Gdansk-Sobieszewo "Alma" 07.05.2017

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Gdansk-Sobieszewo "Alma" 07.05.2017

Post autor: Fionka »

Grzybek i inne cuda zostały już wysłane przez moją sąsiadkę od stolika .Ja pozbieram zdjęcia i filmik w kupę a potem odwiedzę swój oddział ZUS a mijam go wracając z pracy.Tam w Almie naprawdę może dojść do nieszczęścia .W całym budynku nie ma ani jednego czujnika dymu , tzw świateł przetrwania, fatalnie oznakowana droga ewakuacyjna, brak gaśnic , tylko pozostały w niektórych miejscach oznakowania .Wyjścia ewakuacyjne pozamykane na klucz a skrzynki z powybijanymi szybkami i bez klucza, jedna klapa oddymiania przy wejściu na stołówkę.Wentylacja to kpina. Powyrąbywane posadzki , ruchome cos co imituje podjazdy, wytarta poszarpana wykładzina na części schodów .Towarzystwo po spożyciu może usnąć z niedopałkiem a wtedy nikt żywy nie wyjdzie z budynku . Na szczęście mieliśmy ładną pogodę i cały dzień przebywaliśmy po za budynkiem , nawet między zabiegami woleliśmy widok grzybka lub cmentarza .Jeszcze jedno nie radzę chodzić przy ścianach budynku bo tam latają blaszane parapety .Jeden cudem mnie nie zabił --a było się nie wychylać . :lol: Po zgłoszeniu usłyszałam że takie rzeczy się zdarzają a przecież nic mi się nie stało. Jednym słowem brud, smród , a kadra oprócz recepcjonistek żywcem wyjęta z filmów Barei :shock: O posiłkach następnym razem.
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: basiat »

Elu, czy Ty byłaś na obozie przetrwania :?: :?: :shock: :shock:
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dokładnie tak Basiu . :lol: :lol: Myślałam że nic nie może przebić sopockiego Leśnika , ale się myliłam.Piszę aby kuracjusze wiedzieli co zastaną .My mieliśmy szczęście bo dopisała pogoda a i ludzie byli fajni, w tym kilka osób które zagląda na forum ale sie nie udziela .Wreszcie mogłam być prawie co dzień w Gdańsku , odwiedziłam kilka razy Sopot , w Gdyni spotkanko z Forumisiami, a i Jantar, Krynica, Stegna , Sztutowo , Hel, Westerplatte zaliczone :D :D Współczuję natomiast tym którzy zacumują tam w czas jesiennej szarugi a i nie dobiorą fajnej ekipy.My braliśmy to na śmiech i jak piszesz wyzwanie przetrwania .Nie wiem jakim cudem taki obiekt funkcjonuje :shock: :shock:
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Znalazłam jedną opinie o tym przybytku w tytule Alma - Gdańsk Sobieszewo z 24 września , czyli towarzyszka doli i niedoli :lol:
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Teraz kilka słów w temacie wyżywienia w Almie .Ktoś z kuracjuszy ujął to dosadnie -Żarcie jak dla świń :!: Śniadania i kolacje to wędlina która zastępowała margarynę bo i bez niej ślizgała się na kanapkach , przez 24 dni kilka plasterków pomidora i liść sałaty albo kapusty pekińskiej , od czasu do czasu zamiast wędliny coś co nazywano sałatką czyli np. zimny ryż chyba odcedzony z zupy z dnia poprzedniego bo jeszcze były ślady łoju po kostkach rosołowych Najgorsze że taka sałatka z papryka albo sałatka z rozgotowanych kluch pomieszanych z ogórkiem podawana była na dietę cukrzycowa i lekkostrawną .Szokiem była kolacja z 4 plasterkami pomidora i 3 plasterkami żółtego sera .Obiady potrafiły być od czasu do czasu zjadliwe ale najczęściej coś spitolili np. marchewka starta na grubej tarce , łykowata i nie doprawiona do tego kopytka i kilka tłustych skwarów w ciągnącym się sosem pieczarkowym z krupami mąki - dieta cukrzycowa . Co dzień dzban wody z plasterkiem cytryny, Herbata gotowana raz na trzy dni i dolewana woda .Ani razu kawałka ciasta , dwa razy arbuz albo łykowata polówka pomarańczy i raz ćwiartka banana.Śniadania ratowało mleko , owsianka i płatki kukurydziane ale chyba co 3 dni ,bardzo smaczne ciemne pieczywo.Ogólnie nawet przy tych składnikach można było zrobić coś smacznego ale im to nie wychodziło .Nie dziwię się bo ponoć nic nie mogli zaplanować bo wielokrotnie produkty dostawali za pięć dwunasta a i personel zmieniał się jak w kalejdoskopie. Po tygodniu ich diety cukier szalał mi jak szalony. Hitem było spagetti , czyli kluski świderki z wodą pomidorową posypane suchą zmielonym mięsem i zmielonymi odpadkami wędliny, to wszystko posypane pietruszką zieloną .Dziwne że dzień wcześniej na cukrzycową i lekkostrawną była zupa pomidorowa z takimi kluchami a której nikt nie jadł bo jak zwykle bazą było wszędobylskie używane tonami ziele angielskie.Na zwykłą dietę była czysta nie zabielana i nawet smaczna ogórkowa i nawet udało mi się wynegocjować talerz tej zupki. Pasty robione przez kuchnie nawet przez koty były traktowane z pogardą .Nigdy nie spotkałam się z taka kuchnią nawet w najgorszym szpitalu. Zamiast na soczki trzeba było wydać na jedzonko :lol: Następny powód aby ten twór przestał istnieć .
Kuracjuszka01
Na forum od: 11 paź 2017 00:19
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: Kuracjuszka01 »

