Pilne ! Opinia o Sanatorium Jesienna Rezydencja w Nałęczowie

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
SlawaAnna
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 04 paź 2015 11:55
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3

Re: Pilne ! Opinia o Sanatorium Jesienna Rezydencja w Nałęczowie

Post autor: SlawaAnna »

Kiedy znalazłam to forum, myślałam, że chodzi tu tylko o sanatoria ze skierowaniem z NFZ lub ZUS. Z czasem zorientowałam się, że piszą tu też osoby, szukające lub opisujące miejsca gdzie można spędzić czas prywatnie korzystając z tego co oferuje dane uzdrowisko. Dlatego zamieściłam tutaj mój opis pobytu (prywatny, komercyjny, groupon). Wiadomo, że nie wszystko wszystkich zadowoli. W przypadku jednak osób w miarę sprawnych (za jakie uważam też siebie i koleżankę, z którą wykupiłyśmy ten pobyt - obie po operacji kręgosłupa, ja 65 lat, ona młodsza), którym w dodatku zaleca się jak najwięcej ruchu, spacerów, wymagane tutaj przemieszczanie się nie wydaje mi się problemem. Jeśli założenie butów i kurtki komuś nie sprawia wielkich problemów, to przejście na drugą stronę uliczki (2 minuty) do sąsiedniego budynku na posiłki to naprawdę nie jest ani wysiłek ani też duża strata czasu - chyba w sanatorium do jadalni mieszczącej się w tym samym budynku szłam dłużej. Kwestia infekcji, no cóż, czy w takim razie należy siedzieć cały czas w budynku? Oczywiście, każdy wybiera według swoich wymagań, dlatego opisałam dokładnie warunki, żeby pomóc w decyzji komuś, kto podobnie jak my, przed wyjazdem usiłuje się jak najwięcej dowiedzieć. Rozumiem, że dla osób dużo mniej sprawnych ruchowo może to nie być najlepsza opcja.

Uważam, że tego rodzaju krótki wyjazd po obniżonej cenie aby podreperować kondycję pomiędzy przysługującymi co parę lat wyjazdami ze skierowania ma sens. Kogo nie przerażają krótkie spacery, ten może skorzysta, komu nie pasują, może zawsze wybrać co innego. Nam chodziło o wyjazd z możliwością codziennych spacerów i dodatkowo cieszyło czyste powietrze oraz ładne otoczenie. Prawdopodobnie jesienią wybiorę tę ofertę ponownie. A za jakieś dwa lata pojadę tam, gdzie skieruje mnie łaskawie NFZ...
forumowicz

Post autor: forumowicz »

SławaAnna, ale to dobrze, że opisałaś pobyt, oczywiście z Twojego punktu widzenia .

Dodatkowe informacje czy komentarze innych forumowiczów dają pełny obraz , inny punkt patrzenia , a wybór należy do każdego z nas .

pozdrawiam :kwiat:
Pietka 50+
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 lut 2017 14:04
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Pietka 50+ »

SlawaAnna pisze: 26 mar 2018 12:42
Pietka 50+ pisze: 26 mar 2018 11:06 To może ja tylko jeszcze dodam, że po Nałęczowie kursują takie specjalne elektryczne busiki podwożące kuracjuszy na zabiegi i z tego co pamiętam, to właśnie z Jesiennej i z Fortunata można było podjechać np. do łazienek. Myślę, że tego nie zlikwidowali :)
Ja nie zauważyłam czegoś takiego, tzn może takie śmieszne nieduże pojazdy były oraz często kursujący ambulans, ale czy kogoś przewozili to nie wiem...
O, tak tak, to nie tyle busiki tylko takie niby większe "melexy" :D
ODPOWIEDZ