Pieczenie chleba na zakwasie
- administrator
- Administrator
- Na forum od: 28 lis 2008 22:27
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 1
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 3 razy
Re: Pieczenie chleba na zakwasie
Moja ś.p. Babcia zawsze piekła sześć dużych bochenków, na pierwszym robiła krzyżyk, na pięciu dziurki na środku. Potem do pieca chlebowego, dobrze nagrzanego żarem drewna przeznaczonego specjalnie do wypieku chleba. Już nie pamiętam, którego dziadek używał ale było to te lepsze drewno niż do zwykłego palenia w piecu. Oj pamiętam ten smak...
- serendipity
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 17 gru 2011 18:45
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 5
Piec chlebowy, jak sam nazwa wskazuje, służy do wypieku chleba, więc na pewno nie byłoby pytania o zapadnięcie;)
Moje chlebki się udają, czasem nie wyglądają, ale wcale się nie zrażam, skoro smakują i się zjadają;)
-
Basia71
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 09 cze 2012 08:44
- Staż sanatoryjny: 3
Czasem opadanie chleba może być spowodowane za dużą ilością wody. Ten pieczony w automacie zawsze wychodzi. Jeżeli ktoś będzie chciał wiedzieć jaki piecyk najlepiej kupić chętnie udzielę rad. Powodzenia
-
forumowicz
Dziękuję
-
Basia71
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 09 cze 2012 08:44
- Staż sanatoryjny: 3
-
forumowicz
Ale jak może to za mnie zrobić robot to natycmiast zaczne próbować .
Tylko czy w piekarniku gazowym tez mozna upiec?
A zdjęcie ? załącz koniecznie to pobudzi nasze kubki smakowe i tylko na tym skorzystamy ,ponieważ zaczniemy piec.
A tak po za chlebkiem
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Bardzo dobre opinie są o maszynach tych z Lidla.Są niedrogie,mają dwa mieszadła,długą formę.Kupiłam koleżance i jest bardzo zadowolona.
Kruszynko chlebów żytnich i tych na zakwasie nie trzeba wyrabiać długo.W zasadzie tylko dobrze wymieszać.Mąki razowe nie mają dużo glutenu,a to on potrzebuje wyrabiania.Spróbuj,pokochasz pieczenie chlebków,to jak nałóg
Już nie musisz załączać zdjęcia, mnie już kubki smakowe ruszyły od samego czytania o pieczeniu chlebakruszynka pisze: A zdjęcie ? załącz koniecznie to pobudzi nasze kubki smakowe i tylko na tym skorzystamy ,ponieważ zaczniemy piec.
Idę na kolację.
-
forumowicz
Mask a jeszcze masełko ,własnego wyrobu teraz robiłam ,moge powiedzieć jak bezboleśnie szybko zrobić .