Oczekiwania wobec sanatoriów

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1
Podziękowano: 2 razy

Oczekiwania wobec sanatoriów

Post autor: administrator »

Moi drodzy, odnalazłem ciekawy temat sprzed dwóch lat http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... f=2&t=3796
Ciekawy jestem jakie są Wasze oczekiwania, jak zmieniają się wraz z kolejnymi pobytami, a także co myślicie na temat stanu polskiej bazy uzdrowiskowej - czy sanatoria inwestują w budynki, otoczenie, sprzęt, ludzi, czy raczej wszystko biegnie po staremu?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz

Re: Oczekiwania wobec sanatoriów

Post autor: malgorzatas »

Moim skromnym zdaniem..jak jade do sanatorium to nie muszę mieć hotelu***** gwiazdkowego,wystarczy pokój..łazienka w pokoju i gdzie się wyspać :kwiat:
Z tego co obserwuję..baza zabiegowa ..obsluga jest w coraz lepszej kondycji,buduje sie nowe stanowiska dla kuracjuszy ( Szpital w Krynicy).Moze jedzenie jest zróżnicowane,nie wszystkim przypada do gustu..ale diety są..moze male porcje dla Panów ;) Pieknie rozwija się Swierardow,Szczawnica...Krynica moze stanęła w miejscu..rozwija sie w Kołobrzegu..tam gdzie stawia sie na komercję robi sie dużo dobrego dla kuracjuszy.Male miejscowości maja mniejszy budżet i wygląda to wszystko po staremu.Reasumując..powoli ..powoli ale ruszamy z miejsca w miarę jak daną miejscowośc stać na to..pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz

Post autor: malgorzatas »

Zapomnialam ze powstają piękne ścieżki rowerowe :D powstaja wypozyczalnie rowerów :serce: miejsca gdzie kazdy kuracjusz moze sobie w pieknej sceneri krajobrazu odpocząc ;)
Bo nie wszyscy chodza na tańce,i każdy spędza czas tak jak lubi :kwiat:
Awatar użytkownika
teresa63
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 31 lip 2014 18:49
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: teresa63 »

Dla mnie wazne jest dobre samopoczucie - i nie mniej warunki pobytowe :!: jestem z tych osob co przymrozaja oko na jakies drobne niedogodnosci - ale bedac pierwszy raz bylam zrazona ze na zabiegi musielismy chodzic codziennie 500m :( no i sale zabiegowe mialy wiele do zyczenia ale juz nastepne wybieralam pozytywniej oceniane przez kuracjuszy :idea: jestem zawsze milo zaskoczona przychylnoscia personelu , lekarza - czysciutkie pokoje - atrakcyjne spedzanie czasu i bardzo dobra organizacja :| ale niestety nie wszystkim odpowiada - zawsze ktos sie znajdzie ze wyszuka "dziury w calym" - ( Rabka :cry: - ciechocinek ;) i kolobrzeg :kwiat: :kwiat: :kwiat: - super
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: darek »

Witam

Osobiście uważam ,że ważne są warunki mieszkaniowe czy musi to być hotel gwiazdkowy ?
Może i NIE ,ale nie pokój w którym dane mi będzie mieszkać będzie wyposażony w dwu łóżkowy ..apartament niech ON ma te swoje metry niech będzie łazienka wyposażona w toaletę , prysznic umywalkę czy grzejnik elektryczny !!

Niech to łózko będzie w miarę NOWE - niech osoby z problemami kręgosłupa nie szukają ..deski aby się wyspać .
Są ośrodki ,które INWESTUJĄ już w kuracjuszy.
Niech będzie możliwość wymiany pościeli , wymiany ręczników.

Baza ZABIEGOWA

Niech zostanie ustalony CZAS zabiegów dla całej Polski dla wszystkich ośrodków NFZ przykład ..masaż podwodny ciała od 10 do 20 minut czy innych masaż klasyczny kręgosłupa.

Wyżywienie

Skoro wszyscy ponosimy i regulujemy składki na NFZ bo inaczej nie wyjedziemy DLACZEGO stawka kuracjusza JEST niższa niż ..aresztowanego , Dlaczego w ośrodku A jest na wypasie Stół szwedzki a w B po śniadaniu kuracjusze biegną do spożywczaka.

