Co robicie z pamiątkami z wyjazdów?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Re: Co robicie z pamiątkami z wyjazdów?

Post autor: forumowicz »

Dziękuję Atina :) Pamiętam swoje dni po śmierci mamy ,taty :(
Pamiętam jak po latach smutku szukałam jako dorosła już osoba ,zdjęć pamiątek czegokolwiek co mogło by mnie rozweselić ,dać mozliwość oceny tak oceny tamtych dni ,mojej młodości rodziców życia trochę skomplikowanego.To były inne czasy odległe bardzo ,nie było takich mozliwości ,nie było komórek ,rzadko kto miał aparat fotograficzny nie było internetu,ba nikt takiego określenia nie znał.
Pamiętam jak chciałam wiedzieć dlaczego rodzice byli nieszczęśliwi ze sobą dlaczego.........
Chciałam wyczytać to ze zdjęć z kartek pisanych, z dokumentów pożółklych ....chciałam wyczytać.
Niestety zachowały się nieliczne fotografie ,bardzo nieliczne nie ma innych pamiątek................... :(
Dlatego tak pieczołowicie zbieram to wszystko co dotyczy moich cudownych dzieci ,dorosłych już córki i syna i Jego rodziny .Karki z podrózy zdjęcia ,listy ba nawet prezenty .Zbieram ,by kiedys mogli usiąść i z radościa ,ale też w zadumie patrzeć i przywołać wspomnienia ,opowiedzieć swoim dzieciom o ich spokojnym dzieciństwie o nas .By mogli swoim dzieciom powiedzieć, to byli cudowni nasi rodzice.To wasi dziadkowie...............
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Zamknąć w piwnicy najlepiej :lol:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

losmiel pisze:
t04.jpg
:lol:
Powiedzieć żonie że to pomoc domowa ;) :D :D ...Może uwierzy :lol: :lol: :lol:
elizaa
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 sty 2014 12:37
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: elizaa »

Losmiel :) taka pamiątkę noś w portfelu :) wiesz... w takiej przegródce z przejrzystym plexi :).

Kruszynko :) . Zastanawiam się nieraz czy dzieci z takich wzorowych rodzin są w stanie docenić to, w jakich warunkach się wychowywały? One przecież nigdy nie zaznały tych złych wzorców. Nie maja pojęcia jak to jest wychować się w rodzinie problemowej. I w sumie dobrze, niech tak myślą. I nie muszą swoim dzieciom opowiadać, że ich dzieciństwo było bezproblemowe, bo jesli było bezproblemowe to znaczy, że było normalne :) .
forumowicz

Post autor: forumowicz »

WItaj Elizza :) hm,róznie to bywa masz rację niestety.Nam się ta sztuka wpojenia dzieciom docenienia wszystkiego co otrzymały udała.
Zyczyłabym wszystkim rodzicom takiego szcześcia. :) :kwiat:
Miłego zimowego dnia :kwiat:
elizaa
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 sty 2014 12:37

Post autor: elizaa »

Tak się zadumałam nad kwestią poruszoną przez Kruszynkę, że zapomniałam napisać na temat :) .
Wszystkie zdjęcia, widokówki i co się dało nagrałam na płytę dvd /fotograf nagrał/, ale to wszystko, co nagrane i tak leży w kartoniku.
Mam sentyment do tych pamiątek, muszę je od czasu do czasu podotykać :) . Takie namacalne ręką wydają mi się prawdziwsze.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Co innego pamiątki rodzinne,a co innego moje prywatne 8-)
Te pierwsze,wiadomo,hołubione,przekazywane,pokazane ważne miejsca.Ba nawet zebrane w genealogię rodziny,potwierdzoną wszystkimi możliwymi dokumentami od kilku pokoleń.Kronikę rodzinną prowadzi moja siostra,która teraz zastanawia się komu z naszych dzieci to przekazać.Internet bardzo pomógł w odtwarzaniu historii rodziny,bo znaleźliśmy wiele niedostępnych do tej pory dokumentów i nawiązaliśmy rodzinne kontakty z osobami,które są gdzieś tam w świecie i kraju.
No,ale zupełnie co innego moje osobiste pamiątki,które w żadnej formie z moimi dziećmi nie są związane.Nie wszędzie byliśmy razem i nie wszystko razem przeżywaliśmy.To o tych właśnie pisałam,że w jakiś sposób trzeba się z nimi rozstać,lub znaleźć dla nich miejsce.W sercu jest cały czas :serce:
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: aqula »

Od kilku lat z moich podróży tych małych, dużych lub po prostu prezentach z podróży innych osób są kubki z danego kraju. Czasami są też kartki lub magnesy na lodówkę. Nie lubię tzw. zbieraczy kurzu. Oczywiście jest też masa zdjęć, które są na dysku zewnętrznym i czekają na wywołanie.

Co do pamiątek prywatnych to takowych nie posiadam. Ostatnio będąc w domu znalazłam listy od mojego ex ...wzięłam i je podarłam, gdyż nie ma sensu trzymania takich rzeczy. Dla mnie to takie "oczyszczenie"....
AleksandraWroclaw
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2011 21:34
Oddział NFZ: Dolnośląski

Post autor: AleksandraWroclaw »

przekazuje najblizszym,ale zawsze wole wysłac kartkę z pozdrowieniami i podzielic sie wrazeniami....
ODPOWIEDZ