Krynica Zdrój Sanatorium Watra

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Gdanszczanka
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2014 06:57
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 4

Krynica Zdrój Sanatorium Watra

Post autor: Gdanszczanka »

Jadę do Sanatorium Watra w terminie 29.07.-19.08.2014. Czy ktoś w tym terminie wybiera się z Trójmiasta. :D
Awatar użytkownika
sergio_1 2 3 4
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 sty 2014 19:04
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 14

Re: Krynica Zdrój Sanatorium Watra

Post autor: sergio_1 2 3 4 »

W tym terminie nie jadę jestem obecnie w Cieplicach. Ale w zeszłym roku na przełomie maja byłem właśnie w Watrze , jeśli chcesz coś niecoś wiedzieć o tym sanatorium , chętnie napiszę. :kwiat:
Gdanszczanka
Kuracjusz
Kuracjusz

Witaj,
Będzie mi bardzo miło, jak napiszesz o tym sanatorium. Bardzo mało danych jest na jego temat. Interesują mnie jakie mają pokoje, zabiegi, zwyczaje tam panujące. Czy organizowane są jakieś wycieczki i jakiaś integracja kuracjuszy. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sergio_1 2 3 4
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Sanatorium Watra położone jest w samym centrum Krynicy jakieś 50 metrów na deptakiem i tuż nad skrzyżowaniem dróg na Tylicz i Muszynę. Jest to 4 piętrowy budynek. Budynek jest po remoncie pochodzi na moje oko z lat 70 siątych. Wyposażony w szybką windę. Recepcja , stanowisko dyżurujących pracowników znajduje się na 1 piętrze na przeciwko stołówki. Wchodząc do budynku i jadąc winda na wyższe piętra nie można ominąć recepcji , winda zawsze zatrzymuje się na 1 piętrze tam jesteśmy zlustrowani przez pracownika dyżurującego. Co ma zalety i wady nie mnie to oceniać :D . Pokoje są 2, 3 i jedno osobowe. Trzeba tylko odpowiednio wcześnie zadzwonić . Personel jest miły i uczynny po za starszym panem z recepcji chyba dawnym wojskowym ( nie jest zbyt uprzejmy). Jasną postacią w śród lekarzy jest postać Pana Krzysztofa Kuli. Który potrafi zaciekawić swoim wykładem o Krynicy , zabiegach oraz samym żywieniu , warto jego posłuchać . Jest ponad to chodzącą historią kto zechce znajdzie na temat jego potomków wiele w Internecie . Jest przemiłym człowiekiem , przepisuje zabiegi te które naprawdę nam są potrzebne. Chociaż generalnie nie sa one za bogate, ale można znaleźć i takie których nie mają inne sanatoria np. suchą kąpiel kwaso węglową tutaj spotkałem to po raz pierwszy. Wszystkie zabiegi są usytuowane w większości w suterynie oraz na piętrze. Personel jak wspominałem jest grzeczny i naprawdę uprzejmy frontem do bywalców tego sanatorium. Kuchnia jest naprawdę smaczna , można dostać repetę z której często korzystałem ze względu na smaczne posiłki. Mój pokój na 3 piętrze dwójka wyposażony w pełny węzeł sanitarny , prysznic , radio , telewizor na zamówienie za opłata . Czajniki owszem ale na korytarzu , ale nie szkodzi. Mankamentem było tylko to , że mieszkając w dalszej części budynku mimo , że korzystaliśmy z windy nie obeszło się bez schodów w przejściu miedzy obiema częściami budynku. Może to stanowić problem dla kuracjuszy z wózkiem.Przed budynkiem miejsce może dla 10 samochodów , bez opłaty. Chętnych do parkowania w innym płatnym miejscu poniżej Watry nie brakowało. Ale ogólnie nie jest tak źle z zaparkowaniem. Na terenie Watry nie były organizowane potańcówki , ale można to nadrobić było w pozostałych obiektach w Krynicy czego naprawdę jest pod dostatkiem. Polecam pod rozwagę przezornym , że dobrze się ubezpieczyć na wszelki wypadek dodatkowo. Ja tego nie zrobiłem i złamałem podczas pobytu nogę. Okazało się , ze pobyt nie obejmuje ubezpieczenia ale każdy musi o tym zdecydować sam. Na 3 piętrze jest taras widokowy ,polecam korzystać z niego. Dzwoniąc dowiedziałem się ,że jest sieć WI Fi. Niestety ale kiepsko działa, jeszcze przy tzw recepcji można złapać sygnał . W innych miejscach raczej się Internetu nie da odbierać , sporadycznie możne na korytarzu , generalnie sieć jest kiepska. Wycieczki były oferowane , ale robiliśmy to we własnym zakresie. Jeśli sa jeszcze jakieś pytania proszę pytać
Awatar użytkownika
sergio_1 2 3 4
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Fotografie z Watry mogę zamieścić po przyjeździe z rehabilitacji po 10 czerwca, jeśli ktoś będzie zainteresowany. Jeśli macie jakieś pytania na temat Watry , pytać postaram się udzielić wyczerpującej odpowiedzi. Generalnie największą zaletą Watry jest jej położenie , nie znaczy to , że tam jest źle . Jak to mówią są gusta i guściki . A o gustach się nie dyskutuje :) :lol:
Gdanszczanka
Kuracjusz
Kuracjusz

Ślicznie dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź. To dla mnie "świeża" sprawa i pewnie bliżej wyjazdu będę miała jeszcze jakiś pytania. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia. :D
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Gdanszczanko jestem tuż po powrocie z WATRY i opisałam w Oceń Sanatorium , jeśli chcesz to poczytaj sobie ;)
Gdanszczanka
Kuracjusz
Kuracjusz

Dziękuję za informację. Czy jest tam szansa na pokój jednoosobowy? Jadę ze schorzeniami kręgosłupa i stawów. Jakie zabiegi zalecają na te schorzenia? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sergio_1 2 3 4
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Jest szansa na pokój jednoosobowy tylko trzeba odpowiednio wcześniej zadzwonić i zarezerwować , używając do tego własnej elokwencji :) :D . Przy odrobinie szczęścia z pewnością taki pokój otrzymasz, jeśli ci go obiecają pytaj zawsze o nazwisko osoby która to przekazała może się przydać tak na wszelki wypadek ludzie bywają różni trzeba być zapobiegliwym. Krynica jest tak ciekawym miejscem , w porównaniu z Zakopanym (pomijam tutaj Tatry ) jest o wiele ciekawsza ,sporo do zwiedzania , samo sanatorium jest urokliwym miejscem pełnym wielu atrakcji.
ODPOWIEDZ