Przepustka na weekend w czasie pobytu z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Bu-ba
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 lis 2012 19:27

Przepustka na weekend w czasie pobytu z ZUS

Post autor: Bu-ba »

Wybieram się do sanatorium w ramach prewencji rentowej ZUS. Nie miałam żadnego wyboru; ani miejsca ani daty wyjazdu. Tak się złożyło że w tym czasie odbędzie się wesele o którym wiem już od dwóch lat i na którym powinnam ( wręcz mam obowiązek) być. Jak to wygląda ze strony formalnej? Czy mam prawo poprosić o przepustkę czy też nie wolno mi opuszczać sanatorium?
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Re: Przepustka na weekend w czasie pobytu z ZUS

Post autor: violet58 »

Wszystko zależy od dyrekcji lub lekarza w sanatorium. Podczas pobytu w SU Równica, w Ustroniu absolutnie nie było mowy o jakiejkolwiek przepustce. W sanatorium ZNP w Nałęczowie blisko 1/3 kuracjuszy znikała na weekendowe przepustki, tuż po zabiegach. Z tego co wiem w Inowrocławiu też nie ma problemu z uzyskaniem przepustki - może jakieś wewnętrzne przepisy w ZUS uległy zmianie. Oby...
Bu-ba
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzięki, myślę, myślę i wymyśliłam....
Nie zostaje mi nic innego jak liczyć na szczęście. :)
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

Bu-ba pisze:Wybieram się do sanatorium w ramach prewencji rentowej ZUS. Nie miałam żadnego wyboru; ani miejsca ani daty wyjazdu. Tak się złożyło że w tym czasie odbędzie się wesele o którym wiem już od dwóch lat i na którym powinnam ( wręcz mam obowiązek) być. Jak to wygląda ze strony formalnej? Czy mam prawo poprosić o przepustkę czy też nie wolno mi opuszczać sanatorium?

Bu-ba podaj może nazwę sanatorium i miejscowość do której jedziesz. Może ktoś udzieli Ci konkretnej odpowiedzi. jak byłam w Szczawnicy w Hutniku nie było mowy o przepustkach, natomiast w Róży w Ustroniu ludziska wyjeżdżali na każdy weekend. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
B35
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 gru 2011 20:59
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: B35 »

Witam ja byłam w Strózach i tam starsza pani dostała tel ze mąż miał wylew i jest w szpitalu, ordynator nie wyraził zgody na wyjazd ale po interwencji syna pojechała rano ale na 20 ,00 musiała sie wstawic w ośrodku. druga na pogrzeb też pojechała rano a wieczorem wróciła. miej nadzieje ze bedziesz miec szczescie .pozdrawiam
Bu-ba
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Wyjeżdżam do Kasztanowego Dworu w Rymanowie
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

Bu-ba pisze:Wyjeżdżam do Kasztanowego Dworu w Rymanowie

Poszperałam i znalazłam,że nie ma tam problemu z przepustkami, przesyłam link, poczytaj

http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... 3r#p125909
Pozdrawiam :kwiat:
Agata1405_+-[]
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 06 sty 2019 23:35
Oddział NFZ: Zachodniopomorski

Post autor: Agata1405_+-[] »

Witam jade do sanatorium Wieniec Zdrój. Czy ktos moze mi powiedziec czy sa jakies problemy z dostaniem przepustki na weekend??
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Jak widzisz po wypowiedziach w jednych ośrodkach dostają a w innych nie, dlatego najlepiej zadzwonić i dowiedzieć się z pierwszej ręki. Pozdrawiam
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Wszystko zależy od ośrodka, powodu ale i wiele zależy od konkretnego człowieka który tę przepustkę chce.
Tam gdzie byłem już na tablicy ogłoszeń wisiała informacja napisana dużymi literami że przepustek sie nie udziela. Ale..
Jedna osoba dostała sobotę i 3/4 niedzieli na ślub na którym miała być świadkiem i starostą weselnym (miała przy sobie zaproszenie na to wesele).
Druga osoba przepustki nie dostała choć już pare dni wczesniej sie wielce przechwalał że na weekend go nie bedzie bo sobie załatwi przepustke i pojedzie z żoną pobalować do jednego z okolicznym większych miast.Wielce sie chwalił co to on nie jest i jak też to potrafi każdego swojego rozmówce tak zakręcic że zawsze dostanie to co chce... heh, nie tym razem. Może to jego przechwalanie sie dotarło gdzieś do uszu osób decydujących ale wyszło tak że nie dość że żadnej przepustki nie dostał to musiał sie w ten weekend meldowac na recepcji rano przed śniadanie i przed nocną ciszą ok 22.
A ja. Cóż, dostałem ale u mnie to inna bajka bo ja dostałem przedłuzenie z Zusu na cały kolejny turnus bez przerwy i choć wg regulaminu powinienem te dwa dni przerwy pomiedzy jednym a drugim turnusem spędzić w ośrodku to sama pani ordynator zapytała czy chcę te dwa dni siedzieć sam na oddziele czy pojechac i zobaczyc sie z rodziną. Więc pojechałem.
ODPOWIEDZ