Witamdarek pisze:kilogram cukru w sklepie kosztuje 3-4 zł
1/2 kg połowę tej kwoty.
Zastanawiam się po co ?????????????
Pomimo ,że był to stolik dla Diabetyków /cukrzyków moja vis a Vis Pani po każdym kiedy byłem posiłku przesypywała kolejne pojemniki cukiru do ..papierowej torebki po ..cukrze ????
...chyba robiła marynaty w pokoju
Aspołeczne zachowania w sanatorium
- B35
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 09 gru 2011 20:59
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Aspołeczne zachowania w sanatorium
- Jasmina55
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 28 cze 2014 16:26
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 2
Pierwszy raz spotkałam taki typ człowieka
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Ja opiszę zdarzenie ,które miało miejsce ładnych lat temu.
Sanatorium SAN w Kołobrzegu było ośrodkiem wczasowo-sanatoryjnym Huty Stalowa Wola przemiany ustrojowe rok 1989-1990 lub może 91 no max 1992.
Ktoś w Stalowej Woli zamówił w zakładach porcelanowych bodajże w Chodzieży zastawy obiadowe dla wszystkich obiektów podległych Hucie.
Pamiętam , a byłem wtedy częstym gościem w Sanie poruszenie wśród personelu na stołówce i nie tylko ..dostarczono nowe zastawy.
Następuje niedziela ..śniadanie i na stolikach już nie szare zwykle talerze tylko PIĘKNE BIAŁE z chyba ręcznie malowanymi ozdobami zastawa śniadaniowa Szok totalny PEWEX
Obiad SUPER wazy nie metalowe Tylko piękne ok porcelanowe.
Trwało to dni kilka , Nagle podczas obiadu zaczyna przemawiać ówczesny Dyrektor i prosić o ZWROTY zabranych zastaw
Okazało się ,że zniknęło ponad 50 % ..waz do zupy , podobnie było z talerzami doszło do parodii ,że brakowało nakryć na druga zmianę
Po apelu pojawiły się zwroty , ale i tak brakowało nadal.
Pamietam ,że kolejnym krokiem było komisyjne wchodzenie wraz z Paniami sprzatającymi
Ostatecznością było nie wydawanie tzw BILETÓW POWROTNYCH
Dziś z perspektywy czasu Zapewne działania ówczesnego Zarządu były nie iracjonalne bo dzis aby wejść do pokoju potrzebny jest Nakaz ,ale tamto zdarzeniu długo utkwiło Mi w Pamięci
Dodatkowo o ile pamiętam każdy talerz , talerzyk miał sygnaturkę Chyba sanatorium San Kołobrzeg.
o kompletowaniu sztućców nie wspmnę o Zawsze jest informacja o nie wynoszeniu
Ja tylko napisałam ze swojego pobytu. A i zgadzam się z Tobą są i tacy co im nic nie brakuje. Ale jak to mówią pazerność nie ma granic.Czym bogatszy tym pazerny...Ale nie wolno nam nikogo osądzać czy to biedny czy dostojny....Jasmina55 pisze:To,że wynoszą cukier,herbatę dżem czy kanapki nie wynika wcale z biedy.Znam osobę która twierdziła,że zapłaciła i to jej się należy.Moja wspólokatorka jezdziła do sanatorium prawie co roku wcześniej z Zus-u ,Nfz-u i turnusy rehabilitacyjne, więc macie szansę ją spotkać :
![]()
![]()
x Pani z wysoką emeryturą wynosiła ze stołówki wszystko co się dało
Z dżemu robiła kompot do picia,cukier chyba wiozła do domu,kanapki leżały na stole do wieczora.Przez 21dni nie kupiła nawet wody mineralnej a było to latem.
Pierwszy raz spotkałam taki typ człowiekaale wytrzymałam cały turnus i jestem z siebie dumna
-
robbo44
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 25 paź 2016 20:11
- Oddział NFZ: Łódzki
Zawsze możesz poprosić panią w rejestracji by w pokoju byli rówieśnicy co do wieku...Wystarczy ładny uśmiech i być miłym przy rejestracji to działa...Albo wcześniej przed wyjazdem zadzwonić i poprosić o taki wstępny meldunek by pani mogła mieć to na uwadze...Niema co się bać .A nikt nie może Ci narzucać i kazać dostosowywać się do innych w brew swojej woli...robbo44 pisze:Jak tak czytam ten temat to aż się boję jechać. Z drugiej strony niewiadomo kogo się spotka w pokoju. A zakwaterowanie robią ze wzg np na wiek by w jednym pokoju byli kuracjusze w podobnym wieku?
- Leon43
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 05 sty 2014 22:24
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 1 raz
-
forumowicz
Natomiast wynoszenie naczyń ,sztućców to już kradzież po prostu .
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
kruszynka2 pisze:To chyba ten rocznik stanu wojennego w Polsce ma takie nawykibo młodzi nie wynoszą cukru etc ze stołówek i innych miejsc np restauracje ,kawiarnie.
Natomiast wynoszenie naczyń ,sztućców to już kradzież po prostu .Powinno s ie takie osoby karać dla przykładu ,a nie zamiatać problem pod dywan.
OFICJALNIE
Przyznaje Krusznce 2 ---RACJE
Fakt do roku przemian ustrojowych ..wynoszenie BYŁO w DOBRYM TONIE -bo to Państwowe.
Czyli...niczyje czyli będzie teraz...MOJE