Domowa zielarnia

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Czarodziej
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 gru 2019 13:11
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 5

Re: Domowa zielarnia

Post autor: Czarodziej »

a w ogóle to...niektórzy tworzą jakieś konotacje przez konfabulacje, deprecjonując w knajacki sposób, wszelkie paradygmaty empiryczne, w enigmatyczny, eklektyczny sposób, emanując- jakby znajdowali się w stanie bezprecedensowej snębicy... :roll:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Hm… :D
To wszystko chyba bierze się z wytworów domowej zielarni…
Może napiszcie o jakie zioła chodzi, bo jakieś dziwne reakcje po nich są… :?
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

ad2 .hmmm...nieraz mi się jaźń dwoi a nawet troi..   i szczerze , w tej chwili tak myślę   , żal iż nie pamiętam aby Kleinehexe była natenczas w pobliżu..   zapamiętałbym   ..szczególnie zmaterializowaną w drugim ujęciu Ysy-ego, w tej "magicznej"       poświacie księżyca...
Nawet w snach? :oops: :P
ale jest to nieuzasadnione nadużycie...po prostu nie czuje jak rymuje..i to..czasem mnie ..ratuje...a czasem ..irytuje...

Jakie nadużycie, to dowód na posiadanie talentu, skoro samo przychodzi, bez wysiłku. :serce: :kwiat:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Czarodziej pisze: 15 kwie 2023 08:25 a w ogóle to...niektórzy tworzą jakieś konotacje przez konfabulacje, deprecjonując w knajacki sposób, wszelkie paradygmaty empiryczne, w enigmatyczny, eklektyczny sposób, emanując- jakby znajdowali się w stanie bezprecedensowej snębicy... :roll:
Najbardziej podoba mi się ta snębnica. :lol: Przyznam tego nie znałam. Już na twardym dysku zarejestrowane. :D
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

O jacie, ale odlotowe reakcje mają co poniektórzy po tych ziółkach :roll: , strach się bać :evil: :twisted: :lol:
Awatar użytkownika
ysy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 kwie 2022 21:22
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: ysy »

Nie wiem co Wy bierzecie ale ja też chcę :lol: :lol: :lol:

Obrazek

To chyba to :lol: :lol: :lol:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ysy :serce: , ale piękną Marię Huanę posiadasz. 8-) Nie wiem czy dobrze, że żeś się nią pochwalił, bo ci ją zarekwirują. :o :lol:
Dodam, że z dobrodziejstw kanabinoidów możemy korzystać bez zarzywania wspomagaczy, bo nasz organizm jest wstanie je samodzielnie wyprodukować. :D :twisted:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Właśnie wróciłam z przed wieczornego spaceru. :D Wiosenny las po deszczu jest cudowny i działa ożywczo na wszystkie zmysły. Ten zapach wilgotnej gleby, bijąca po oczach, a jednocześnie kojąca zieleń, radosny śpiew ptaków, wśród których dominuje pytający głos zięby. Dotyk też dostał swoje bodźce podczas zbierania paszy :lol: , a smak musi poczekać do jutra. :roll: A szósty zmysł? Cóż miałam intuicję by się ruszyć z domu, bo czuję się wspaniale. :D
A teraz na temat. :)
Obecne można zbierać szczawik zajęczy. "Wykazuje on działanie przeciwpasożytnicze, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwnowotworowe. Jest także skuteczny w przyspieszeniu gojenia ran, a także działa kojąco na obrzęki. Roślina ze względu na wysoka zawartość witaminy C była niegdyś stosowana w dietoterapii szkorbutu.
Liście skutecznie zwalczają objawy zatrucia 
pokarmowego. Szczawik zajęczy wykazuje doskonałe działanie w zmniejszaniu bólumenstruacyjnego. Roślina ma także korzystny wpływ na przebieg przeziębienia, ze względu na właściwości przeciwgorączkowe. Przeciwwskazania
Obecność kwasu szczawiowego sprawia, że stosowanie rośliny może mieć negatywny wpływ na nerki, a także ograniczyć wchłanianie wapnia. Należy o tym pamiętać zwłaszcza przy długim stosowaniu rośliny."
dietetycy.org.pl
Można go spożywać na surowo, dodając np. do twarożku. U mnie razem z młodą pokrzywą pójdzie do jutrzejszej śniadaniowej sałaty. Mniam 😋
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Aaa, warzywka też u mnie posiane i też mnie ciekawi co z tego będzie :?: zwłaszcza, że uprawa niekonwencjonalna. Pierwsze koty za płoty! :D
Wszystkie drzewka i krzewy owocowe sadzone jesienią się przyjęły, więc może będą sukcesy. :D
Awatar użytkownika
Czarodziej
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 gru 2019 13:11
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: Czarodziej »

Felice pisze: 15 kwie 2023 09:59 Hm… :D
To wszystko chyba bierze się z wytworów domowej zielarni…
Może napiszcie o jakie zioła chodzi, bo jakieś dziwne reakcje po nich są… :?
Felice....odważę się i Ci to napiszę... ;) :oops: choć wiem, tylko ze słyszenia..

Dla każdego faceta, najlepsza jest..rzeżucha :D
zwiększa wydolność płuc..i gość lepiej ..dmucha ;) :oops:
Natomiast dla dziewczyn...wskazana ..rukola :shock:
zwiększa ich podatność, na mecze "piłkarskie" - pragną strzelić gola :roll:

;) pozdrawiam
Zablokowany