawiające jest też to ,że od okolo roku 1995 odeszło się od Profesjonalizamu w Sanatoriach
Pamiętam czasy
Kiedy wykonano EKG
Kiedy wykonano R/R
Dziś wszystko na zlecenie
Niestety będe twierdził że DZISIEJSZE Sanatoria stały się takimi FWP pracowniczych gdy Moi Dziadkowie jeżdzili w latach 70-tych do Hutnika do Szczawnicy czy Kołobrzegu
-
Arker
- Super Kuracjusz

Tez i jch ,egoizm ,postawa roszczeniowa ja ja ja ,tym sie w zyciu kierujesz???Kleinehexe pisze: 10 mar 2025 22:28 Tak powinno być, że decyduje kolejność przyjazdu lub rezerwacji i każdy powinien mieć możliwość być w pokoju z mężem/żoną, partnerem/partnerką, koleżanką/kolegą, ale póki co małżeństwa korzystają z niepisanego prawem przywileju i to nie jest ich wina, że mogą.
-
Arker
- Super Kuracjusz

Ten post to mistrzostwo swiata ,brawo GeneverGenever pisze: 11 mar 2025 08:42 Chciałam opowiedzieć, że nic mi niczego nie ściska. Napatrzyłam się na tyle zachowań par,...na głowę bym musiała upaść aby czekokolwiek oprócz faworyzowania zazdrościć. Jadą osoby samotne, często w gorszym stanie fizycznym niż oboje małżonków razem i jakoś nikt się nad nimi nie rozczula...do dzisiaj zresztą myślałam, że do sanatorium jadą osoby w pełni sprawne jeżeli chodzi o własną obsługę lub nie ale z pełnopłatnym opiekunem. I jeszcze jedno -nie wmawiajmy ludziom, że są gorsi niż są próbując w kulturalny sposób podać racjonalne argumenty. Każdą sytuację można obrócić aby nasze było na wierzchu. Tylko po co? Skoro od początku każdy mówi, że nie ma nic do małżeństw; niech jeżdżą, niech się na rękach noszą, kłócą... życie lecz na RÓWNYCH zasadach Nie znoszę wykrzykników ale inaczej podkreślić nie umiem.
Proszę już nie pisać o pomocy wzajemnej w ośrodku bo praktycznie wszystkie pary są na chodzie, panowie przyjeżdżają nieraz z daleka autem, zwiedzają, panie ( oj tak..) potrafią walczyć o swoje. Kurczę to żadna złośliwość, po prostu realia.
Szanujmy też chęć kogoś do pobytu w samotności, niech chociaż ma możliwość zapłaty za taki przywilej , ale ani pokoj jednoosobowego ani dopłaty do dwójki zapewnionej mieć nie będzie. W trójce o której wspomniałam kiedyś przeżyłam najgorszą traumę jeżeli chodzi o jedną z Pań w pokoju i tego się boją właśnie pary, nie jadą się wspierać, nie jadą sobie miodu spijać , jadą aby nie trafić do pokoju wieloosobowego. Jeżeli kiedyś...to naturalna kolej rzeczy w życiu, któreś zostanie same , przestanie jeździć czy zauważy tą oczywistą nieprawidłowość? Zaraz odezwie się głos...a jakbyś był na ich miejscu, a jakby to a jakby tamto... niech zamilknie albo przeczyta z uwagą i koncentracją o czym piszemy i w jaki sposób.
Ps. Pomimo miłości do psów ( realnej z pieskiem w domu nie budzie) też byłam przeciwna wyjazdom z pupilem do sanatorium. Dlaczego? Bo to nie wczasy. I taki sposób myślenia niech też przyjmą pary, niedługo z 30 procent singli zostanie pięć. I to mamy nadzieję zadowoli i ośrodki i pary.
-
Arker
- Super Kuracjusz

Moja siostra ciaga tego szwagra ktory sie zapiera recami i nogami bo nie lubi sanatorium ale ze ma malo do powiedzenia i jezdzi zeby zona miala dwojkeGenever pisze: 11 mar 2025 08:42 Chciałam opowiedzieć, że nic mi niczego nie ściska. Napatrzyłam się na tyle zachowań par,...na głowę bym musiała upaść aby czekokolwiek oprócz faworyzowania zazdrościć. Jadą osoby samotne, często w gorszym stanie fizycznym niż oboje małżonków razem i jakoś nikt się nad nimi nie rozczula...do dzisiaj zresztą myślałam, że do sanatorium jadą osoby w pełni sprawne jeżeli chodzi o własną obsługę lub nie ale z pełnopłatnym opiekunem. I jeszcze jedno -nie wmawiajmy ludziom, że są gorsi niż są próbując w kulturalny sposób podać racjonalne argumenty. Każdą sytuację można obrócić aby nasze było na wierzchu. Tylko po co? Skoro od początku każdy mówi, że nie ma nic do małżeństw; niech jeżdżą, niech się na rękach noszą, kłócą... życie lecz na RÓWNYCH zasadach Nie znoszę wykrzykników ale inaczej podkreślić nie umiem.
Proszę już nie pisać o pomocy wzajemnej w ośrodku bo praktycznie wszystkie pary są na chodzie, panowie przyjeżdżają nieraz z daleka autem, zwiedzają, panie ( oj tak..) potrafią walczyć o swoje. Kurczę to żadna złośliwość, po prostu realia.
Szanujmy też chęć kogoś do pobytu w samotności, niech chociaż ma możliwość zapłaty za taki przywilej , ale ani pokoj jednoosobowego ani dopłaty do dwójki zapewnionej mieć nie będzie. W trójce o której wspomniałam kiedyś przeżyłam najgorszą traumę jeżeli chodzi o jedną z Pań w pokoju i tego się boją właśnie pary, nie jadą się wspierać, nie jadą sobie miodu spijać , jadą aby nie trafić do pokoju wieloosobowego. Jeżeli kiedyś...to naturalna kolej rzeczy w życiu, któreś zostanie same , przestanie jeździć czy zauważy tą oczywistą nieprawidłowość? Zaraz odezwie się głos...a jakbyś był na ich miejscu, a jakby to a jakby tamto... niech zamilknie albo przeczyta z uwagą i koncentracją o czym piszemy i w jaki sposób.
Ps. Pomimo miłości do psów ( realnej z pieskiem w domu nie budzie) też byłam przeciwna wyjazdom z pupilem do sanatorium. Dlaczego? Bo to nie wczasy. I taki sposób myślenia niech też przyjmą pary, niedługo z 30 procent singli zostanie pięć. I to mamy nadzieję zadowoli i ośrodki i pary.
-
Arker
- Super Kuracjusz

