Domowa zielarnia
- Czarodziej
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 gru 2019 13:11
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 5
Re: Domowa zielarnia
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
To wszystko chyba bierze się z wytworów domowej zielarni…
Może napiszcie o jakie zioła chodzi, bo jakieś dziwne reakcje po nich są…
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
- Podziękował: 26 razy
- Podziękowano: 73 razy
Nawet w snach?ad2 .hmmm...nieraz mi się jaźń dwoi a nawet troi.. i szczerze , w tej chwili tak myślę , żal iż nie pamiętam aby Kleinehexe była natenczas w pobliżu.. zapamiętałbym ..szczególnie zmaterializowaną w drugim ujęciu Ysy-ego, w tej "magicznej" poświacie księżyca...
ale jest to nieuzasadnione nadużycie...po prostu nie czuje jak rymuje..i to..czasem mnie ..ratuje...a czasem ..irytuje...
Jakie nadużycie, to dowód na posiadanie talentu, skoro samo przychodzi, bez wysiłku.
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

Najbardziej podoba mi się ta snębnica.Czarodziej pisze: 15 kwie 2023 08:25 a w ogóle to...niektórzy tworzą jakieś konotacje przez konfabulacje, deprecjonując w knajacki sposób, wszelkie paradygmaty empiryczne, w enigmatyczny, eklektyczny sposób, emanując- jakby znajdowali się w stanie bezprecedensowej snębicy...![]()
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

Dodam, że z dobrodziejstw kanabinoidów możemy korzystać bez zarzywania wspomagaczy, bo nasz organizm jest wstanie je samodzielnie wyprodukować.
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

A teraz na temat.
Obecne można zbierać szczawik zajęczy. "Wykazuje on działanie przeciwpasożytnicze, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwnowotworowe. Jest także skuteczny w przyspieszeniu gojenia ran, a także działa kojąco na obrzęki. Roślina ze względu na wysoka zawartość witaminy C była niegdyś stosowana w dietoterapii szkorbutu.
Liście skutecznie zwalczają objawy zatrucia
pokarmowego. Szczawik zajęczy wykazuje doskonałe działanie w zmniejszaniu bólumenstruacyjnego. Roślina ma także korzystny wpływ na przebieg przeziębienia, ze względu na właściwości przeciwgorączkowe. Przeciwwskazania
Obecność kwasu szczawiowego sprawia, że stosowanie rośliny może mieć negatywny wpływ na nerki, a także ograniczyć wchłanianie wapnia. Należy o tym pamiętać zwłaszcza przy długim stosowaniu rośliny."
dietetycy.org.pl
Można go spożywać na surowo, dodając np. do twarożku. U mnie razem z młodą pokrzywą pójdzie do jutrzejszej śniadaniowej sałaty. Mniam
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

Wszystkie drzewka i krzewy owocowe sadzone jesienią się przyjęły, więc może będą sukcesy.
- Czarodziej
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 gru 2019 13:11
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 5
Felice....odważę się i Ci to napiszę...Felice pisze: 15 kwie 2023 09:59 Hm…![]()
To wszystko chyba bierze się z wytworów domowej zielarni…
Może napiszcie o jakie zioła chodzi, bo jakieś dziwne reakcje po nich są…![]()
Dla każdego faceta, najlepsza jest..rzeżucha
zwiększa wydolność płuc..i gość lepiej ..dmucha
Natomiast dla dziewczyn...wskazana ..rukola
zwiększa ich podatność, na mecze "piłkarskie" - pragną strzelić gola