FOBIE

Nie mamy XXI wiek i możemy od Prywatnych administratorów WYMAGAĆ STANDARDÓW jakie oferują innym -czytaj grupą niemieckim za nie jednokrotnie MNIEJSZE pieniądze.
Kiedyś porównywałem cenę na Forum dla Kuracjusza Prywatnego , Niemca i Kuracjusza NFZ -Najdrożej KOSZTUJE -czytaj płaci kuracjusz z NFZ
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Witam każdy z nas ma inne oczekiwanie ja chciałabym aby w szczególnie w szpitalach uzdrowiskowych
również w sanatoriach była stosowana nowoczesna rehabilitacja hols medycyna manualna i terapia funkcjonalna
szczególnie pacjęci pooperacyjni a nie sale ćwiczeń z podwieszkami za czasów PRL. Wyjeżdżając do szpitali uzdrowiskowo-rehabilitacyjnych nigdzie nie spotkałam się z taką inną rehabilitacją dla mnie inne sprawy dotyczące kuracji
są mniej ważne .Każdy ma inne zdanie . Pozdrawiam wszystkich .
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 kwie 2014 17:00

Post autor: basiat »

Wyjeżdżając do sanatorium oczekuję poprawy zdrowia; mojej formy fizycznej ale też i psychicznej. Dlatego wszystkie czynniki są dla mnie ważne. Oczywiście jedne bardziej, inne mniej. O moją formę fizyczną powinny zadbać zabiegi, a więc dobra baza zabiegowa - przede wszystkim na miejscu, pomieszczenia powinny być czyste, odświeżone, a sprzęt niewyeksploatowany. To ważne, żeby wejść do pomieszczenia wyremontowanego, położyć się na czystej, dobrze wyglądającej leżance (łóżku), wejść do świeżej, porządnej wanny, wytrzeć się ręcznikiem, a nie szmatą, a potem móc odpocząć - jeśli jest taka potrzeba- w przyjemnej atmosferze. Wszelka obsługa począwszy od recepcji powinna być przyjazna (ja zawsze z taka sie spotykałam)
Warunki mieszkaniowe są też ważne. One przecież wpływają na nasza psychikę, a ta na nasze zdrowie. Pokoje powinny być w miarę duże, a sprzęt w nich nierozwalający się. Nie oczekuję hotelu!, ale jednak do sanatoriów przyjeżdżają ludzie i chcą też choć troszkę wygody, a nie odwrotnie. O sanitariatach i łazienkach można by rozmawiać długo. Powinny być w każdym pokoju. Najważniejsze, żeby było czysto i wygodnie. Pamiętajmy, że wszyscy, jak tu jesteśmy, starzejemy się i dziś o drobiazgach, ktore przynoszą wygodę i ulgę tak bardzo nie myślimy, ale za lat kilkanaście pomyślimy bardziej o metrażu w pokoju, czy łazience, o prysznicu na miejscu, czy samych zabiegach w budynku, gdzie mieszkamy, o windach i wysokich podejściach do budynku:((

O takich warunkach wiele sanatoriów może jeszcze długo pomarzyć.....Ja takie miałam raz .....w Dąbkach w Delfinie, ale to był hotel...do którego trafiłam zimą ze skierowaniem z NFZ-tu :D Hotel oczywiście nastawiony na komercję i Niemców....

[ obrazek zewnętrzny ]

[ obrazek zewnętrzny ]

[ obrazek zewnętrzny ]

Wszystkim ośrodkom życzę, aby miały możliwości poprawy swoich warunków, ku uciesze kuracjuszy, ale i wszystkich pracowników :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

ja nie mam dużych wymagań: jeżeli już mam złożyć wniosek do NFZ,to życzył bym sobie dostać skierowanie w terminie którym ja bym chciał/mogę czekać te 1,5 roku/ do Sanatorium,miejscowości gdzie ja bym chciał.natomiast co do obiektu,tez chciałbym dostać wybór,wymagania mam małe:czysto,pokój niemały,i łóżko najlepiej małżeńskie.ponieważ tego się nigdy nie doczekam,pozostają wyjazdy prywatne,z NFZ czy ZUS nigdy nie byłem i chyba nie będę w sanatorium! chociaż składałem wniosek 4 razy,4 razy przyznano mi ,ale 4 razy nie ta miejscowość która chciałbym,i nie ten termin.
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 kwie 2014 17:00

Post autor: basiat »

Max pisze:ja nie mam dużych wymagań: jeżeli już mam złożyć wniosek do NFZ,to życzył bym sobie dostać skierowanie w terminie którym ja bym chciał/mogę czekać te 1,5 roku/ do Sanatorium,miejscowości gdzie ja bym chciał.natomiast co do obiektu,tez chciałbym dostać wybór,wymagania mam małe:czysto,pokój niemały,i łóżko najlepiej małżeńskie.ponieważ tego się nigdy nie doczekam,pozostają wyjazdy prywatne,z NFZ czy ZUS nigdy nie byłem i chyba nie będę w sanatorium! chociaż składałem wniosek 4 razy,4 razy przyznano mi ,ale 4 razy nie ta miejscowość która chciałbym,i nie ten termin.
No, to rzeczywiście nie masz dużych wymagań.......... :roll: :roll: :roll: :roll: :?
forumowicz

Post autor: forumowicz »

zapomniałem dodać,że interesuje mnie zawsze i tylko pokój 1 osobowy
ODPOWIEDZ