Raz bylem z gosciem co kaszlal ,chrzakal to dopiero wybudza ,a i jeszcze palil w lazience ,ale klotni nie bylo i wspomnienia poza tym ok.GIENIA pisze: 11 mar 2025 11:08 Miałam się już w tym temacie nie udzielać , ale skoro mnie wywołałeś![]()
zbigniew165 pisze: 11 mar 2025 05:06 chyba, że ktoś lubi być w trójce jak Gienia, która jest zachwycona mieszkaniem w takim pokoju przez trzy tygodnie.![]()
![]()
![]()
Zachwycona to może nie jestem , aż tak to nieteraz to już mam obawy być w trójce , gdy kilka osób mi źle życzy
![]()
Ja po prostu staram się w sanatorium żyć swoim życiem , swoimi problemami , nie nastawiam się pesymistycznie do sytuacji na które nie mam wpływu , a przede wszystkim lubię ludzi .
Mieszkałam już z paniami , które ... jedna lunatyczka , kolejna ( tą znasz ) korzystała co chwilę w nocy z toalety i z dobrych pobudek nie spuszczała wody , aby mnie nie obudzić, inna szła spać o 20-ej , kolejna każda wolną chwilę klęczała przy swoim łóżku i coś sobie mamrotała , kolejna próbowała opowiedzieć dzieje swojej rodziny , kolejnej wygadałam się , że " otarłam się " o prawo spadkowe i to był mój błąd
, kolejna próbowała mnie przekonać abym w poście nie chodziła na tańce , i była nawet taka , która proponowała mi zapłatę , abym za szybko nie wracała do pokoju
... chyba tyle . Mimo Ich " wad " miło te panie wspominam i z kilkoma mam do tej pory kontakt
![]()
Teraz , pisząc to , przypominam sobie te wszystkie sytuacje , uśmiecham się do wspomnień![]()
Panie mówiły czy robiły swoje a ja robiłam swoje . Nie wiem co musiałoby się wydarzyć , abym zmieniła zdanie , co do mieszkania w trójce![]()
Nie zmienia to jednak faktu , że jestem za znacznymi podwyżkami cen jedynek i dwójek , żeby każdy miał wybór .
A najprostszym rozwiązaniem byłoby to co tutaj piszecie .... zakwaterowanie w dniu przyjęcia , kto pierwszy ten ma większy wybór .
Nic prostszego . Żadnych rezerwacji , bo jedne Odziały wysyłają skierowania 3 , 4 miesiące wcześniej , inne niecałe 2 miesiące . Ci drudzy nie mieliby już żadnego wyboru .
I jeszcze jedno ...
" Na leczenie uzdrowiskowe w ramach NFZ może skierować każdy lekarz ubezpieczenia zdrowotnego, czyli pracujący w ramach świadczeń publicznych. Pacjent musi natomiast być samodzielny, samoobsługowy oraz wystarczająco sprawny, aby do placówki dotrzeć na własną rękę."
-
edwardo
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 24 cze 2024 10:51
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 3
- Podziękował: 52 razy
- Podziękowano: 105 razy
Gdy tato żył , to jeździli na wczasy .Kleinehexe pisze: 10 mar 2025 21:50 Rozumiem Twoje poczucie niesprawiedliwości, ale gdyby Twoja mama mogłaby i jeździłaby z mężem, też byś na to tak patrzył?Nie sądzę.
![]()
No widzisz , i albo nadal mnie nie rozumiesz , albo udajesz , albo sądzisz innych wg siebie
Jestem i byłbym nadal za znaczną podwyżką dopłat do , w tym przypadku dwójek . Chcieliby razem mieszkać , niech mają taką możliwość , ale niech pokryją odpowiednie koszty , jak każdy inny forumowicz . Za wybór się płaci
Dzwonią przed turnusem , rezerwują dwójką , płacą w sumie ok, 3,5 - 4 tysiące i niech mają ten wspólny pokój . Jeśli nie , zawsze mogą mieszkać w trójkach za ok 400 zł od osoby .
Jaśniej już nie potrafię