Planowana podwyżka za sanatorium

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
edwardo
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 24 cze 2024 10:51
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 105 razy

Re: Planowana podwyżka za sanatorium

Post autor: edwardo »

GIENIA pisze: 11 mar 2025 11:08

Ja po prostu staram się w sanatorium żyć swoim życiem , swoimi problemami , nie nastawiam się pesymistycznie do sytuacji na które nie mam wpływu , a przede wszystkim lubię ludzi .
Mieszkałam już z paniami , które ... jedna lunatyczka
🤚🌼 - za takie podejście .
A tą lunatyczką to mnie rozbawiłaś 😂😂
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Edwardo, wyrażamy dokładnie to samo.
Jest to po prostu pokój na żądanie.
Gienia w przypadku pobytów w pokojach wieloosobowych nie jest możliwe żyć tylko swoim życiem. Nie nabyłam umiejętności wyłączenia się z hałasu, wiecznie brzęczącego telewizora, rozmów... Kocham ludzi bardzo... co nie jest jednoznaczne z mieszkaniem jak na koloniach.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: GIENIA »

Felice , ja pisałam o sobie , ja potrafię się " wyłączyć " . Oczywiście jeśli osoby nie są nazbyt głośne i krzykliwe . Nie przeszkadza mi , że jedna ogłada przyciszony telewizor , druga klęczy i mówi szeptem coś do siebie , ja mogę wtedy np. rozwiązywać krzyżówki .
Tak na prawdę , to tylko dwie rzeczy byłyby dla mnie nie do zniesienia . Palaczka i osoba rozmawiająca non stop przez telefon na głośniku w czasie gdy jestem w pokoju . I musiałabym słuchać opowieści dziwnej treści ... i pytań , czy np. Bubuś zrobił kupkę i opowieść z drugiej strony o tej kupce ;)
Moja koleżanka z taką panią mieszkała .
Poza tym , w pokoju jestem konieczne minimum :)
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: Kleinehexe »

edwardo pisze: 11 mar 2025 12:26
Kleinehexe pisze: 10 mar 2025 21:50 Rozumiem Twoje poczucie niesprawiedliwości, ale gdyby Twoja mama mogłaby i jeździłaby z mężem, też byś na to tak patrzył? :? Nie sądzę. :oops:
Gdy tato żył , to jeździli na wczasy .
No widzisz , i albo nadal mnie nie rozumiesz , albo udajesz , albo sądzisz innych wg siebie ;)

Jestem i byłbym nadal za znaczną podwyżką dopłat do , w tym przypadku dwójek . Chcieliby razem mieszkać , niech mają taką możliwość , ale niech pokryją odpowiednie koszty , jak każdy inny forumowicz . Za wybór się płaci :) Cały czas przecież o tym piszę - płacę i oczekuję :)

Dzwonią przed turnusem , rezerwują dwójką , płacą w sumie ok, 3,5 - 4 tysiące i niech mają ten wspólny pokój . Jeśli nie , zawsze mogą mieszkać w trójkach za ok 400 zł od osoby .

Jaśniej już nie potrafię ;)
Edwardo, to Ty mnie nie rozumiesz. Nigdzie nie pisałam, że obecny system jest sprawiedliwy. Nie twierdzę, że takie rozwiązanie jak proponujesz nie byłoby właściwe. Chodzi mi o coś zupełnie innego, ale zdaje się, że piszę w marsjańskim i nie chce mi się już tego dłużej tłumaczyć. Spuentuję tylko ironicznie.
Jak tak poczytałam niektóre wypowiedzi, to naszła mnie refleksja, że dobrze, iż do sanatorium jeździć nie mam potrzeby i oby jak najdłużej, bo to dopiero chorym można wrócić jak się poobcuje z tymi wszystkimi okropnymi ludźmi, a szczególnie tych z krążkiem na palcu. Chyba, że mi jakiś prawicowy lekarz histerię zdiagnozuje, to chyba będzie wyjścia. ;) :lol:
Życzę wsztstklm takich zmian, aby każdy był zadowolony, nie czuł się pokrzywdzony czy dyskryminowany. :kwiat:
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Genever »

I to ostatnie zdanie w pełni potwierdza co myślę i czuję. :kwiat:
Co do tej histerii to chyba byłam na skraju wówczas 8-) głos owej Pani słyszałam w myślach pół roku.. niestety był to listopad i z...pie, z reguły tak jak Gienia jestem w pokoju w tzw przelocie.
A teraz w lutym, towarzyszka przefajna, spotkamy się zresztą w maju nad morzem :serce: i takich osób Wam singlom z wyboru, wdowom, wdowcom, rozwodnikom generalnie jadącym w pojedynkę życzę z całego serducha życzę.
Takie tematy pokazują jak się różnimy....i dobrze.
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Atina »

Już na pewno nie chcę być z obcymi osobami w pokoju :? po tym co dziś tu przeczytałam :lol:
Wróciłabym wykończona...a nie ,,podleczona,, :roll:
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 33 razy

Post autor: Arker »

Kleinehexe pisze: 11 mar 2025 14:34
edwardo pisze: 11 mar 2025 12:26

Gdy tato żył , to jeździli na wczasy .
No widzisz , i albo nadal mnie nie rozumiesz , albo udajesz , albo sądzisz innych wg siebie ;)

Jestem i byłbym nadal za znaczną podwyżką dopłat do , w tym przypadku dwójek . Chcieliby razem mieszkać , niech mają taką możliwość , ale niech pokryją odpowiednie koszty , jak każdy inny forumowicz . Za wybór się płaci :) Cały czas przecież o tym piszę - płacę i oczekuję :)

Dzwonią przed turnusem , rezerwują dwójką , płacą w sumie ok, 3,5 - 4 tysiące i niech mają ten wspólny pokój . Jeśli nie , zawsze mogą mieszkać w trójkach za ok 400 zł od osoby .

