Wyżywienie w sanatorium

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 mar 2012 19:13
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 14

Re: Wyżywienie w sanatorium

Post autor: Tojka »

najprościej mówiąc, dieta watrobowa, to dieta lekkostrawna z ograniczeniem tluszczu
po reszte odsyłam do wujka google ;)
Awatar użytkownika
To_ja_Jowita
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 sty 2017 22:02
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: To_ja_Jowita »

Pusia pisze: 02 mar 2018 14:32 A na czym ona polega?
Dieta wątrobowa to dieta lekkostrawna, niskotłuszczowa, unikająca smażenia, jemy potrawy gotowane, duszone. Taki odpoczynek dla żołądka ... Polecam wszystkim.
Awatar użytkownika
marjolus
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 maja 2017 14:36
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: marjolus »

Ciekawe czy tetaz będę miała możliwość wyboru jakiejkolwiek diety. Czy dla nastu kobitek będą chcieli gotować. Raczej wątpię.
ghjkl
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 mar 2015 16:43
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 39

Post autor: ghjkl »

Ja ogolnie nie narzekam na wyzywienie w sanatoriach (bo jak stwierdzil swego czasu madry dr.troszke mniej zjedzmy a wyjdzie nam na zdrowie) .Gdyby ktokolwiek wybieral sie do Polanicy do Wielkiej Pieniawy polecam szwedzki stol. Doplata za caly pobyt (21 dni)ok.200zl.ale prosze mi uwierzyc warto i ten dodatek spozywanie posilku na oszkonym tarasie niezapomniane .Bo moim zdaniem spozywanie posilku w pieknym otoczeniu i w milym towarzystwie tez wiele znaczy.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Wiele Osób -Kuracjuszy chwali sobie tą oferte .
Podobnie jest w kilku obiektach.
Jednak dziwne jest ,że dzięki naprawdę małym nakładom nie proponuje się tej obcji w innych obiektach.

Wiem pojawi sie fala hejtu ,że 10,00 złotych dziennie to ogrom pieniedzy -ale owe 10 złotych to JEDNO PIWO czy paczka papierosów która i tak kupujemy będąc w sanatorium.
A tutaj za całe 10 zeta mam możliwość wyboru tego na co mam ochotę .

Najbardziej irytują mnie ZAKAZY ,że tego czy tamtego wg jakis kanonów nie powinienem spożywać ...
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Samosia »

Nikt nikomu w żadnym sanatorium nie zbaroni tego aby gdy coś do jedzenia mu nie odpowiedad by udać się do sklepu i coś odpowiedniego sobie dokumpić...przecież na jadalnie wolno wnieść swoje prywane jedzonko tymbardziej,że warzyw i owocow jest w menu jak na lekrarstwo
forumowicz

Post autor: forumowicz »

darek pisze: 02 kwie 2018 09:58 Wiele Osób -Kuracjuszy chwali sobie tą oferte .
Podobnie jest w kilku obiektach.
Jednak dziwne jest ,że dzięki naprawdę małym nakładom nie proponuje się tej obcji w innych obiektach.
..
ja też się dziwię. I całkowicie się zgadzam, z tym że taka oferta powinna być w każdym sanatorium, chętni by się na pewno znaleźli.

Zosiu,

przynoszenie na stołówkę żywności zakupionej w pobliskim sklepie.... no cóż, to nie jest jednak najlepsze rozwiązanie. Uważam że wnoszenie własnego jedzenia na stołówkę jest , delikatnie mówiąc , nieeleganckie. I w normalnej restauracji taka sytuacja jest nie do pomyślenia i dziwię się że sanatoria w ogóle się na to godzą. Nie wyobrażam sobie tez sytuacji że będę przynosić na stołówkę smakołyki a kuracjusze na dietce sanatoryjnej będą ślinkę łykać? Nie, raczej się na to nie zdecyduję. Te warzywa i owoce, róznie podane, w całości lub w formie sałatek -jeżeli już nie da ich się serwować w ramach NFZ-owskiej lub ZUS-owskiej oferty - powinny być dostępne dla zainteresowanych kuracjuszy w ofercie płatnej. Wtedy KAŻDY ze stołujących się może się zaopatrzyć w coś dobrego za niewielkie pieniądze i na równych prawach wyboru. Zakupy sklepowe myślę że raczej należy spożywać w pokoju a nie przy stoliku.
Od razu zaznaczą, że nie jest celem mojej wypowiedzi uchybienie komukolwiek i to jest moje prywatne zdanie i nie każdy musi się z nim zgadzać. :)
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Zgadzam się z Pusią .

Kiedyś zupa była nie doprawiona nie szło jej zjeść TOTALNY brak przypraw nawet soli na stołowce bo Budżet obiektu nie pozwalał ;) .
Kolega od stolika zauwazył kilka stolików obok OBIEKT PORZADANIA ...magi w butelce podszedł i tak został zrugany ,że miast wrócić do Naszego stolika wyszedł i wrócił po kilku minutach z zapasem kilku małych butelek magii chyba z 5 kg biłej soli oraz kilku paczek pieprzu
Dał To kelnerce aby rozdysponowała na stoły do konca turnusu były u nas ..przyprawy.

Zapytałem się co mu się stało odpowiedział ,że owa Pani od Magi Stwierdziła ...na Tańcach mnie nie widzisz ale do mojej magi się slinisz.
Fakt owa Pani chyba nie była obiektem sanatoryjnego ..porzadania.
forumowicz

Wybacz Pusiu, ale przyniesienie na śniadanie ulubionego serka lub kilku listek sałaty uważasz za nieeleganckie wolne żarty. Nie w restauracji lecz w stołówce sanatoryjnej zazwyczaj serwują produkty sero i wędlino podobne, a cóż z tymi co tego badziewia nie jedzą. Żeby nie urazić innych kuracjuszy :o tak wrażliwych jeszcze nie spotkałam, mało tego każda coś smacznego doniosła aby to nasze sanatoryjne śniadanko urozmaicić . Pozdrawiam
forumowicz

peonia1959 pisze: 02 kwie 2018 15:07 Wybacz Pusiu, ale przyniesienie na śniadanie ulubionego serka lub kilku listek sałaty uważasz za nieeleganckie (...)
tak właśnie uważam.
I nadal będę się upierać że powinna być możliwość wykupienia komercyjnego jedzenia w KAŻDYM sanatorium. Nie każdy ma ochotę biegać po sklepach i zaopatrywać się w warzywa i owoce. Jak jadę do sanktuarium sanatorium chcę zjeść na miejscu do tego przeznaczonym a nie dożywiać się w sklepach, marnując czas na zakupy. Zakupy muszę robić w domu i wystarczy.
Ale tak jak napisałam, to jest moje zdanie i nie każdy musi się z nim zgadzać. :)
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2018 21:53 przez moderator, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: literówka
ODPOWIEDZ