Pieczenie chleba na zakwasie

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Re: Pieczenie chleba na zakwasie

Post autor: administrator »

Podziwiam Panie. Dobrze, że kultywujecie tak zacną tradycję. Przyda się dla potomnych.
Moja ś.p. Babcia zawsze piekła sześć dużych bochenków, na pierwszym robiła krzyżyk, na pięciu dziurki na środku. Potem do pieca chlebowego, dobrze nagrzanego żarem drewna przeznaczonego specjalnie do wypieku chleba. Już nie pamiętam, którego dziadek używał ale było to te lepsze drewno niż do zwykłego palenia w piecu. Oj pamiętam ten smak...
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

Teraz, niestety, mamy tylko kuchenki gazowe albo elektryczne. Chyba, że ktoś ma piec?
Piec chlebowy, jak sam nazwa wskazuje, służy do wypieku chleba, więc na pewno nie byłoby pytania o zapadnięcie;)
Moje chlebki się udają, czasem nie wyglądają, ale wcale się nie zrażam, skoro smakują i się zjadają;)
Basia71
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 cze 2012 08:44
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Basia71 »

Witam. Chlebek piekę już .. 14 lat. Jednak robię to w automacie do pieczenia chleba. Obecnie mam już trzeci, przez rok piekłam na zakwasie ale przez pobyt w sanatorium w zeszłym roku nie przeżył ani ten świeży bo był niedokarmiany ani ten suszony i tak zrezygnowałam z pieczenia na zakwasie. Piekę na drożdżach. Brakuje mi jednak tego " kwasu " w chlebie i chyba ponownie go kupię na allegro - chyba że ktoś jest na forum kto ma zakwas i jest z Wrocławia. Smak jest niepowtarzalny i nawet tygodniowy ma smak. Mimo że ten domowy jest droższy nie zrezygnuję z jego pieczenia.
Czasem opadanie chleba może być spowodowane za dużą ilością wody. Ten pieczony w automacie zawsze wychodzi. Jeżeli ktoś będzie chciał wiedzieć jaki piecyk najlepiej kupić chętnie udzielę rad. Powodzenia
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witaj Basiu :) napisz cos o piecyku jestem bardzo tym zainteresowana :kwiat:
Dziękuję :kwiat:
Basia71
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 cze 2012 08:44
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Basia71 »

Moje doświadczenia są następujące : musi mieć duża moc , najlepiej dwa mieszadełka - pierwszy miałam z jednym i tylko o mocy 600 vat - nie polecam. Kupiłam prawie dwa lata temu KENWOOD BM 900 nie był tani ( znalazłam w internecie ) i się nie zawiodłam. Jedyny problem jest czasem z wyjęciem a raczej wyrzuceniem chlebka gdy się zakleszczy na mieszadełkach. Do tej pory wyszedł zawsze ( dwa razy nie wyszedł gdy nie dodałam ... drożdży). Poprzednie kupowałam na allegro używane z Niemiec i czytając różne przepisy stworzyłam własny. Automat ma ta zaletę że wrzucasz wszystko co zajmuje może 5 min i tyle jest roboty. Jedynie jak skończy wyrabiać ja wygładzam łyżką. Piecze zawsze na programie który trwa 3.5 h. Kiedyś upiekłam ciasto drożdżowe / chałkę - nie doczekała wieczoru. Jak chcecie to zrobię zdjęcia najbliższemu który upiekę. Mam zwyczaj że jak do kogoś jadę to wiozę swój chlebek - jeszcze nie widziałam aby któryś się zmarnował. Warto próbować a jak do tego zrobię swój twarożek to niebo w gębie . Początkowo używałam mieszanek do pieczenia chleba które kupowałam na allegro lub w Lidlu ale ze względu na koszta ostatnio piekę z : mąki żytniej typ 200 ; pszennej ; ziarna słonecznika i siemię lniane; pól opakowania drożdży , łyżeczka soli i cukru, otręby, trochę płatków owsianych i pół litra wody( gdy robiłam leczo i miałam wodę w której obgotowywałam paprykę i pomidory wykorzystałam ją do chlebka - smak super ). Czasem piekę tylko z białej mąki bez razowej wtedy smakuje jak bułka . Gdy byłam dzieckiem święta kojarzyły mi się niestety głównie ze starym chlebem a teraz w pierwszy dzień świąt mam świeży chlebek jeżeli tego zapragnę.
forumowicz

Wiesz Basiu ja się zabieram do pieczenia już od bardzo dawna,tylko przerażało mnie to wyrabianie ciasta :lol:
Ale jak może to za mnie zrobić robot to natycmiast zaczne próbować .
Tylko czy w piekarniku gazowym tez mozna upiec?
A zdjęcie ? załącz koniecznie to pobudzi nasze kubki smakowe i tylko na tym skorzystamy ,ponieważ zaczniemy piec.
A tak po za chlebkiem ;) zapraszamy do działu na Każdy temat ,widzisz jak dzisiaj i nie tylko jest wesoło? Nawet wtedy gdy było troszkę smutno ;) :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Ja mam kilka ładnych lat maszynę Zelmera.Bardzo jestem z niej zadowolona.Najczęściej służy mi do wyrabiania zarówno ciasta drożdżowego jak i chleba.Po wyrobieniu i wyrośnięciu przekładam do normalnych blaszek,ma ładniejszy kształt i formę.Piekarnik może być każdy - ja nawet wolałam piec w gazowym,teraz nie mam wyboru,ale w elektrycznym też jest super.

Bardzo dobre opinie są o maszynach tych z Lidla.Są niedrogie,mają dwa mieszadła,długą formę.Kupiłam koleżance i jest bardzo zadowolona.

Kruszynko chlebów żytnich i tych na zakwasie nie trzeba wyrabiać długo.W zasadzie tylko dobrze wymieszać.Mąki razowe nie mają dużo glutenu,a to on potrzebuje wyrabiania.Spróbuj,pokochasz pieczenie chlebków,to jak nałóg :)
Ostatnio zmieniony 22 paź 2013 21:08 przez Felice, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mask
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2013 10:40

Post autor: Mask »

kruszynka pisze: A zdjęcie ? załącz koniecznie to pobudzi nasze kubki smakowe i tylko na tym skorzystamy ,ponieważ zaczniemy piec.
:)
Już nie musisz załączać zdjęcia, mnie już kubki smakowe ruszyły od samego czytania o pieczeniu chleba :) .
Idę na kolację.
forumowicz

Fajnie Alice ,zabieram się niebawem za pieczenie daliście fajnego kopa ,dzieki.
Mask a jeszcze masełko ,własnego wyrobu teraz robiłam ,moge powiedzieć jak bezboleśnie szybko zrobić . :lol:
Awatar użytkownika
Mask
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2013 10:40

Post autor: Mask »

Teraz po kolacji, to masełko mnie nie rusza :twisted: .
ODPOWIEDZ