ROZMOWY NOCĄ

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Re: ROZMOWY NOCĄ

Post autor: ANDY12345 »

Oj niestety, jak oglądnę to kasuję :oops: . Ale może jak za jakiś czas będzie nadawany, to postaram przekazać Ci namiary.
Bo zero jak pusty elektron..... nie ma masy :lol: .
Półmoc dochodzi :roll: ...... może też dojdziemy ? ;) .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

To zapraszam do Łóżkowic. :P
Dobramoc z Tobą, cała, a nie tylko pół. :kwiat:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

To już wskakuję i zrobimy całość ;) , dobramoc :kwiat: .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzień dobry :kwiat: , niestety pochmurny, ale na razie bez deszczu, a deszcz zapowiadany, to szybko się wyszykuję na spacerek, w miejsce, gdzie myślę nie nadzieję się na lufy. :roll:
już jest masowa hodowla pod szyldem papierku z napisem eko, bo zmienili normy :oops: .
Zaniepokoił mnie ten fragment Twojej wypowiedzi i trochę grzebałam w Internecie. Znalazłam przepisy, które weszły 2022 r., ale tu nie ma nic kontrowersyjnego. Czy możesz powiedzieć coś więcej na ten temat, bo mnie to interesuje? :?
Miłego! :kwiat:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Cześć Aniołku :D , i jak ? jest cała moc z Tobą ;) ....... bo mnie chyba cząsteczkę odebrałaś :lol: .
No nic, dzień nastał to będziemy bawić się w poszukiwacza :roll: . Tylko trzeba poczekać, bo mleko się wylało i widoczność słabsza. A nie chciałbym czegoś niestosownego znaleźć :oops: .
Obiadek już przygotowany...... z zapasów, tylko się rozmrozi :P . A na razie ostatki pomidorków jeszcze do końca tygodnia będą do śniadanka :oops: . A później suchy chleb.
Miłego i pogodnego :D .
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Kleinehexe pisze: .........Znalazłam przepisy, które weszły 2022 r., ale tu nie ma nic kontrowersyjnego. Czy możesz powiedzieć coś więcej na ten temat, bo mnie to interesuje? :? ..........
Niestety nie, bo to było zawarte w programie. Nie podpierano się konkretnymi przepisami, a wypowiedziami producentów, którzy w większości występowali anonimowo. Część z nich powiedziała wprost, że przechodzą na zwykłą produkcję, bo cena produktów eko z innych krajów czy rejonów jest poza ich możliwościami. Po drugie, jak zbierany produkt jest zielony czyli niedojrzały, to jaki ma smak i walory odżywcze gdzie się jeszcze nie wytworzyły. Sama doskonale wiesz po swojej hodowli :) .
I jeszcze jedna sprawa związana z opryskami. Kto i gdzie to sprawdza ? A czy ten kontroler nie jest tylko człowiekiem ? nawet jak będą dwie osoby kontrolujące. Wiem coś o tym :P .
O następnych tego typu programach będę Cię na bieżąco informował.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

To tak jak mówisz..... o matko i córko :roll: . Niemieccy ekolodzy czy działacze Greenpeace zakradali się nocą do niemieckich ferm kurzych, czy ze świniami czy krowami. Skandal to mało powiedzieć.
To już jest masowa hodowla pod szyldem papierku z napisem eko, bo zmienili normy :oops: .
Ale mnie chodziło głównie o hodowlę zwierząt. Jakie normy zmienili? :?
Jest nowy odcinek na polecanym już przeze mnie nie raz kanale Ramseya, właśnie poświęcony dużej ekologicznej hodowli zwierząt w Polsce.
https://youtu.be/K72vGMy_ZFs?si=QW1pz9o7bbkspOyo
Zawsze znajdą się tacy co będą narzekać. Są to ludzie, którzy działają w tej branży nie z pasji, a z chęci zysku i dla nich zawsze będzie źle. Tacy właśnie kombinują, nie przestrzegają norm, potem przychodzi im za to ponieść konsekwencje. Co oczywiście odbierają za złą wolę innych, nie widzą swoich błędów. Później sfrustrowani krytykują system i szkalującałeśrodowisko. Sama miałam okazję spotkać się z takim właśnie osobnikiem. :roll:
A co do badań, to one są, ale jak wszędzie zdarza się nieprawidłowości, jednak generalizowanie jest nieuprawnione i krzywdzące tych uczciwych, a wierzę, że większość taka jest. Jak się używa produktów ekologicznych, to się potrafi dostrzec różnice, ale nikogo nie będę namawiać, każdy dokonuje własnych wyborów.
U mnie dalej grzybowo. Miałam nie zbierać, ale co zrobić jak rosną przy drodze i same w oczy wchodzą. :lol: Na śniadanie były maślaki z jajkiem, a na obiadokolację kotlety kaniowe.
A były inne plany jedzeniowe, mam klęskę urodzaju w lodówce. :lol:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Każdy kraj ma swoje i w jednym klatka ma taką powierzchnię, a w innym inną. Ważne jest w jakich warunkach zwierzęta przebywają.
Nie musieli podawać norm, bo to było widać: stłoczone wyleniałe kury, krowy czy świnie brodzące po kostki w odchodach, krowy z przerośniętymi wymionami ze stanami zapalnymi, głębokie otarcia skóry, a wszędzie brak śladów jakiejkolwiek wymianie ściółki, a powinna być codziennie...... według przepisów.
Także sama widzisz, że przepisy przepisami, a życie sobie :roll: . Dokument miał za zadanie pokazać negatywy i oszukiwanie nas konsumentów, a niektórym może i otwarcie oczu. O zmianie norm czy przepisów mówiłem w kontekście hodowli roślin.
Mnie takie programy uwrażliwiają na zakupy do których staram się podchodzić na chłodno i nie kupować oczami.
Zbieraj póki są, bo jak już nie będzie, to i kotlecików też :P .
No chyba nie lód się rozrósł ? :oops: ........ a światełko jeszcze widzisz ? :lol: .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

To co opisujesz dotyczy hodowli konwencjonalnych. Nie chce mi się wierzyć, że to było gospodarstwo ekologiczne. Tam nie może być żadnych klatek. A pomieszczenia dla zwierząt mają nawet obwarowania dotyczące doświetlenia ich światłem dziennym. O konieczności wypuszczania na pastwisko nie wspomnę. Wszystko jest pokazane w filmie, który podlinkowałam wcześniej. Uwierzę w przekręt np. dotyczący paszy, która w 70% powinna być wytwarzana w tym gospodarstwie, czy tym podobne, ale nie na taką skalę. :shock:
Mogę dać wiarę, że to jakaś jednostkowa sprawa, ale nie można przykładać kalki do wszystkich na podstawie patologicznych zachowań pojedynczych przypadków. Szkoda, że nie pamiętasz tytułu tego dokumentu, kto był jego twórcą.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

A jak u nas padnięte zwierzęta przywozili do ubojni i weterynarz nic nie badał, nawet nie przyjeżdżał, tylko zdalnie podpisywał zgodę na przerób tego zwierzęcia :roll: , pamiętasz ? I to nie były pojedyncze przypadki. Dlatego nie mam złudzeń że tak się dzieje i nie ważne czy są to pojedyncze przypadki. Nie ważne czy to Polska, Niemcy czy inne kraje.
A w niewolnictwo w XXI wieku też nie wierzysz ? i to w najbogatszych krajach europejskich :P .
ODPOWIEDZ