Nie mam doświadczeń sanatoryjnych. Wybieram się po raz pierwszy. Wczoraj sama wybrałam sobie Almę, bo nie znałam żadnego z proponowanych mi ośrodków, a czasu na zastanowienie nie było. Przeczytałam dziś wpisy na forum i umarłam!!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witamy na forum Kuracjuszko-wbrew pozorom to że nie masz żadnego stażu sanatoryjnego-to przemawia za Tobą-nie będziesz miała skali porównawczej i od razu na głęboką wodę,po ocenie Naszej koleżanki-przynajmniej wiesz czego możesz się spodziewać-wielu z Nas tu piszących bywało na takich turnusach i obiektach-niestety takie jeszcze egzystują-przeżyli-to przeżyjesz i Ty,to forum jest właśnie po to aby wymieniać doświadczenia i opinie-piętnować to co złe i chwalić to co dobre-w Twoim przypadku możesz jeszcze mieć uzasadnione powody aby tam nie jechać-musisz poczytać jak to próbować zrobić,Pozdrawiam i Powodzenia Życzę :)
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Ps-poczytaj na temat zamiany w dziale-Sprawy Formalne :)
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Kuracjuszko,bez stresu.Naswietlilam warunki jakie panują wAlmie tylko po to aby każdy sam ocenił ,ja tak odbieralam to miejsce.Uważam że skoro ZUS wydaje tyle pieniędzy na naszą rehabilitację to warunki powinny odpowiadać standardom.Nie wspomnę o braku minimum środków bezpieczeństwa, typu czujniki dymu,odpowiednio oznakowane drogi ewakuacyjne czy szybki dostęp do drzwi ewakuacyjnych.Po nad to sprawa naistotniejsza to dobra rehabilitacja.Moze są osoby którym Alma spełnia ich oczekiwania.Moj wyjazd uważam za bardzo udany ale tylko dla tego ,że była cudna pogoda,otaczali mnie świetni nowo poznani ludzie,jaki ze starymi druchami było mi dane się spotkać.Wiele zwiedzalismy ,ale to chyba nie prewencja.Wróciłam z uszkodzonym mięśniem stopy i rozstrojonym żołądkiem.Zawiadomienie o warunkach w Almie już zgłoszone.Dla porównania Lepsza Krynica Morska.
Gandzia
Na forum od: 08 paź 2017 18:55
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: Gandzia »

Witam, również mam skierowanie do Almy i przerażają mnie te wszystkie złe opinie o tym ośrodku.
Kuracjuszko01 od kiedy masz skierowanie, jeśli można wiedzieć. Ja jadę 29.10.2017
ODPOWIEDZ