Światowid świnoujście

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
ibizka wielkopolska
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 gru 2012 20:00
Podziękowano: 1 raz

Światowid świnoujście

Post autor: ibizka wielkopolska »

Jestem w Świnoujściu, bardzo mi się podoba. Podróż odbyłam pociągiem bo przeraziła mnie cena parkingu ..ponad 500zł. Sprawdziłam inny parking ...jeszcze gorzej. Od kuracjusza dowiedziałam sìe,ze warto podzwonić o innych sanatiriach bo on kupuł w Rusałce/baza zabiegowa Światowida 3minuty drogi/ za 300zł . Ja nie pomyślałam 🙄wysiada się na stacji Świnoujście, wszyscy wysiadają to poszliśmy za tłumem. Warto zwrócić uwagę bo jedna kuracjuszka pojechała dalej i za 50zl musiała wrócić taxi. Przy dworcu są autobusy AI B ,ktire wiozą ,pewnie tunelem. Nie znam ceny ani długości jazdy. Ale nie polecam bo przejazd promem jest za darmo , a po wyjściu po prawej stronie jest przystanek ,autibus nr 6 za 2zł ze zniżkami i wysiadka na Słowackiego / nie Ślowackiego Orka.. bo to kawałeczek dalej/ tego pierwszy przystanek co się wyświetli. Mam pokój 208. Balkon wychodzi na ulicę, po wychyleniu z balkonu widać morze. Jedzenie , ja nie narzekam ale inni kuracjusze nisko oceniają je. Wrzucę przykładowy jadłospis. Łazienka wygodna , pokoj ok tylko,ze zagracony. Nie ma gdzie ustawić stolika i 2 foteli. Częsc zabiegow w Rusałce,a reszta na miejscu
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Re: Światowid świnoujście

Post autor: zbigniew165 »

Parking przy Ruasałce za 300 zł jest tylko poza sezonem sysokim.W czerwcu już będzie za 500 zł, bo to prywatny.
Nie ma tańszego w Świnoujściu i taka cena tylko za 21 dni z góry.
Za mniej niż 21 dni cena za dobę ok. 40 zł
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bogutka5 »

Płaciliśmy 120 zł za parking prywatny ale to był październik 2021. Było, minęło. Ze Światowida byliśmy zadowoleni ale nam trudno zepsuć wyjazd pokojem. Natomiast cały pobyt super. Spacery wieczorne promenadami, wycieczki po całej okolicy wyśmienite. Wyspy Uznam, Karsibór, Wolin .... My własnym autem. Ale teraz na pewno dostępne będą wycieczki zorganizowane, dostępna komunikacja. A plaża najpiękniejsza.
Wspaniałego pobytu życzę.
Bogutka
ibizka wielkopolska
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 gru 2012 20:00
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ibizka wielkopolska »

zbigniew165 pisze: 09 maja 2024 14:13 Parking przy Ruasałce za 300 zł jest tylko poza sezonem sysokim.W czerwcu już będzie za 500 zł, bo to prywatny.
Nie ma tańszego w Świnoujściu i taka cena tylko za 21 dni z góry.
Za mniej niż 21 dni cena za dobę ok. 40 zł
Tak ,zgadza się. Poszłam osobiście dzisiaj sprawdzić i jest za 21 dni 480zł.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

ibizka wielkopolska też rozmawiałem w ubiegłym roku z właścicielem osobiście i wszystko mi wyjaśnił.
Ponieważ znam Świnoujście bardzo dobrze, bo pracowałem tam w sanatorium przez rok czasu nie korzystam z płatnych parkingów, bo wiem, gdzie zostawić samochód poza strefą płatnego parkowania nawet w sezonie wysokim.
W ubiegłym roku w lutym byłem w Bursztynie, a okno miałem z widokiem na promenadę i Światowid i w tym roku już czekam na ocenę lekarza w NFZ mojego wniosku. Będę dzwonił po zwrot też do Świnoujścia na początku września i na 100% dostanę Świnoujście. mam wytypowane dwa obiekty i do jednego z nich na pewno pojadę.
Życzę fajnego spędzenia czasu w Świnoujściu. :)
Bosoporosie63
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 07 lut 2018 17:41
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Bosoporosie63 »

Dzień dobry.
Dostałam skierowanie z NFZ do Światowida w Świnoujściu. Czy ktoś był ostatnio ? Mogę prosić o jakieś najświeższe spostrzeżenia,obserwacje,wskazówki ? To będzie mój siódmy pobyt w sanatorium, pierwszy nad morzem,i pierwszy w mężem :)
Czy dobrze zrozumiałam, że można wykupić parking w innym sanatorium, gdzie jest taniej ? Czy to oczywiste, że małżeństwa dostają dwójkę ? Czy pokoje porównywalne czy warto zawalczyć o jakiś lepszy i np.przyjechać dzień wcześniej ? Jaki w ogóle jest komfort pokoi ? To jest dla mnie o tyle ważne, że mój mąż jedzie pierwszy raz i jak się zrazi,to już nigdy nie pojedzie :( W ogole jaka jest atmosfera ? Czy kuracjusze to dopust boży czy obsługa miła i sympatyczna ? No i w ogóle o czym powinnam wiedzieć, na co się przygotować? Co Was najbardziej zaskoczyło, pozytywnie i negatywnie ? Bedę wdzięczna za relację.Pozdrawiam serdecznie,miłego weekendu.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ponieważ znam Świnoujście chyba najlepiej spośród wszystkich forumowiczów nie chwaląc się, bo tu niedawno pracowałem i powiem Tobie, że nie liczył bym na parking w innych sanatoriach, bo takich nie ma. Każdy obiekt posiada mały parking i tylko dla swoich gości w tym komercyjnych, Niemców i kuracjuszy.
To jest praktycznie pełnia sezonu, strefa płatnego parkowania została rozszerzona i o miejsce trudno.
Tylko znający dobrze to uzdrowisko wiedzą, gdzie zaparkować samochód na ulicy bez opłat, ale już na mieście, ale nie w strefie nadmorskiej.
Co Światowida nie byłem w tym obiekcie, ale nie przejmował bym się niektórymi opiniami, bo ja nic nie słyszałem negatywnego o tym obiekcie.
Masz wszędzie blisko, bo jest przy promenadzie, którą przechodzisz tylko i jesteś przy wejściu na plażę.
Rusałka obsługuje wszystkie sanatoria, a nie jak ktoś wcześniej napisał Światowida.
Nie wiem, czy jest możliwość wcześniejszego przyjazdu do Światowida.
Więcej informacji mogę udzielić przez telefon, jeżeli zechcesz i wtedy na priv podam swój numer lub podaj swój w wiadomości prywatnej, to oddzwonię.
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Staż sanatoryjny: 20

Post autor: Bunia »

Super wypoczynku i rehabilitacji :kwiat:

ibizko wielkopolska Tobie życzę !

Pozdrawiam
Bunia
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2014 21:19
Staż sanatoryjny: 28

Post autor: sinobrody »

W kwestii parkowania dobrze jest wyrobić kartę parkingową dla niepełnosprawnych. Oczywiście jeżeli ma się jakąś niepełnosprawność i wówczas parkuje się za darmo.
Przy okazji. Może ktoś poleci jakieś niedrogie miejsce nad morzem, ale bez zabiegów. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Staż sanatoryjny: 20

Post autor: Bunia »

Proszę wiadomość na priv.
Podam namiary na nocleg nad morze