Jaśniej już nie potrafię ;)
Edwardo, to Ty mnie nie rozumiesz. Nigdzie nie pisałam, że obecny system jest sprawiedliwy. Nie twierdzę, że takie rozwiązanie jak proponujesz nie byłoby właściwe. Chodzi mi o coś zupełnie innego, ale zdaje się, że piszę w marsjańskim i nie chce mi się już tego dłużej tłumaczyć. Spuentuję tylko ironicznie.
Jak tak poczytałam niektóre wypowiedzi, to naszła mnie refleksja, że dobrze, iż do sanatorium jeździć nie mam potrzeby i oby jak najdłużej, bo to dopiero chorym można wrócić jak się poobcuje z tymi wszystkimi okropnymi ludźmi, a szczególnie tych z krążkiem na palcu. Chyba, że mi jakiś prawicowy lekarz histerię zdiagnozuje, to chyba będzie wyjścia. ;) :lol:
Życzę wsztstklm takich zmian, aby każdy był zadowolony, nie czuł się pokrzywdzony czy dyskryminowany. :kwiat:
Mam wieksze zaufanie do lekarza prawicowego niz teczowego
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Genever »

Myślę, że możemy zamknąć ten temat. Każdy ma swoje zdanie bazujące również na realnych doświadczeniach . Moje są takie a nie inne i o tym mówię. Kto ma życzenie niech jedzie, będzie zadowolony z pokoju wieloosobowego, ktoś inny z przyznanej jedynki a być może i pojawią się przyjaźnie singli z małżeństwami. Wszystko zależy od nas w kwestii relacji. Ironia nam zdecydowanie niepotrzebna.
Cały ambaras jest w systemie, braku spójnych zasad, a że i ludzie różni... tak już jest.
Widzimy zmiany w ilości składanych wniosków, w podziale procentowym par, osób samotnych... zobaczymy w jakim kierunku to pójdzie. Wczoraj przedyskutowaliśmy temat z naszymi znajomymi którzy jeżdżą tylko razem ( i tylko latem ☺️), spytałam ich dlaczego nie osobno, zawsze można dać sobie chwilę oddechu ...i zgadnijcie co usłyszałam...to Halinka chce jeździć , a Halinka nie kieruje autem a pozatym czy Ty wiesz na kogo trafisz 😁 No i teraz niech pary zwyczajnie uczciwie sobie odpowiedzą czy poza konieczną opieką, wsparciem, chęcia ciągłego bycia razem jest coś jeszcze? I rzecz następująca dostajecie osobne skierowania, jedziecie osobno? Jeżeli nie dlaczego? Mają mieć w śląskim za tydzień przydział zobaczymy.
Jeżeli kogoś uraziłam (Kazimierzu :kwiat: ) powtórzę, że na moim "celowniku" są nierówne zasady traktowania - nie małżeństwa same w sobie. Niestety mówiąc uczciwie gdyby na kolejnym turnusie, gdzieś kiedyś niewielki odsetek małżeństw się trafił i mogłabym być w dwójce byłabym szczęśliwa. Są też ośrodki jak IZC gdzie dwójek jest zdecydowaną większość ale...tam też jeździ ZUS a to wyklucza samo z siebie pobyt w parach. Nie generalizujmy owszem ale nie twórzmy nieistniejących wrogów rzucających się owcom do gardła proszę. Spróbujmy zawsze postawić po drugiej stronie lustra.
Tyle ode mnie. Wyczerpałam temat. Mądrości i tak za dużo jak na mnie. Trzymajcie się, teraz troszkę odpuszczę zaglądaniem na forum.
MaryKate
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 gru 2014 13:40
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: MaryKate »

Dzisiaj w IKP mam już numer przyznany , po tym co czytam to moje obawy co do wyjazdu wzrosły . Jeżeli znów nie pojadę to moja POZ już pewnie mi skierowania nie wystawi . W tamtym roku jak oddałam skierowanie to krzywo na mnie patrzyla . Dlatego jestem za tym aby w końcu jakaś reforma w zakresie leczenia uzdrowiskowego była , bo obserwując to nawet na ORO są pary a inni do wieloosobowych pokoi . najskuteczniejszym sposobem to podniesienie opłaty za 1 i 2 . Innym jeszcze kwalifikacja przez balneologa i nie przydzielanie wspólnych wyjazdów bo to nie wczasy . PFRON tak bo sami wybieramy dokąd chcemy jechać i dopłaty są niemałe .
edwardo
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 24 cze 2024 10:51
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 105 razy

Post autor: edwardo »

MaryKate 🌹 , może nie warto rezygnować , nie zawsze trafia się uciążliwy współlokator . Z NFZ byłem tylko dwa razy , ale zawsze kumplowaliśmy się z kolegami , spędzając razem wolny czas . Znajomości przetrwały 😎

Czyli prawie wszyscy jesteśmy zgodni co do tego , że podwyżki powinny być i to znaczne . Temat faktycznie wyczerpany .

Genever , dobre podsumowanie 🌹
ODPOWIEDZ