Bezsenność

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Re: Bezsenność

Post autor: medi »

Ja mam swoją strategię na kompie ,gram do 1-2 a potem ....czasami zasypiam a czasami... nie :twisted: :twisted: :evil: :evil:
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 5 razy

Post autor: Princi »

a ja osobiście wolę poczytać :) ale każdy z nas ma swoje najlepsze sposoby :) :kwiat:
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

Moim zdaniem na lepszy sen pomaga ...nie przejadanie się.Gdy idziemy spać po obfitym jedzonku,sen jest zakłócony,
występują "koszmary" senne,budzimy się często.Jednym słowem" źle" śpimy.Po rannym przebudzeniu jesteśmy niewyspani i zmęczeni.
Oczywiście każdy organizm jest inny i może odmiennie reagować.
Spotkałam się również z opinią,że głód" kieruje" w nocy do lodówki,nie można zasnąć i... :o am,am ;)
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Taki artykuł na temat snu znalazłem dziś w necie.
"Spanie ze zwierzakiem to obrzydlistwo? A może nie wyobrażacie sobie nocy spędzonej bez mruczka przeciągającego się w waszych nogach? Jednak, czy wpuszczanie swojego pupila do łóżka jest w stu procentach zdrowe? Są na to różne, skrajne teorie...
Wiele wskazuje na to, że spanie z pupilem, działa wyciszająco, relaksująco i daje poczucie bezpieczeństwa. Mimo, że przynajmniej połowa właścicieli psów i kotów, regularnie sypia ze zwierzakami, istnieje mnóstwo przesłanek, że wpuszczanie do łóżka swojego pupila, ma większe wady niż to, że pies czy kot zabrudzi nam pościel. O co chodzi?
Naukowcy z Associated Professional Sleep Societies, przeprowadzając badania na grupie prawie 300 właścicieli zwierząt, dowiedli, że ponad połowa wpuszcza pupile do łóżka. Według ankiety, co trzecia osoba z grupy cierpiała na zaburzenia snu w związku z tym, że w sypialni znajdował się zwierzak. Jakość snu aż 64 procent badanych, osiągnęła bardzo słabe wyniki. Ponadto, zdecydowana większość posiadaczy psów i kotów, jest w nocy regularnie budzona i drażniona przez swojego pupila co dodatkowo osłabia jakość i efektywność odpoczynku i nocnej regeneracji organizmu.
Mimo tych oczywistych niedogodności, naukowcy i właściciele zwierząt zgodnie przyznają, ze przyjemność, relaks i silna więź, podczas spania ze swoim pupilem redukuje poziom stresu i zwiększa poczucie bezpieczeństwa."

Pewnie jak zwykle racja jest gdzieś po środku. :lol: :lol:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Na wleczenie się z nocnego podjadania też też są sposoby .
Kiedyś wpadłam na pomysł i pozawieszałam dzwonki przy wejściu do kuchni i drugi komplet na drzwiach do lodówki tak sprytnie , że nie było szansy żeby dzwonki nie zadzwoniły kiedy mój maż zakradał się cichaczem w nocy no lodówki :lol: i tym sposobem , kilka razy przyłapany na gorącym uczynku skutecznie został wyleczony z nocnego podjadania . :)
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nie sypiam ze swoim psiakiem ponieważ ...chrapie głośniej niż małż :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

ja ze swoim też nie :roll: jakby wlazła do łóżka to dla mnie zabrakłoby miejsca ;) :lol: :lol:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Kup większe łóżko ;) :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Medi jest naprawdę duże ........i łóżko i pies ;) :lol: :lol:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

No wiesz Princi zawsze możesz łóżko oddać psu a sam ...na wycieraczkę ;) :D Mój pies ma swój fotel do spania ale przeważnie śpi gdzieś blisko mnie i ...chrapie :evil: :evil:
Zablokowany